28 / 04 / 2024

1993 yılında İstanbul 'plazalar kenti' oluyormuş!

1993 yılında İstanbul 'plazalar kenti' oluyormuş!

1993 yılında İstanbul, arka arkaya yapılan iş merkezleri ve gökdelenlerle ''plazalar kenti'' haline geliyormuş. Şirketlerin prestiji olarak kabul edilen dev iş merkezlerinin sayısı 30'u bulmuş.



1993 yılında İstanbul plazalar kenti oluyormuş!


İstanbul 'plazalar kenti' oluyor


Göklere tırmanış


İş dünyasının kalbinin attığı İstanbul, arka arkaya yapılan dev işmerkezleri ve gökdelenlerle ''plazalar kenti'' haline geliyor. Fabrika ve üretim yerlerini kent dışına taşıyan şirketlerin prestiji olarak kabul edilen büyük modern iş merkezlerinin sayısı artıyor


1993 yılında İstanbul plazalar kenti oluyormuş!


Göklere tırmanış


İSTANBUL - MİLLİYET


    İSTANBUL'da arka arkaya inşa edilen dev iş merkezleri ve plazalar, iş hanlarının pabucunu dama attı. Modern iş yaşamının gereği olarak ihtiyaç duyulan hizmetlerin tümünü kapsayan dev iş merkezleri ve plazalar, kiracılarına ofis katları, garaj, otopark ve depolardan oluşan hizmet binaları sunarken, spor merkezleri, oteller, kongre ve toplantı salonlarıyla lüks restoranlar bulunduruyor.

    Milyarlar harcanarak değişik mimari tarzla yapılan plazaların ve dev iş merkezlerinin ofis kiralarının metrekareleri, bulunduğu yerin merkezi olmasına göre dolarla belirleniyor.

    İnşaatları bitmeden anlaşmaların yapıldığı ve kira bedellerinin gizli tutulduğu dev iş merkezlerinden Dinçkök, Tekfen ve Doğu-Batı grupları tarafından inşa edilen Etiler'deki Akmerkez ağustos ayında hizmete girecek. Bir apart oteli iki iş merkezi ve büyük alışveriş kompleksinden oluşan Akmerkez'in mimari projesini Fatih Uran çizdi. Yüksel İnşaat'ın yapımını gerçekleştirdiği Akmerkez ile ilgili ayrıntıları yönetim kurulu kararı nedeniyle gizli tuttuklarını belirten yetkililer, bilgi vermekten kaçınıyorlar. Metrekare fiyatının 4 bin dolar üzerinde tahmin edilen Akmerkez'in, Türkiye'nin en modern iş ve alışveriş merkezi olacağı öne sürülüyor. Malzemelerin çoğu ithal edilen Akmerkez'in dış cephesi, gök mavisi camla kaplanacağı için dışarıdan bakıldığında 'gökmavisi kristal bir kule'' gibi görüleceği kaydedildi.

    Dünyanın en üstün teknolojisi kullanılarak yapılan ve 1.5 trilyon liraya mal olan Sabancı Center da 1993 yılı içinde hizmete girecek. Dışı tamamen camla kaplanan Sabancı Center'da ofisler, 700 kişilik konferans salonu, 900 araçlık otoparki lokantalar ve kafeteryalar bulunacak.

    İstanbul'da halen yapımı tamamlanan ya da devam eden 30 plaza bulunuyor. İstanbul'un plazaları şunlar:

    ''Nova Baran Plaza, Yapı Kredi Plaza, Jumbo İş Merkezi, Beyazıt İş Merkezi, Nazar İş Merkezi, Akabe İş Merkezi, Özsezen İş Merkezi, Vestel Twin Tovers, Golden Plaza, Ece İş Merkezi, Maya Plaza, USO Kemal Yiğit İş Merkezi, Sabancı Center, Marmara Ticaret Merkezi, Cevahir İş Merkezi, Şişe Cam Ticaret Merkezi, Şerbetçi İş Merkezi, Barbaros İş Merkezi, TED binası, Türk Ticaret Bankası Genel Müdürlük binası, Akmerkez.''


(1993 yılında Reşat Altın 988.736 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 5 Şubat 1993



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön