27 / 04 / 2024

1985 yılında Terkos Gölü için Vakıf Gureba ile İSKİ, birbirine düşmüş!

1985 yılında Terkos Gölü için Vakıf Gureba ile İSKİ, birbirine düşmüş!

1985 yılında İSKİ, Vakıf Gureba Hastanesi'ni 10 milyon liralık borcunu ödemediği için icraya vermesiyle Terkos Gölü tartışma konusu olmuş. Gölün tapusunun Vakıf'a ait olduğunu söyleyen Vakıf yöneticileri, İSKİ hakkında dava açacaklarmış.



1985 yılında Terkos Gölü için Vakıf Gureba ile İSKİ, birbirine düşmüş!


Valide Sultan'ın Vakfı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin, 10 milyon liralık su borcunu ödemediği için Vakıf Gureba Hastanesi'ni icraya vermesiyle tartışma konusu olan Terkos Gölü'nün Valide Sultan tarafından Gureba Hastanesi'ne vakfedildiğini bildirdi.


  Vakıf yöneticileri gölün tapusunun kendilerinde olduğunu, bu nedenle kendi mallarını kullanan İSKİ hakkında dava açacaklarını söylediler.


  İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Baykara, Vakıf Gureba Hastanesi'nin 10 milyon lira su borcu olduğunu öne sürerek, ''Eğer tapuyu getirirlerse, konuyu belediyeye iletir ve gereğinin yapılmasını isteriz'' dedi.


   İSTANBUL Metrosu ile tüpyol projesi birleştirildi ve Amerika Birleşik Devletleri ''birleşik proje'' için 700 milyon lira bağışladı. 

   ABD'nin Uluslararası Yardım ve İşbirliği Teşkilatı TDP'nin 1.5 yıl önce yaptığı 250 bin dolarlık bağışla gerçekleştirilen metro ve tüpyol ön etüdü, yeni yapılan 1 milyon 400 bin dolar (700 milyon TL) bağışla projenlendirilip, inşaat için uluslurarası ihaleye çıkarılacak.


   Birleşik proje


   Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yetkilileri, birleştirilen metro ve tüpyol projelerinin 250 milyar lira harcamayla gerçekleşeceğini belirterek, şunları söylediler:

   ''Daha önce ayrı ayrı inşa edilmesi planlanan iki projenin birleşmesiyle Halkalı, Yenikapı, 4. Levent, Söğütlüçeşme, Pendik arasında 40 kilometre hızla, saatte 60 bin yolcu taşıyabilecek bir ulaşım ağı yaratılmış oldu''.

   Hazırlanan ön etüde göre, işyeri Halkalı ya da 4. Levent'te olan bir Pendikli, hiç aktarma yapmadan işyerine ulaşabilecek, kullanılan yolun 4 kilometrelik bölümü ise Yenikapı-Söğütlüçeşme arasında, deniz altında olacak. 

   Verilen bilgiye göre, işletmeciliğini İstanbul Belediyesi'nin yapacağı, birleşik projenin inşaat ihalesi ise muhtemelen Kasım ayında yapılacak, inşaat 4-5 yıl sürecek.


   Şehir içi ulaşım tramvayla olacak


   Bu arada, İstanbul tramvay sistemi ihalesi 31 Ocak'ta yapılıyor. Kentin Avrupa Yakası'nda 23, Anadolu Yakası'nda 29 kilometrelik ray üzerinde saatte 40 bin yolcu taşıyacak ve 150 milyar liraya mal olacak projeyi gerçekleştirmek için şu firmalar başvurdu:

   Türkiye OTOKAR, Federal Almanya SİEMENS, WAGONUNION, MAN, İtalya ANSALDO, Kanada BC, Belçika BELKO-RAIL, İsveç ASEA, İsviçre SWISS-RAIL, İngiltere HAWKER SIDDELEY, Avusturya ARE.


(1985 yılında Reşat Altın 38.769 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 5 Ocak 1982



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön