02 / 05 / 2024

1985 yılında Kurşunlu Kervansarayı, kaderine terk edilmiş!

1985 yılında Kurşunlu Kervansarayı, kaderine terk edilmiş!

1985 yılında Mimar Sinan'ın Kurşunlu Kervansarayı, kaderine terk edilmiş. Büyükçekmece'de Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan kervansaray ilgisizlikten harabeye dönmüş. Kaderine terk edilen kervansarayın tavanı dahi çökmüş.



1985 yılında Kurşunlu Kervansarayı, kaderine terk edilmiş!


Muhteşem yapı güvercinlere barınak oldu


Mimar Sinan'ın Kurşunlu Kervansarayı, kaderine terk edildi


453 YILLIK TARİHİ HAZİNEDEN ARDA KALANLARI, 18 YAŞINDAKİ BİR DELİKANLI BEKLİYOR


   Büyükçekmece'de, 453 yıl önce Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan ünlü Kurşunlu Kervansarayı, asırlar boyu süregelen ilgisizlik yüzünden harabeye döndü.

   Tarihi değerlerimizi hovarda bir mirasyedi gibi tüketişimizin en canlı örneklerinden birini teşkil eden bu muhteşem yapı, güvercinlere barınak oldu. 

   Bir zamanlar binlerce kervana uğrak yeri olmuş, binlerce kervancıya kucak açmış olan tarihi kervansarayı, bugün Oktay Özkan adında bir delikanlı koruyor. Karşılıklı 10 sütun üzerinde yükselen, ahşap çatısı çoktan çökmüş ve yanlarda 11'er sütun ile karşılıklı 24 ocağı da geçen zaman içinde sönmüş olan Kervansaray'ın bu hali, gelip geçenlerin yüreğini sızlatıyor. 

   Kervansaray'ın bekçiliğini üstlenen marangoz Oktay Özkan, devletin ilgisiz kaldığı bu tarihi esere sahip çıkılışını şöyle anlatıyor:

   ''Benim çocukluğum da, pek çok yaşıtım gibi bu tarihi kervansarayda geçti. Daha 15 yıl önce, binanın içini ve dışını çevreleyen kurun plakalar yerli yerinde duruyordu. O zaman yüzlerini şimdi hayal meyal hatırladığım tuhaf kişilerin bu kalıpları birer birer söküp götürmeleri gözlerimin önünden gitmiyor. Kendimi bildim bileli de burayı korurum. İlk etapta, çocuklar çatıdan zaman zaman kopup düşen tahtaların altında kalmasınlar diye, kervansarayın kapısını kalaslarla kapattım. Şimdi, içeriye çocuklar giremiyor ama, güvercinler tünedi. Acaba devlet baba, burasını turistik bir lokanta yapamaz mı? Çünkü kervansaray hem E-5 Karayolu'na hem de Mimar Sinan Köprüsü'ne çok yakın.''


Tercüman Gazetesi 2 Haziran 1985



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön