03 / 05 / 2024

1999 yılında Kızkulesi'nin restorasyonu tamamlanacakmış!

1999 yılında Kızkulesi'nin restorasyonu tamamlanacakmış!

Tarihi Kızkulesi'nin devam eden restorasyonu 1999 yılının yaz aylarında tamamlanacakmış. İşletme hakkı 1995'te özel bir şirkete bırakılan Kızkulesi, bin 256 metrekare açık alan üzerinde 900 metrekarelik kapalı alana sahipmiş.



1999 yılında Kızkulesi nin restorasyonu tamamlanacakmış!


Kız Kulesi tam kız gibi oluyor...


     Bizans imparatorlarından Konstantin'in çok sevdiği güzel bir kızı vardır. Kahinlerin, bu kızın alın yazısında bir yılan tarafından sokularak öleceğinin yazılı olduğunu açıklamalarından sonra İmparator, kızını korumak için Kızkulesi'nin bulunduğu yerdeki adacığa bir kule yaptırmıştır. Ancak bu da yararlı olmamış ve genç kıza gönderilen meyve sepetinden çıkan yılan, güzel kızın ölümüne neden olmuştur. 

     Kızkulesi'nin yapımıyla ilgili birçoğumuzun küçüklüğünden beri dinlediği en çok bilinen rivayetlerden biridir bu... Uzun yıllar işlevsiz kaldıktan sonra restorasyon ve işletme hakkı 1995'te özel bir şirkete bırakılan Kızkulesi, yerli ve yabancı turistlere hizmet vermeye hazırlanıyor. ''Kızkulesi Rölöve Projesi''ni hazırlayan Yüksek Mimar Mehmet Alper, 3 fener katı ile toplam 9 katlı Kızkulesi'nin restorasyon çalışmalarının, havaların uygun olmaması nedeniyle yaz sonuna doğru bitirilebileceğini belirtti. Alper, şu ana kadar sonradan örülen duvarların hemen hemen tamamının yıkıldığını ve iskelenin yapılmaya başlandığını söyledi. Kule 1256 metrekare açık alan üzerinde kurulu ve 900 metrekarelik kapalı alana sahip.


Sabah 31 Mart 1999



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön