27 / 12 / 2024

1988 yılında Boğaz'da inşa edilen villalara alıcı çıkmıyormuş!

1988 yılında Boğaz'da inşa edilen villalara alıcı çıkmıyormuş!

1989 yılında İstanbul Boğazı'nda inşa edilen villalara alıcı çıkmıyormuş. İstanbul'da zenginden çok, Boğaz'a villa yapılması villalara talebi azaltmış. İnşası devam eden bin 335 villayı satabilmek için firmalar büyük kampanya başlatmışlar.



1988 yılında Boğaz da inşa edilen villalara alıcı çıkmıyormuş!


İstanbul, Beyrut olmadı villalar elde kaldı


   İSTANBUL Boğazı'nda inşa edilen villalara da artık alıcı çıkmıyor. Boğaz'a karşı villa yapan inşaat firmaları, satışları canlandırabilmek için, bir yandan büyük reklam kampanyalarını başlatırken, diğer yandan da fiyatlarında yüzde 30'a varan indirime gidiyor. Buna rağmen, satış fiyatı 400 milyon lira ile 1 milyar lira arasında değişen villalara olan talep durdu.


   Bebek'te emlakçı Hüseyin Songül, ''Son iki yıldır, İstanbul'daki zenginden çok, Boğaz'a villa yapıldı. Bunlar da zaten alacaklarını aldılar. Artık talep, 50 milyon ile 100 milyon arasındaki dairelere oluyor'' dedi.

   

   BOĞAZ'A 1335 VİLLA: Şu anda, Boğaz'da toplam 66 kişi ya da kuruluş, 1335 villa inşa ediyor. Bu villaların 952'sini sadece 16 kuruluş yapıyor.

   

   Boğaz'da en fazla villa inşa eden kuruluşların başında Soyak geliyor. Soyak İnşaat, Sarıyer sırtlarında 158 villa yapıyor. Gene Sarıyer'de 136 villa yapan Acarlar, ikinci sırada yer alıyor. Üyelerini milletvekillerinin oluşturduğu Uyum Yapı Kooperatifi de, 86 villa inşa ediyor. Alarko Grubu 64, Kavala ise 62 villa ile ilk beş arasında yer alıyor. Boğaz'da villa yaptıranlar arasında ayrıca, Sakıp Sabancı, Ali Bars, Ali Rıza Çarmıklı gibi isimler de yer alıyor. 

 

SATIŞLAR KESİLDİ: Boğaz'da yaptıkları villaların satışını artırabilmek için bundan bir ay önce büyük bir reklam kampanyasını başlatan Acarlar İnşaat'ın sahibi İsmet Acar, ''Satışları artırmak için gazetelere verdiğimiz ilanlar da işe yaramadı. Bugüne kadar yaptığımız 80 tripleks villadan 28'ini, 20 dubleks villadan ise ancak 4'ünü satabildik'' dedi.

   Bir yıl önce Tarabya sırtlarında 63 daireden oluşan bir sitenin inşaatına başlayan Akın İnşaat'ın sahibi Gündoğdu Aytemür de, bugüne kadar ancak üç daire satabildiğini söylüyor. Aytemür, ''Gazetelere o kadar satılık ilanı verilmesine rağmen, gene talep olmuyor. Almalarından vazgeçtik, sormaya dahi gelen yok'' dedi.

   Alarko Alsit villalarının Pazarlama Müdür Yardımcısı Feryal Türker de, yılbaşından bu yana satışlarda önemli oranda düşme olduğunu söyledi. Feryal Türker, ''Yılbaşına kadar, yaptığımız villalara, beklediğimizin üzerine talep vardı. Ne var ki, son altı aydır, ancak ayda bir villa satabiliyoruz'' şeklinde konuştu. 64 villayı kapsayan Alarko Alsit Sitesi'nde bugüne kadar ancak 23 villanın satışının gerçekleşebildiğine dikkat çeken Feryal Türker, 41 villa için müşteri beklediklerini söyledi.

   Bu arada, satışlardaki durgunluk, inşaatların da yapımını etkilemeye başladı. Firmalar, bir yandan toptan inşaat malzemesi alımlarını kısarken, diğer yandan da çalıştırdıkları işçi sayısını azaltmaya başladı. Akın İnşaat'ın sahibi Gündoğu Aytemür, ''Belki inşaatlar durma noktasına gelmedi ama çark oldukça yavaş dönmeye başladı'' şeklinde konuşuyor.

   BU VİLLALAR NEDEN YAPILDI?

İstanbul Ticaret Odası Emlak Meslek Komitesi Başkanı Ceydan Uras, İstanbul Boğazı'nın her iki yakasına bu kadar çok villanın bir anda yapılmasının nedenlerini şöyle açıkladı:

   ''İstanbul'u yeni Beyrut yapma düşüncesi, Boğaziçi'nin imara açılmasında en önemli etken oldu. Boğaz, Körfez ülkeleri başta olmak üzere, yabancılara arsa ya da mülk satışıyla ilgili yasanın bir türlü Meclis'ten çıkarılmaması, bu düşüncenin gerçekleşmesini engelledi. Bu villaları satın alacak Türkiye'deki zengin sayısı da az. Böyle olunca, talebin üzerinde yapılan villalar elde kaldı. Bütün villaları bir anda yapımına başlanmasının diğer bir nedeni de, imar iznini kaybetme korkusu. İmar iznini koparan arsa sahipleri, iktidarın değişmesi halinde bu izinlerini kaybedecekleri endişesini taşıyorlardı. Bu nedenle, izni almışken inşaatlara bir an önce başlayıp, tamamlayalım'' dediler. 


     Boğaz'da kim nereye villa yapıyor


Firma ya da                                      Villa 

kişi adı                      Yeri                sayısı


Soyak.....................Sarıyer...............158

Acalar.....................Sarıyer...............136

Uyum.....................Sarıyer................86

Alarko....................Sarıyer.................64

Kavala....................Üsküdar...............62

İst. Bel....................Sarıyer/Beşiktaş...57

Mesan.....................Sarıyer.................57

Üstay.......................Sarıyer.................56

H. B. Tatlıcı.............Beykoz/Sarıyer....52

Özay.........................Sarıyer.................53

S. Temel...................Sarıyer................47

M. Hattat..................Sarıyer................29

Ümit Koop...............Üsküdar...............28

Topser......................Sarıyer.................24

Otaş..........................Beykoz.................22

Tekser......................Sarıyer..................21

Belde........................Sarıyer..................18

Cengiz Ulucan..........Üsküdar................16

Koray........................Üsküdar................15

Numan Parlak............Beşiktaş...............15

Eliyeşil.......................Beşiktaş...............15

E. Aksoy....................Sarıyer.................14

Kastelli.......................Üsküdar...............13

Uğurcan Mercan........Sarıyer.................12

Kutlu Yapı...................Beykoz...............11

Okyap..........................Beykoz................11

Ali Gemeçoğlu... .......Sarıyer.................11

Saniye Tüzümen.........Beşiktaş...............10

Berç Büyüksakaryan...Beşiktaş...............10

Hikmet Abdullah.......Sarıyer................10


(1988 yılında Reşat Altın 155.150 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 20 Haziran 1988



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön