01 / 05 / 2024

1997 yılında Boğaz'a Çankaya Köşkü!

1997 yılında Boğaz'a Çankaya Köşkü!

1997 yılında Cumhurbaşkanı Demirel için Huber Köşkü arazisi içinde, Boğaz'ın öngörüm alanına dev bir köşk inşa ediliyormuş. 108 dönüm arazisi olan Huber Köşkü'nde yapılan köşk yazlık olarak kullanılacakmış.



1997 yılında Boğaz a Çankaya Köşkü!


Boğaz'a Çankaya Köşkü


Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için Huber Köşkü arazisinin içinde, Boğaz'ın öngörünüm alanına dev bir köşk inşa ediliyor. Kalender Ordu Evi'nin hemen arkasına inşa edilen Köşk için ormanın içinde bulunan dört adet tarihi demokrat evinin yıkıldığı öğrenildi.


3. Nolu Kültür Kurulu eski Başkanı Prof. Önel binaya tepki gösterdi: ''Anıtlar Kurulu'ndan izinsiz inşaat yapılamaz''. Boğaziçi İmar Müdürü Karataş ise askeri alana karışamayacaklarını belirtti ve ''Cumhurbaşkanına gidip ruhsat soramayız'' dedi.


1997 yılında Boğaz a Çankaya Köşkü!


Boğaz'a 'baba' köşk


Cumhurbaşkanı Demirel için Huber Köşkü arazine yapılan dev bina ortalığı karıştırdı. Kültür Kurulu eski Başkanı Prof. Önel, ''İzin olmadan buraya bina yapılamaz'' dedi.


Önay YILMAZ- İSTANBUL


    CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel için Huber Köşkü arazisinin Boğaz öngörünüm alanına devasa bir bina yapılıyor. Cumhurbaşkanı'nın yazlık olarak kullandığı, 108 dönümlük arazi üzerinde bulunan 19. yüzyıldan kalma köşk, bir taraftan restore edilirken, diğer taraftan da yapılaşmaya sahne olduğu iddialarıyla çalkalanıyor. Yapımda Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yüksek Mühendis Coşkun Karadeniz'in adı geçerken uygulayacı firma olarak da Alarko görünüyor.

    Huber Köşkü arazisinin Boğaz öngörünüm alanına bina yapılması olayı şöyle gelişti:

    ''Huber Köşkü küçük olduğu için Cumhurbaşkanı'nın kalması uygun görülmedi. Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Huber Köşkü'nde kalmıyor, sadece protokol amaçlı kullanıyordu. Bunun üzerine bir formül arandı. Bulunan formül de arazinin Boğaz öngörünüm alanına başka bir bina yapmaktı. Cumhurbaşkanı yapılan bu binada kalacak, protokol görüşmeleri için de Huber Köşkü'nü kullanacak. Böylece arazinin üst tarafında bulunan dört adet tarihi değeri olan demokrat evleri yıkıldı. Onların yerine devasa boyutlarda yeni bir bina inşa ediliyor.''   

    

Arazi SİT alanıdır


    ''Sadece Huber'deki restorasyonla ilgili bilgi sahibiyiz. Arazi üzerine yapılan böyle binadan haberim yok. Böyle bir yapının yapılabilmesi izni için mutlaka bize sorulması gerekirdi. Gelmediğine göre kaçak bir durum var demektir. Görev yapamaz duruma geldiğim için istifa ettim. Kesin olmamakla birlikte bina, Huber arazisi dışına çıkarıldı, ancak bu arazi ister kamu, ister özel arazi olsun SİT alanıdır. Buraya Anıtlar Kurulu'nun haberi olmadan yapılan bina yasadışıdır.''

    Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürü Mevlüt Karataş ise Boğaziçi öngörümde yapımı süren köşk arazisindeki inşaatla ilgili şu görüşleri dile getirdi: 

    ''Yapılaşmadan haberimiz var, ancak burası askeri tesis olduğu için müdahale yetkimiz yok. Zaten İmar Kanunu'nun 26. maddesine göre kamu kuruluşları, bütün sorumlulukları kendilerine ait olmak üzere tesis yapabilir. Burası askeri bölge olduğu için devletin gizliliği esas. Ayrıntılı bilgi istiyemedik. Muhatabımız Cumhurbaşkanlığı olduğu için projeyi inceleyemeden ruhsatı verdik. Cumhurbaşkanına gidip de ruhsat soramayız.''


Kurul onayı şart


    Boğaz'ı kapsayan 3 Nolu Anıtlar Kurulu'na geçici başkan olarak atanan ve 2 aydır bu görevde bulunan Prof. Dr. Semavi Eyice, binadan hiç haberi olmadığını, araştıracaklarını vurgulayarak şunları söyledi:

    ''Eğer konu kuruldan geçmemişse kim olursa olsun, neresi olursa olsun bina yapılamaz. Genelkurmay'a ait olsa bile yapılamaz. Bunun devlet gizliliğiyle ilgisi yok. Bizden izinsiz buraya ruhsat verilmişse usulsüzlük vardır. Kaçak yapı söz konusudur. İmar Müdürlüğü'nün böyle bir açıklamada bulunması yanlıştır. Böyle bir olayı Turgut Özal zamanında yaşamıştık. Çengelköy'deki Vahdettin Köşkü'nü önce Diyanet sonra Cumhurbaşkanlığı almıştı. Semra Özal burayı çok beğenmiş, burada birşeyler yapmak istiyordu. Bize izin için geldiler. Projeler geldi gitti, biz karşı çıktık. Epeyce sorun yaratmıştı. Sonra yapıya dokunulmadı. Bizim askerlerle zaman zaman bu tür sorunlarımız oldu. 

    Şimdi Daire Başkanı'na konuyu araştırması için haber vereceğim. Kurulun izni olması lazım.''


Millyet 25 Aralık 1997



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com


Geri Dön