04 / 05 / 2024

1991 yılında 2 tramvay projesinin temeli atılmış!

1991 yılında 2 tramvay projesinin temeli atılmış!

1991 yılında Aksaray ve Sirkeci arasında hizmete konulacak, toplam 4 kilometre uzunluğundaki tramvay projesi ve Ataköy ile Yenikapı arasında yapılması düşünülen hızlı tramvayın temelleri atılmış.



1991 yılında 2 tramvay projesinin temeli atılmış!


Bakırköy'den Sirkeci'ye ''Hızlı Tramvay'' hattı


Aksaray ve Sirkeci arasında hizmete konacak olan tramvay projesi ile Ataköy ile Yenikapı arasında yapılması düşünülen hızlı tramvayın temelleri atıldı...


   İSTANBUL trafiğini rahatlatmak amacına yönelik olarak sürdürülen toplu taşımacılık yatırımlarından ikisinde ilk kazmalar vuruldu.

   Eminönü ve Beyazıt trafiğini önemli ölçüde rahatlatacağı düşünülen tramvay projesinin temeli ile Ataköy-Yenikapı arasındaki hızlı tramvayın temelleri atıldı.

   Aksaray ve Sirkeci arasında yapılacak olan tramvay hakkında açıklama yapan Anakent Belediye Başkanı Nurettin Sözen, ikinci tramvay hattı olarak isimlendirilen projenin, 270 gün sora tamamlanacağını ve yaklaşık 15 milyar liraya mal olacağını söyledi.

   Projeye göre, Aksaray ve Sirkeci arasında düzenlenecek olan tramvayın vagonlarının Avrupa ülkelerindekine uygun olarak, Sakarya Vagon Fabrikası'nda üretileceği kaydedildi.

   Tramvay hattının 4 kilometre uzunluğunda gidiş geliş olmak üzere iki yönde döşeneceği ve Laleli'de kavşak düzenlemelerinin de yapılacağı ifade edildi. 250 kişi kapasiteli vagonlar, 5 dakika ara ile hareket edecek.

   Hızlı tramvay ise birbirine 8 kilometre uzaklıkta bulunan Ataköy ve Yenikapı arasındaki güzergahta, ters bir C harfi şeklinde olacak. Toplam 23.5 kilometrelik bu güzergahta, eski projeye ek olarak yeni otogar ve havaalanı arasında yaklaşık 10 kilometrelik yeni hat yapımı planlandı.

   Buna göre otogardan sonra Çırpıcı Çayırı'nı izleyerek güneye doğru ilerleyen hat üzerinde Mimarsinan, Davutpaşa ve Tozkoparan'da birer istasyon bulunacak. Daha sonra bir viyadükle, E-5 Karayolu'nun güneyine geçilerek Zeytinburnu, Bakırköy, Bahçelievler, Şirinevler'de durak yapılacak. Hızlı tramvay her 2.5 dakikada bir sefer yapacak ve her seferinde toplam 1344 yolcu taşıyacak.

Filiz ÖZDİL


(1991 yılında Reşat Altın 356.517 liraya satılıyormuş.)


Sabah Gazetesi 12 Nisan 1991



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön