23 / 12 / 2024

1996 yılında blok satın alan zenginler varmış!

1996 yılında blok satın alan zenginler varmış!

1996 yılında işadamı Korkmaz Yiğit, 15 milyar liranın üzerinde satılan konutlara büyük bir talep olduğunu belirterek, ''Türkiye'deki gizli zenginler blok satın alıyor ve de bir kuruşluk indirim istemiyorlar'' demiş.



1996 yılında blok satın alan zenginler varmış!


''Blok kapatan zenginler var''


Yeşil Vadi Evleri başta olmak üzere bin 500'ün üzerinde konut projesinin sahibi olan Korkmaz Yiğit, 15 milyar liranın üzerinde satılan konutlara büyük bir talep olduğunu belirterek, ''Türkiye'deki gizli zenginler blok satın alıyor ve de bir kuruşluk indirim istemiyorlar'' dedi.


   Şule YÜCEBIYIK


    TÜRKİYE, ''yaman çelişki''lerle dolu bir ülke. Gelir dağılımı giderek bozulur, orta gelirlinin ev sahibi olmayı rüyasında bile görmesi imkansız hale gelirken, 10 milyarın üzerindeki konutlar ''peynir ekmek'' gibi satılıyor. Gelir pastasından büyük dilim almayı başaranlar, sadece 4 duvardan ibaret değil, konforlu, güvenli ve kendi sınıfıyla birarada yaşayabileceği ''getto''lardaki evleri satın alıyor.

    Bunların en ünlüleri arasında yer alan Platin Konutları, Yeşil Vadi Evleri gibi konut projelerinin sahibi Mimar Korkmaz Yiğit, bu akımın 1980 sonrasında hızlandığını söylüyor. 30 yıla yakın süredir inşaat işinde olan Yiğit, ortaokul yıllarında amele olarak başladığı iş hayatı boyunca bin 500'ün üzerinde konuta imzasını atmış. Lüks konut alanında Türkiye'de büyük bir pazar olduğunu söyleyen Yiğit, fiyatları 15 milyardan başlayan konutların satışında zorluk çekmediklerini belirtiyor. 

    Yer olarak Levent ve Ulus gibi şehir merkezindeki semtleri seçtiğini belirten Yiğit, ''Burada su, elektrik, kanalizasyon gibi altyapıyı devlete, belediyeye bırakmadan biz sağlıyoruz. Jimnastik salonundan, yüzme havuzuna, sinemadan cafesine kadar her şey oluyor. İnsanlar dört duvara değil, yaşam kalitesine para veriyorlar'' diyor. 


REFERANSLI MÜŞTERİ


    Doğal olarak böyle bir yaşamı satın alanlar, kendilerine benzeyenlerle birlikte yaşamak isterler. Böyle bir durumda parayı her bastırana konut satılıyor mu, yoksa müşteriler belirli kriterlere göre mi seçiliyor?

    Korkmaz Yiğit, bu soruyu şöyle yanıtlıyor, ''Bize gelen insanlar mutlaka tanıdık vasıtasıyla gelir, mutlaka belli bir sosyal yaşantıya kültüre sahip insanlar geliyor. On daireli bir blokta dokuz kişiye daire sattığım zaman son daireyi satarken, diğer ev sahiplerinin onayını alırım. Çünkü komşu olacaklar ve yaşam tarzlarında uç ayrılıklar olursa sorun çıkar. Parası olmak yeterli değil, satış için büyük ilanlar veriyoruz ama bu her parayı verene satarız anlamına gelmiyor. Bu tarz titizlikleri göstermezsek idealden uzaklaşırız.''

    Peki evlerin fiyatları neden bu kadar yüksek? Neden Avrupa'nın herhangi bir ülkesinde değil villa, şato alabileceğiniz bir fiyata İstanbul'da 3 oda bir salon daire alınabiliyor?

    Yiğit, bunun en önemli nedeninin arz talep dengesizliği olduğunu söylüyor. ''Türkiye'de çok zengin var. Sosyete dergilerinde gördüklerimiz bunların binde biri. Öyle ki, bir iki daire değil, bir bloku satın alıyor ama bir kuruş indirim talep etmiyorlar. Durum böyle olunca fiyatlar da otomatik olarak yükseliyor.''


(1996 yılında Reşat Altın 7.464.000 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 17 Ağustos 1996



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön