02 / 05 / 2024

1985 yılında İstanbul'da sinekle mücadelede ilk defa uçak kullanılmış!

1985 yılında İstanbul'da sinekle mücadelede ilk defa uçak kullanılmış!

1985 yılında İstanbul Belediyesi ve Türk Hava Kurumu'nca ortaklaşa düzenlenen havadan ilaçlama çalışmalarına başlanmış. Türk Hava Kurumu bu iş için üç uçağını görevlendirmiş. İlaçlama çalışmaları 500 milyon liraya mal olacakmış.



1985 yılında İstanbul da sinekle mücadelede ilk defa uçak kullanılmış!


İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türk Hava Kurumu'nca ortaklaşa düzenlenen havadan ilaçlama çalışmaları başladı. Yeşilköy Askeri Havaalanı'ndan kalkan Türk Hava Kurumu'na ait uçak, dün bir saat süreyle Bakırköy, Zeytinburnu ve Gaziosmanpaşa ilçelerini havadan ilaçladılar.


Havadan ilaçlama

 


Belediye-THK işbirliği ile sivrisineklere karşı yoğun bir mücadele başlatıldı.


450-500 milyona mal olacak ilaçlamada ilk etapta 18.5 ton ilaç kullanılacak


1985 yılında İstanbul da sinekle mücadelede ilk defa uçak kullanılmış!


Havadan ilaçlama


   İstanbul'da sinekle mücadele için ilk defa uçak kullanılarak havadan ilaçlama yapılmaya başlandı. Dünya Sağlık Teşkilatı'nın tavsiye ettiği insan sağlına zararsız ilaçların kullanıldığı ilaçlamalar sonucu sivrisineklerde yüzde 70 azalma olacağı belirtildi.

   Her yıl yapılan sivrisinek ve karasinek mücadelesinin bu yıl daha modern bir anlayış içinde ve daha yeni tekniklerle havadan yapıldığını belirten Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, ''İlaçlamanın daha çok sinek üremesine sebep olan sulak, kırsal ve gayrımeskun alanlarda yoğunlaştırılacağını, bununla birlikte uygulanacak olan ilaç konsantrasyonun vatandaşın veya evcil hayvanların sağlığını kesinlikle olumsuz yönde etkilemeyeceğini'' söyledi. Havadan ilaçlamada kullanılan ilaçların sadece uçmakta olan bal arılarını etkileyebildiğini söyleyen Dalan, Yeşilköy Askeri Havaalanı'nda düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

   ''İstanbul'da sinek üremesinin esas sebebi açıkta akan derelerdir. Yaptığımız çalışmalar neticesinde açıkta akan 41 dere tespit ettik. Bunların kısa zamanda ıslah edilmesi için bir program çerçevesinde çalışmalara başlamış bulunmaktayız.''

   Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Yılmaz Oral da yaptığı konuşmada, 450-500 milyon liraya mal olacak ilaçlamada üç uçağın görevlendirildiğini ve ilk etapta 18.5 ton ilaç kullanılacağını söyledi.


   İLAÇLAMA SAATLERİ


   İstanbul'da sabah 05.00-09.00 ile saat 19.00-21.00 arasında yapılan ilaçlamada dğn Bakırköy, Zeytinburnu ve Gaziosmanpaşa semtleri ilaçlandı. Aynı semtler bugün de uçaklar tarafından ilaçlanacak.


(1985 yılında Reşat Altın 38.769 liraya satılıyormuş.)


Tercüman Gazetesi 26 Haziran 1985



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön