22 / 11 / 2024
fuzul

1992 yılında İhsan Doğramacı'ya metrekaresi 200 liraya orman satılmış!

1992 yılında İhsan Doğramacı'ya metrekaresi 200 liraya orman satılmış!

1992 yılında İstanbul Üniversitesi'ne ait olan 32 bin metrekare büyüklüğündeki Bilezikçi Çiftliği'nin 3 bin 541 dönümlük bölümü, İhsan Doğramacı'nın sahibi olduğu Bilkent Üniversitesi'ne metrekaresi 200 liradan, 750 milyon liraya satılmış.




1992 yılında İhsan Doğramacı ya metrekaresi 200 liraya orman satılmış!


Bu da çiftlik yağması


İstanbul'da 3541 dönümlük orman, 750 milyon gibi komik bir paraya Doğramacı'nın Bilkent'ine satıldı


Eğitim ve araştırma ormanı olarak kullanılmak üzere İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'ne tahsis edilen Sarıyer'deki tarihi Bilezikçi Çiftiliği'nin 3541 dönümlük bölümünün, yok pahasına, YÖK eski Başkanı İhsan Doğramacı'nın Bilkent Üniversitesi'ne verilmesi kıyamet kopardı.


MAHKEMEYE BAŞVURULDU


Bir zamanlar Ahmet Muhtar Paşa'ya ait olan çiftliğin satışı, üniversite çevrelerinde büyük tepki doğurdu. Çiftliğin çok düşük bir para karşılığı ve merkezi Ankara'da olan özel bir üniversiteye satışının nedenini soran 12 öğretim üyesi, 7 öğrenci ve Orman Mühendisleri Odası satışın iptali için mahkemeye başvurdu.


METREKARESİ 200 LİRA


İstanbul'un en değerli bölgesinde yer alan çiftlik, metrekaresi 200 lira gibi sembolik bir para ile Bilkent'e devredildi. Orman Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Aytekin Aktan, 'İhbar ediyoruz. Eğitim için kullanılan bir ormanın komik bir fiyatla satılmasını rektörün izah etmesini istiyoruz. Bu orman Sayın Doğramacı'ya bağışlanmıştır' dedi.


1992 yılında İhsan Doğramacı ya metrekaresi 200 liraya orman satılmış!


Bilezikçi Çiftliği metrekaresi 200 liraya Bilkent'e hediye edildi


Eğitim ve araştırma ormanı olarak kullanılmak üzere İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'ne tahsis edilen Sarıyer Çayırbaşı'ndaki 3 bin 541 dönümlük bölümünün 750 milyon liraya Bilkent Üniversitesi'ne satılması tepki doğurdu. Öğretim üyeleri ve öğrenciler sessiz sedasız alınan kararın bozulması için mahkemeye başvurdu.


Erkan AVCILAR/Elvan FEYZİOĞLU


    İSTANBUL Üniversitesi'ne ait, Sarıyer'deki Bilezikçi Çiftliği'nin 3 bin 541 dönümlük bölümünün 750 milyon lira karşılığında, YÖK eski Başkanı Prof. Dr. İhsan Doğramacı'nın Bilkent Üniversitesi'ne satılması büyük tepki doğurdu. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri ile TMMOB Orman Mühendisleri Odası, tarihi çiftliğin sessiz sedası ve çok düşük bir fiyatla özel bir üniversiteye satışının iptali için mahkemeye başvurdu. Yapılan hesaplara göre, 330 futbol alanı büyüklüğündeki arazinin, metrekaresi 200 lira gibi sembolik bir fiyatla satıldığını ortaya çıkarıyor. Görüşlerine başvurduğumuz emlakçılar, yöredeki arsaların rayiç bedelinin metrekare başına 120 bin lira olduğunu, bu hesapla Bilkent'e satılan alanın 424 milyar 920 milyon ettiğini bildirdiler.

   

MAHKEMELİK OLUYOR


    Satışa ilk tepki İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinden geldi. İlk aşamada satış kararıyla ilgili olarak Orman Fakültesi Dekanlığı'na giden 52 öğretim üyesi ve yardımcısı, sonuçta yasal yollara başvurma kararı aldı.

    Satış işleminin kamulaştırma amacına da aykırı olduğunu söyleyen öğretim üyeleri, Bilezikçi Çiftliği Özel Ormanı'nın Orman Fakültesi eğitim ve araştırmalarında kullanılmak üzere kamulaştırıldığını belirterek, ''Bu amaca uygun program ve yatırımlar yapılmışken, merkezi Ankara'da bulunan Bilkent Üniversitesi'ne aniden satılmasında nasıl bir yarar görüldüğü belli değildir'' dediler.

    İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'nden 12 öğretim üyesi ve yedi öğrencinin imzasıyla İstanbul 2. İdare Mahkemesi'ne yapılan 1992/65 esas nolu başvuruda satış işleminin iptali istendi.

    Başvuruda satış işleminin Anayasa'ya, 6831 sayılı Orman Kanunu'na ve İmar Kanunu'na aykırı olduğu görüşüne yer verildi:

    TMMOB Orman Mühendisleri Odası da satılan alanın geri alınabilmesi için Mahalli İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

    TMMOB Orman Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Aytekin Aktan, YÖK eski Başkanı Prof. Dr. İhsan Doğramacı'nın da ormanlara el attığını belirterek, şunları söyledi:

    ''İstanbulluların tek nefes alma yeri olan Fatih Ormanları'na bitişik Bilezikçi Çiftliği adı ile anılan 32 bin dekar ormanlık alan, daha önceleri büyük uğraşlar verilerek kamulaştırılmış ve İstanbul Üniversitesi hükmi şahsiyeti adına tapuya tescil ettirilerek ormancılık eğitimine tatbikat alanı olarak kullanılmak üzere Orman Fakültesi'ne tahsis edilmişti.

    Daha sonra İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu, Doğramacı'nın zorlaması ile aldığı bir kararla 750 milyon lira karşılığı Bilkent Üniversitesi'ne sattı. İnsan yaşamında vazgeçilmez bir kamu malının özel bir kuruluşa satılmasının gerekçelerini anlamak mümkün değil. Biz Orman Mühendisleri Odası olarak bunu ihbar ediyoruz. İstanbul'un en güzel yerinde bir orman parçasının hem de eğitim için kullanılan bir ormanın, komik bir fiyatla satılmasını rektörün izah etmesini istiyoruz. Hiç kimse, hiçbir kurum, kamu malını bağışlama, satma yetkisine sahip değildir. Bu orman, Sayın Doğramacı'ya bağışlanmıştır.''

    Aktan, Başbakan ve Başbakan Yardımcısı'na da bilgi vereceklerini söyledi.

    Bu arada, Turizm Bakanlığı Müsteşarı Cemal Akın'ın 3 bin 870 hektar genişliğindeki bir orman alanını STFA'ya mal etmeye çalıştığı öne sürüldü. 

    Aktan, müsteşarın, ''Turizm daha fazla gelir getiriyorsa ormanların yok olmasına razı olabiliriz'' dediğini de öne sürerek, kendisini Orman ve Köyişleri Bakanı Vefa Tanır'a şikayet ettiklerini söyledi.


(1992 yılında Reşat Altın 560.227 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 2 Ağustos 1992



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön