22 / 12 / 2024

1988 yılında İstanbul'da deniz bitmiş!

1988 yılında İstanbul'da deniz bitmiş!

1988 yılında İstanbul ve çevresinde korkusuzca denize girebilecek bir sahil şeridi kalmamış. Florya, Kartal, Kadıköy ve Büyükçekmece'den alınan deniz suyu örneklerinde tehlike sınırının üstünde kolibasile rastlanmış.



1988 yılında İstanbul da deniz bitmiş!


Deniz suyu örneklerini tahlil ettirdik


Kıyılar kolibasil kaynıyor


İstanbul'da deniz bitti


Marmara Denizi'nin kıyılarını taradık ve İstanbul çevresinde korkusuzca denize girebilecek bir sahil şeridi bulamadık. Florya, Kadıköy, Kartal, Bayramoğlu, Yalova ve Büyükçekmece'den alınan deniz suyu örneklerinde tehlike sınırının üzerinde kolibasil çıktı.


Tahlil sonuçları ve sağlık uzmanlarının önerilerine göre, İstanbullular sadece Çatalca-Yalıköy, Kilyos, Şile, Ağva, Çınarcık, Silivri, Parkköy bölgelerinde ve Adalar'ın yerleşme olmayan kesimlerinde denize girebilirler.


Abdullah ÖĞÜLMÜŞ


   MARMARA Denizi'ni taradık ve İstanbul çevresinde korkusuzca yüzülebilecek kıyı kuşağı bulamadık. 

   Florya, Kadıköy, Kartal, Bayramoğlu, Yalova ve Büyükçekmece'den aldığımız deniz suyu örneklerinde tehlike sınırının üstünde kolibasiline rastlandı.

   İstanbul Büyükşehir Belediyesi laboratuvarlarında yapılan deniz suyu tahlil sonuçlarına göre, Marmara Denizi'nin en kirli bölgesi sayılan Haliç'te bir litre suda gelen yıl rastlanan bir milyon 850 bin kolibasil oranı bu yıl litrede 400 bin azalarak bir milyon 450 bin olarak ölçüldü. Diğer tehlikeli bölgelerdeki kolibasil oranı litrede 18 binin üzerinde.

   Sağlık uzmanları bir litre suyunda 6-8 bin kolibasil rastlanan denizin, temiz olarak tanımlanabileceğini belirterek şöyle dediler:

   ''Çevresindeki tesisler kaldırıldıkça Haliç'in kendiliğinden berraklaşmaya başladığı gözleniyor. İstanbul lağımlarının aktığı yoğun yerleşme merkezlerinin kıyı kuşakları inşaatı bitmek üzere olan kanalizasyon sistemi devreye girince kısa bir zaman içinde berraklaşabilir.''


1988 yılında İstanbul da deniz bitmiş!


   Sağlık uzmanlarının önerilerine göre, İstanbullular Karadeniz kıyı kuşağında Çatalca-Yalıköy, Kilyos, Şile ve Ağva'da, Marmara kıyı kuşağında Çınarcık, Silivri, Parkköy bölgelerinde ve Adalar ilçesinin yerleşme olmayan kesimlerinde korkusuzca denize girebilirler. 


EGE VE AKDENİZ


   Bu arada, yabancı sağlık kuruluşlarının deniz suyu tarama çalışmalarına göre, Avrupa ve Akdeniz ülkeleri arasında en temiz kıyı kuşağına (Marmara Denizi hariç) Türkiye sahip. Yabancı yayın organlarında yer alan haberlere göre, Akdeniz, Ege ve Karadeniz kıyıları henüz endüstri kirlenmesinden etkilenmemiş durumda.

   İşte kirlilik listesi (litrede 1000) Çatalca Yalıköy 6-8, Şile 8-10, Ağva 6-8, Kilyos 8-10, Silivri Parkköy 10-12, Büyükçekmece 18, Florya 18, Kadıköy 18, Kartal 18, Bayramoğlu 18, Yalova 18, Çınarcık 10-12, Boğaziçi 10-12, Haliç 1 milyon 450 bin.


Milliyet Gazetesi 25 Mayıs 1988



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön