1991 yılında Boğaz yoluna alternatif yol!
1991 yılında Beşiktaş Belediyesi, Boğaziçi sahil yolunda sürekli tıkanan Muallim Naci Caddesi'ne paralel yeni bir yolun yapımına başlamış. 400 metre uzunluğundaki alternatif yol için 17 milyar lira istimlak bedeli ödenecekmiş.
Beşiktaş Belediyesi'nden Ortaköy'de tıkanan trafiğe alternatif çözüm
Boğaz yoluna 'soluk'
400 metre uzunluğunda yapılacak yol için 20 milyar liralık ödenek ayrıldı, bunun 17 milyar lirası kamulaştırma bedeli olarak ödeniyor. Beşiktaş Belediye Başkanı Ayfer Atay, iki şerit halinde yapımına başlanan yol bittiğinde tıkanan Boğaz yolunun rahatlayacağını söyledi.
İSTİHBARAT SERVİSİ
BEŞİKTAŞ Belediyesi, Boğaziçi sahil yolunda yoğun trafik yükünü kaldırmadığı için sürekli tıkanan Muallim Naci Caddesi'ne paralel yeni bir yolun yapımına başladı. Beşiktaş Belediye Başkanı Ayfer Atay, geniş çaplı bir kamulaştırma operasyonundan sonra inşasına başlanan yolun Ortaköy'de tıkanan trafiği büyük ölçüde rahatlatacağını söyledi.
Ayfer Atay özellikle hafta sonları Ortaköy Muallim Naci Caddesi'nin
bir şişe gibi olan kısmının trafiğin felç olmasına neden olduğunu, alternatif yolu bu amaçla gündeme getirdiklerini belirtti. Projenin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütüldüğünü açıklayan Atay, 44 parselde 38 bina ve 6 arsanın kamulaştırmaya başlandığını bildirdi. Kamulaştırılan alanın toplam 7 bin 500 metrekare olduğunu açıklayan Atay, bunun 3 bin 500 metrekaresini özel kişilere 4 bin metrekaresinin de resmi kuruluşlara ait olduğunu söyledi. Verilen bilgiye göre 20 milyar liraya mal olacak yol için 17 milyar lira kamulaştırma bedeli ödenecek. Pfizer İlaç Fabrikası'nın bahçesinden yapımına başlanan yol 400 metre uzunluğunda ve çift şeritli olacak. Yol bittiğinde şimdi kullanılan Muallim Naci Caddesi, Bebek yönüne gidiş için, yeni yol da Bebek'ten Beşiktaş yönüne geliş için kullanılacak. Beşiktaş Belediye Başkanı Ayfer Atay, yeni yol güzergahında pek çok tarihi eser bulunduğu, bu nedenle yapılan yolun zorunlu olarak zikzaklar çizeceğini belirterek şunları söyledi:
''Caddenin bir yanında bulunan sinegog, mütevazı konut dizisi, dükkanlar ve Rum kilisesinin çan kulesi ile öbür yanında bulunan tarihi hamam ve yapılar korunarak, trafik sorununu ortadan kaldıracak olan yol şu şekilde planlandı: Kuruçeşme istikametinden gelen yol, Ortaköy otobüs durağının arkasındaki ilaç fabrikasının bahçesinden geçirilerek Ortaköyderesi'ne çıkıyor, oradan da Çarşı Ağası Sokağı'na girip Muvakkit Sokak'la birleşiyor, bu noktada Muallim Naci Caddesi'yle çakışıyor. Kabataş Lisesi istikametinde 4 binanın ön kısımlarının yıkılmasıyla cadde genişliyor.''
(1991 yılında Reşat Altın 356.517 liraya satılıyormuş.)
Milliyet Gazetesi 30 Kasım 1991
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com