28 / 04 / 2024

1997 yılında üçüncü kez Tüpgeçit projesi hazırlanmış!

1997 yılında üçüncü kez Tüpgeçit projesi hazırlanmış!

1997 yılında Büyükşehir Belediyesi üçüncü kez Tüpgeçit projesi hazırlamış. Hazırlanan projeye göre Tüpgeçit, Ahırkapı ile Harem arasında olacakmış. Üç tüpten oluşacak geçidin birinci tüpü raylı geçit olacakmış.



 1997 yılında üçüncü kez Tüpgeçit projesi hazırlanmış!


Boğaz'a bir tüp geçit projesi daha


    İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi'nin üç dönemden beri gerçekleştirmeye çalıştığı 'Boğaz Tüpgeçidi' projesi için Ulaştırma Bakanlığı ihale hazırlıklarını sürdürüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de üçüncü projeyi hazırlatarak, Ulaştırma Bakanlığı'na yardımcı oluyor.

    Bedrettin Dalan, Nurettin Sözen ve Tayyip Erdoğan dönemlerinde üç proje hazırlayan belediye, hükümetten yetki alamadığı ve yeterli finansmana sahip olamadığı için bu dev projeyi bugüne kadar gerçekleştiremedi. Hükümet, Sözen döneminde tüpgeçit yerine üçüncü köprü projesi üzerinde durdu. Sözen ilk dönemin İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu üçüncü köprüye, kaçak yapılaşmanın hızlanmasına yol açacağı ve İstanbul'un akciğeri olan kuzey ormanlarının yok olacağı gerekçesiyle karşı çıktı. Sözen görevini Erdoğan'a devrederken bu görüşünü aktardı ve tüpgeçit projesini desteklemesini önerdi. 

    Sözen ile aynı görüşü paylaşan Erdoğan da üçüncü köprü projesine karşı çıktı. Erdoğan, Avrupa ve Asya yakalarında geliştirilecek raylı ulaşım sistemlerinin, Boğaz Tüpgeçidi ile birleştirilerek entegre hale getirilmesinin, kitle ulaşım sorununu çözümleyeceğini savundu. Erdoğan, Dalan ve Sözen dönemlerinde hazırlanan raylı sistem ağırlıklı projeler yerine biri raylı sistem, ikisi lastik tekerlikli araçlar için olmak üzere üç tüpten oluşan yeni bir tüpgeçit projesi hazırlattı.


KÖPRÜ OLMAZ


    Tüpgeçidin Ahırkapı ile Harem arasında olacağını belirten Erdoğan, ''Üçüncü köprüye sıcak bakmıyoruz. Köprü sadece araç trafiğini rahatlatacak. Toplu taşımacılıkta bir fark olmayacak'' dedi. Üçüncü köprü konusunda getirilen bir teklifte, köprüye raylı sistem ilavesinin de önerildiğini kaydeden Erdoğan, bağlantı bölgelerinde yoğun istimlaklar söz konusu olacağından bunu kabul etmediğini söyledi. Nakkaş Tepe'ye bağlanması öngörülen üçüncü köprünün, doğal güzellikleri gölgelemesinden de endişe duyduğunu ifade eden Erdoğan, ''Süratle tüpgeçite ağırlık veriyoruz. Üç tüpten oluşacak geçidin birinci tüpü raylı geçit, ikinci tüpü otomobil, üçüncü tüpü ise ağır vasıta geçidi olacak'' dedi.


Kemal DİYERBEKİR/İSTANBUL


Hürriyet 8 Mayıs 1997



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön