27 / 04 / 2024

1985 yılında ABD'den metro-tüpyol projesine bağış!

1985 yılında ABD'den metro-tüpyol projesine bağış!

1985 yılında Amerika Birleşik Devletleri, İstanbul Belediyesi'ne ikinci kez destek vererek 700 milyon liralık bağışta bulunmuş. Ön etüt çalışmaları yapılan İstanbul Metrosu ve Tüpgeçit projesi için uluslararası ihale yapılacakmış.



1985 yılında ABD den metro-tüpyol projesine bağış!


ABD'den İstanbul Belediyesi'ne ikinci destek


Metro-tüpyol projesine 700 milyonluk bağış


ABD yardım teşkilatı TDP'nin önce verdiği 250 bin dolarla ön etüt yapıldı, son bağışla projeler ve inşaat için uluslararası ihale yapılacak. 

31 Ocak'ta yapılacak tramvay ihalesine ise birisi Türk, 10'u yabancı 11 firma başvurdu.


      ABDULLAH ÖĞÜLMÜŞ


   İSTANBUL Su ve Kanalizasyon İdaresi, su borcu olan Vakıf Gureba Hastanesi'ni icraya verdi. Vakıf yöneticileri ise, ''İstanbul'a su sağlayan Terkos Gölü'nün hastaneye Valide Sultan'dan miras kaldığını'' öne sürerek, ''Gölün tapusu elimizde, esasen milyarlarca lira alacağımız yüzünden, bizim İSKİ'yi icraya vermemiz gerekir'' dediler ve borçlarını ödemediler. 

 

    Göl Kimin?


   Vakıf yöneticileri, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin hastaneden su parası istemesine çok şaşırdıklarını belirterek şöyle dediler:

   ''Terkos Gölü, Valide Sultan'ın Gureba Hastanesi'ne vakfıdır. Ama, ne gariptir ki İSKİ, yıllar sonra hastaneden su parası talep etmeye başlamış, alamayınca da icraya başvurmuştur. Oysa işin aslı şöyledir: Valide Sultan, 1874'te bir fermanla Terkos Gölü'nün imtiyaz hakkını İstanbul'un ilk Belediye Reisi Kamil Bey'le Torno Bey'e 40 yıl süre ile vermiştir. Fakat bu iş yürütülememiştir. 1882'de bir yabancı kumpanya ile ortak şirket kurulmuş, imtiyaz hakkı da 75 yıla çıkarılmıştır. Şu anda ise gölün asıl Gureba Hastanesi'dir.''


    Tapusu var


   Vakıf yöneticileri, ''Gölün hastaneye ait olduğunu gösteren tapunun Ankara'daki vakıf arşivinde bulunduğunu, bu nedenle 400 yataklı hastanenin İSKİ'ye hiçbir zaman su parası ödemeyeceğini, gerekirse Vakıf Yönetimi'nin İSKİ hakkında (alacak davası) açabileceğini'' söylediler.


   ''Biz paramızı alırız''


   İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Mehmet Baykara, ''Vakıf Gureba Hastanesi'nin 10 milyon lira su borcu olduğunu'' hatırlattı ve ''Eğer Vakıf, gölün tapusunu getirirse, biz de durumu belediyeye intikal ettirir, gereği neyse onun yapılmasını isteriz. Fakat, tapu gelmedikçe, paramızı isteriz'' dedi.


(1985 yılında Reşat Altın 38.769 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 5 Ocak 1985



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön