29 / 04 / 2024

1983 yılında Boğaz'a teleferik hattı kurulacakmış!

1983 yılında Boğaz'a teleferik hattı kurulacakmış!

1983 yılında Boğaziçi Köprüsü'nden sonra Avrupa ile Asya'yı ikinci defa birbirine bağlayacak Boğaz teleferik hattının yapımına başlanacakmış. Kuruçeşme-Kandilli arasında kurulacak hat ile saatte 500-600 kişi taşınacakmış.



1983 yılında Boğaz a teleferik hattı kurulacakmış!


''Boğaz Teleferiği'' Kuruçeşme - Kandilli arasında çalışacak


Denizden 100 metre yükseklikte yapılacak yolculuk 4 dakika sürecek


   Boğaziçi Köprüsü'nden sonra Avrupa ile Asya'yı ikinci defa birbirine bağlayacak olan 


1983 yılında Boğaz a teleferik hattı kurulacakmış!


turistik gayeli Boğaz teleferik hattının yapımına yakında başlanacağı açıklandı.

   Proje hazırlıklarının 8 aydır sürdüğü bildirilen Boğaz teleferiğinin hareket merkezlerinin, Avrupa Yakası'nda Kuruçeşme sırtları, Asya Yakası'nda ise Kandilli Rasathanesi civarı olarak tespit edildiği belirtildi. 

   

   SON SAFHADA


   Projeyi tanıtmak için dün bir basın toplantısı düzenleyen müteşebbis firmanın yetkilileri, projeyi gerçekleştirecek olan kuruluş tarafından ''Von roll Habegger'' (İsviçre) ve ''PHB Weserhütte'' (Batı Almanya) firmaları ile uzun süredir yürütülen temas ve işbirliğinin son safhaya geldiğini ifade ettiler.

   Projeye Yüksek Anıtlar Kurulu'nun müsbet yaklaşımı olduğunu kaydeden firma yetkilileri, konunun İstanbul Belediye Başkanı Abdullah Tırtıl ve encümen üyelerine de ayrıntılı bir şekilde anlatıldığını, Tırtıl'ın da projeyi son derece faydalı bularak bir an önce gerçekleşmesine yardımcı olmaya söz verdiğini'' belirttiler. 

   İki hareket merkezinde eğlence yeriyle lokantalar yapımını planladıklarını ifade eden müteşebbis firmanın sahibi Yüksek Mühendis Hayrettin Yelkikanat, dünkü basın toplantısında, Boğaz teleferik hattı projesiyle ilgili olarak şu bilgileri verdi:

  ''İki merkez arasındaki takribi 1700 metrelik teleferik yolculuğu, 4 dakika sürecek. Denizden yüksekliği 98-102 metre olarak hesaplanan teleferik hattının taşıyıcı halat kalınlığı ise, 18 mm olacak.

   İlk safhada 25-30 kişilik iki yolcu kabininin karşılıklı gidip geleceği teleferik hattının bir saatte taşıması planlanan yolcu sayısı 500-600 kişi olarak gerçekleşecek. Proje, elektrik kesilmesi halinde, derhal devreye girecek olan güçlü bir jeneratör sistemini de ihtiva ediyor.''


Tercüman Gazetesi 8 Eylül 1983



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön