02 / 05 / 2024

1985 yılında Abrahampaşa Korusu mezbele haline gelmiş!

1985 yılında Abrahampaşa Korusu mezbele haline gelmiş!

1985 yılında Beykoz'daki Abrahampaşa Korusu mezbele haline gelmiş. Balkanlar'ın en çok ağaç çeşidine sahip 240 bin metrekare alanındaki tarihi koru, Beykoz Belediyesi tarafından 800 milyon lira harcanarak düzenlenecekmiş.



1985 yılında Abrahampaşa Korusu mezbele haline gelmiş!


Beykoz Belediyesi çalışmalarına başlıyor


Abrahampaşa Korusu'na nihayet sahip çıkıldı


   Kamuran ABACIOĞLU


   Balkanlar'ın en çok ağaç çeşidine sahip 240 bin metrekare alanındaki Beykoz'daki tarihi Abrahampaşa Korusu belediye tarafından 800 milyon lira harcanarak düzenlenecek.

   Boğaz'ın kıyısında bir tabiat cenneti olan tarihi koru bugün tam bir mezbele haline gelmiş durumda. Bakımsızlıktan demir kapıları kırılmış, yolları çamurdan geçilmez hale hale gelmiş Abrahampaşa Korusu'nda araba mezarlığı bile var. yangına karşı korunması gerekirken, geçmiş dönemde belediyenin benzin deposu kurduğu korunun denize bakan yamaçlarında moloz yığınları ve parke taşları yığılı duruyor. 

   

   Belediye Başkanı Ali Zengin işe başlar başlamaz, tarihi koruyu yok edebilecek benzin tanklarını yıktırmış. Ali Zengin hazırlanan projeye göre Abrahampaşa Korusu'nun Yıldız Parkı'ndan da daha güzel bir mesire haline geleceğini iddia ediyor. Mantar ağacı dahil her çeşit ağacın bulunduğu koru bir kuş cenneti haline getirilecek. Piknik alanları, kır kahveleri, spor sahaları, seyir ve fotoğraf kuleleri, ışıklandırılmış akvaryumlu mağaraları, havuzu ile bu tarihi mekan yeniden İstanbul'a kazandırılacak. Turist grupları için geziler tertip edilecek. Koru adeta bir tabiat müzesi gibi korunacak ve yaşatılacak.


   Belediye başkanı Ali Zengin'in ifadesine göre Beykoz'un tarihi ve tabiat güzellikleri 2 yıl içinde halka açılacak. Bu yıl sadece korunun yollarının asfaltlanması için 300 milyon lira harcanacak.

 

(1985 yılında Reşat Altın 38.769 liraya satılıyormuş.)


Tercüman Gazetesi 17 Şubat 1985



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön