29 / 04 / 2024

1997 yılında Vahdettin Koruluğu ve Köşkleri satılacakmış!

1997 yılında Vahdettin Koruluğu ve Köşkleri satılacakmış!

1997 yılında Refahyol Hükümeti, Vahdettin Koruluğu ve 5 adet köşkü ile Atik Ali Paşa Konağı'nı satışa çıkarmaya hazırlanıyormuş. Satılacak koruluğun ve içindeki 5 köşkün değerinin 3 trilyon liradan az olmadığı bildirilmiş.



1997 yılında Vahdettin Koruluğu ve Köşkleri satılacakmış!


Vahdettin Koruluğu satılıyor


Vahdettin Koruluğu ve köşkleri ile Atik Ali Paşa Konağı satışa çıkacak. Tarım Bakanlığı'nın 2 tarihi binası da satılıklar listesinde.


    Arazi satışında umduğu hızı yakalayamayan Refahyol, tarihi eserleri de satış listesine aldı. Milli Emlak ve Gecekondu Islah Projesi (MEGŞP) kapsamında, Üsküdar-Çengelköy'deki Vahdettin Koruluğu ve Köşkleri, Atik Ali Paşa Konağı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın İstanbul'daki iki tarihi hizmet binası ve Yassıada satılacak. 

    Köşk ve binaların değerlerini belirlemeye başlayan Başbakanlık yetkilileri, sit alanı kapsamında bulunan arazi ve köşklerin turistik amaçla değerlendirilmesi için büyük yatırımcılara bilgi dosyası verecek.

    Çengelköy'deki Vahdettin Koruluğu ve içindeki 5 köşkün bugünkü değerinin 3 trilyon liradan az olmadığı bildirildi. TEAŞ'ın misafirhanesi iken devlet konukevi olarak tahsis edilen Atik Ali Paşa Konağı'nın da çok lüks otel olabileceği belirtiliyor. Kamu sosyal tesislerin satışından bir katrilyon lira gelir bekleyen Refahyol Hükümeti, Orman Bakanlığı'na bağlı Marmaris Pamucak Kampı'nı 1 trilyon 250 milyon liraya Toprak Holding alırken, 1 trilyon 100 milyon liraya ikinci kez ihaleye çıkarılan Marmaris İncekum Orman Kampı'na alıcı çıkmadı.  

    Bakanlığın İstanbul Küçükçekmece Yenibosna,  Adana  Karataş İskele, Antalya Muratpaşa, Aydın Yenihisar Mersindere Sosyal Tesisleri'nin satılması için kamu tahsisi kaldırıldı.


Mafyaya 1 katrilyon


    Bursa Oylat, Bursa Yeniköy, Yalova-Gemlik, Kastamonu Bozkurt Yılmaz Pirler, Elazığ Hazar, Amasya-Kargı, Bursa-İnegöl, Gümüşhane-Köse, İzmir-Gümüldür Eğitim Tesisleri'nin satışı da bu yıl içinde gerçekleştirilecek. Yine 90 trilyon lira rant getirmesi beklenen Büyücek Yaylası da, 49 yıllığına kiraya verilecek.

    Orman Genel Müdürü Abdurrahman Sağkaya, orman alanı dışına çıkarılmış kamu arazilerinin çoğunun mafya tarafından işgal altında tutulduğunu belirterek, ''Bu rant sadece İstanbul'da 250 trilyon, Türkiye çapında ise 1 katrilyon lira tutmaktadır'' dedi.

    1997'te kadar bedelsiz kamu kuruluşlarına 5 bin 623 adet, bedelli kamu kuruluşlarına bin 81 adet, özel şirketlere 409 adet, özel ağaçlandırma için 206 adet, turizm için 131 adet, turizm ön izin olarak 54 adet orman arazi izni verildi.


(1997 yılında Reşat Altın ise 12.220.000 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 4 Mayıs 1997



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön