1988 yılında Boğaziçi'nde arsaların metrekaresi 1.5 milyon liraya satılıyormuş!
1988 yılında Boğaziçi sırtlarındaki arsaların değeri astronomik artış göstermiş. 1969 yılında çıkarılan kanunla 3-4 bin liradan gecekondu sahiplerine devredilen arsaların değeri 1988 yılında milyarla ölçülmeye başlanmış.
Arsaların metrekaresi 1.5 milyon lira
Milyarlık kondular
Boğaziçi sırtlarındaki gecekondulara 1969 yılında çıkarılan 775 sayılı yasayla tapu verilmesinden sonra, bu arazilerin değeri astronomik artış gösterdi.
1969'da 3-4 bin liraya tamamı alınan bu arsaların metrekaresine bugün sahipleri asgari bir buçuk milyon lira istiyorlar.
Boğaz sırtlarındaki evlere tapu verilince değeri milyar oldu
Şanslı gecekondular!
Yıllar önce Boğaz sırtlarına yapılan gecekonduları önce yıkan belediye sonra tapu verince gecekondu sahipleri milyarder oldular.
1969'da çıkarılan 775 sayılı kanunla 3-4 bin liraya satın alınan arsalara emlak komisyoncuları bugün bir kaç milyar değer biçiyorlar.
Levend KORKUT
YİRMİ yıl önce sırtında yorganı ile İstanbul'a gelip Kuruçeşme sırtlarında bir gecede ''kondu'' yapan vatandaşlar milyarderliğe hazırlanıyorlar. İki yıl sonra kat mülkiyeti de verilecek olan gecekondulara daha şimdiden sahipleri bir kaç milyar lira istiyorlar.
Milyarder adayları, 1969'da gecekondulaşmayı önleme planı çevresinde çıkarılan ancak tam aksine gecekondulaşmayı özendiren 775 sayılı kanunla 3-4 bin liraya devraldıkları arsaların metrekaresine 1.5 milyon lira değer biçiyorlar.
Belediyeye inat, yıkılan gecekondusunu yedi kez tekrar yapıp mücadeleden galip çıkan gecekondu sahibi Tahsin Akın kendisi gibi 600 gecekondu sahibini zenginliğe götüren öyküyü şöyle anlattı:
''1964 yılında İstanbul'a geldiğimde Kuruçeşme'de kurulmuş birkaç gecekondu vardı. Belediye arsası üzerindeki gecekondularımız sık sık yıkılıyordu. Fakat biz bunları geceleyin tekrar yapıyorduk. Ben yıkılan gecekondumu yedi kez kurdum. Sonunda 1969 yılında çıkarılan kanunla belediye 600 kadar evin sahibine tapu dağıttı ve evlerin bulunduğu arsaları 3-4 bin liradan gecekondu sahiplerine devretti. O evlerden bazıları bugün bir kaç milyar ediyor.''
Artık gecekonduluktan çıkıp bir kaç katlı betonarme binalar haline gelen evler, Boğaz'ın en görünüm alanına girdiği için yıkılıp tekrar yapılmaları imkansız. Buna rağmen binaların satışını engelleyen kısıtlamalar bu denli ağır denli. Gecekondu sahiplerinin çoğu iki yıl sonra verilecek kat mülkiyeti hakkını beklerken, bir kısmı 775 sayılı kanunun boşluklarından yararlanarak satış yapmış bile. Kanun, emeklilik, İstanbul'dan ayrılma ve ölüm halleri dışında satışı yasaklanmasına rağmen, bazı milyarder adayları 1989'da devretmek kaydıyla noterden satış yaparak kanunu deliyor.
Boğaz'ın lüks semtlerinde komisyonculuk yapan emlakçılar, gecekonduların sadece bir kaç yüz metre ilerisinde bulunan lüks sitelerde dairelerin 600 bin dolara rahatça müşteri bulduğunu söylediler. Böylece zamanında milyon, milyar sözcüklerinin duyulmadığı gecekondu mahallesinde, artık milyarların nasıl kullanılacağı planlanıyor.
1960 yılında 3 bin liraya aldığı arsa üzerine beş katlı bir bina yapan Hüseyin Sönmez şöyle diyor:
''Belediyelerin gecekondulara aman vermediği bir devirde Boğaz'ın en güzel sırtlarına yapılmış olan gecekondulara tapu verilmiş olması, bir ölçüde insanı sevindiriyor. Çünkü bu kez zenginler değil, sade vatandaşlar köşeyi döndü.''
(1988 yılında Reşat Altın 155.150 liraya satılıyormuş.)
Milliyet Gazetesi 6 Ocak 1988
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com