29 / 04 / 2024

1996 yılında Büyükşehir Belediyesi'nden Emirgan Korusu'nda yasak inşaat!

1996 yılında Büyükşehir Belediyesi'nden Emirgan Korusu'nda yasak inşaat!

1996 yılında Büyükşehir Belediyesi, Emirgan Korusu'na yasağa rağmen mescit, tuvalet ve şadırvan yaptırıyormuş. Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan izinsiz Beyaz Köşk'ün dibinde başlayan inşaatta yüz yıllık ağaçlar da hasar görmüş.



1996 yılında Büyükşehir Belediyesi nden Emirgan Korusu nda yasak inşaat!


Mescitkondu


İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden Emirgan Korusu'nda yasak inşaat


Tarihi köşkün dibi


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Park ve Bahçeler Müdürlüğü'ne bağlı SİT alanı, Emirgan Korusu'na yasağa rağmen mescit, tuvalet ve şadırvan yaptırıyor. Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan izinsiz tarihi Beyaz Köşk'ün dibinde başlayan inşaata temel atma sırasında yüz yıllık ağaçların dalları kırıldı, kökleri hasar gördü. Plana göre ağaçların arasındaki yerin alt katı tuvalet, üst katı şadırvan olacak. Bitişiğe de mescit yapılacağı kaydedildi.


Yapılaşma izni yok


Park görevlileri koruda dört adet umumi tuvalet bulunduğuna dikkat çekerken, bir uzman, ''Boğaziçi Kanunu ve Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu gereğince yapılaşma izni yok. Anıtlar Yüksek Kurulu da projeye, tarihi yapıyı bozmazsa ve kamu yararı varsa izin verilebilir. Emirgan Korusu'nda yeterli miktarda tuvalet var'' dedi. Belediye yetkilileri ise, vatandaşlardan gelen istek üzerine inşaata başladıklarını söyledi.


İhsan Yılmaz-İSTANBUL


Milliyet Gazetesi 15 Eylül 1996



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön