28 / 04 / 2024

1999 yılında Boğaz'da dev radar kuleleri yükselecekmiş!

1999 yılında Boğaz'da dev radar kuleleri yükselecekmiş!

1999 yılında Boğazlar'dan güvenli geçişin sağlanması için Boğaz'da ''radarlı dev kuleler'' yükselecekmiş. Her biri 4 milyon dolara (1 trilyon 736 milyar lira) mal olacak kule, 7 ayrı bölgede yükselecekmiş.



1999 yılında Boğaz da dev radar kuleleri yükselecekmiş!


BOĞAZ'IN EN GÜZEL YERLERİNDE DEV RADAR KULELERİ YÜKSELECEK


7 cennete 7 kazık


Koruma Kurulu Boğaz'ın SİT alanı olduğunu belirterek direnirken ihale hazırlığı tamam...


Her biri 4 milyon dolar maliyetli kulelerin yüksekliği 30 metre olacak


ÜSKÜDAR'A DUVAR


    BOĞAZLAR'dan güvenli geçişin sağlanması için kurulacak radar sisteminin önemli bir uzantısını oluşturan ''radarlı dev kuleler'', şu noktalara dikilecek: Üsküdar sahilinde Şemsipaşa Cami'nin yanı, Kandilli'de birinci derecede tarihi eser statüsündeki Edip Efendi Yalısı'nın bahçesi...


KORUNUN GÖBEĞİNE 


    KANLICA'da iskele yanı, Beykoz'da Boğaz'a hakim doğa cenneti korunun içi... İstinye'deki Müşir Fuat Paşa Yalısı'nın yanında, merkez kontrol ünitesinin de bulunduğu ana radar kulesi inşa edilecek. Sarıyer'deki Garipçe Sahili'ne, Rumelikavağı'nda gür ormanlarla kaplı yamaca birer kule konacak.


BÜYÜK ÇEKİŞME 

 

    BOĞAZ'ın SİT alanı olduğu ve inşaat yasağı bulunduğu yolundaki itirazlar süredursun, ihale aşamasına gelindi. Radar sistemi Birleşik Amerika, Hollanda, Fransa ve Almanya'nın en büyük firmaları arasında kıyasıya bir çekişmeye sahne olacak. İhale şartnamesinin ana hatları hazırlandı.


(1999 yılında 1 dolar 434.000 liraya satılıyormuş.)


Sabah 15 Ağustos 1999



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com



    


Geri Dön