03 / 05 / 2024

1994 yerin İstanbul'un mezarlıkları tükenmiş!

1994 yerin İstanbul'un mezarlıkları tükenmiş!

1994 yılında İstanbul'daki 145 mezarlıkta yer kalmamış. Şehirde 4 milyon 951 bin 819 metrekarelik alan mezarlığa ayrılmış ve Zincirlikuyu, Aşiyan gibi bir çok mezarlığa da yer kalmadığı için kilit vurulucakmış.



1994 yerin İstanbul un mezarlıkları tükenmiş!


İstanbul'un mezarlıkları da tükendi


Yatacak yerimiz yok!


Arife AVCU


    İSTANBUL Büyükşehir Mezarlıklar Müdürü Ali Mazak, bir ay sonra cenaze defnedilecek mezar kalmayacağını, başta Zincirlikuyu olmak üzere bir çok mezarlığa kilit vuracaklarını söyledi.

    İstanbul'da her gün 200 mezar istemi olduğunu, kentteki 145 mezarlıkta yer kalmadığını anlatan Mazak, İstanbullulara, ''Yakınının mezarına gömül'' çağrısında bulundu. 

    Kentte her gün 80-100 cenazenin defnedildiğini anlatan Mazak şunları söyledi:

    ''İstanbul'da mezarlığa ayrılan 4 milyon 951 bin 819 metrekarelik alan var. Bir çok mezarın kapısına kilit vurduk. Bakırköy, Topkapı mezarlıklarına kesinlikle defin yapamıyoruz. Aşiyan'da yer kalmadı. Zincirlikuyu Mezarlığı'nda geçen hafta son 200 kişilik parseli de kullanmaya başladık. İstanbullular cenazeleri için bir mezar aldıkları zaman başka birine gitmesin diye yanındaki boş mezarı da istiyor. Ayrıca bir çok kişi daha ölmeden mezar yerinin hazır olmasını istiyor.''

    Eskiden iki metre olarak satılan mezar yerlerinin sıkıntı yüzünden 1.5 metreye indirildiğini kaydeden Mazak, ''Mezarlık yapacak yeni yerler arıyoruz, bu arada İstanbullulardan eski aldıkları mezarlıkları değerlendirmelerini istiyoruz. Dini yönden daha önce kullanılan bir mezarın beş yıl sonra açılıp kullanılmasının bir sakıncası yok. Ekonomik olarak ölülerine daha yakın olmak isteyenlere de uygun. Böylece mezar yerinde tasarruf olur'' diye konuştu.


Milliyet Gazetesi 11 Ağustos 1994



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön