23 / 11 / 2024
fuzul

2 bin 800 yıllık Şamran Kanalı Van'ın cazibe merkezi olacak!

2 bin 800 yıllık Şamran Kanalı Van'ın cazibe merkezi olacak!

Van'da Urartu Krallığı döneminde yapılan ve dünya su mühendisliği harikası olan 51 kilometre uzunluğuna sahip tarihi Şamran Kanalı, "Menua Yürüyüş Yolu Projesi" kapsamında yeniden turizme kazandırılacak.




Van Edremit Belediyesi tarafından Urartu Krallığı döneminde inşa edilen ve dünya su mühendisliği harikası olarak görülen 51 kilometre uzunluğuna sahip tarihi Şamran Kanalı'nın turizme kazandırılması için çalışmalara başlandı.

Hürriyet'te yer alan habere göre; Urartu Kralı Menua tarafından Gürpınar ilçesinden Van'a su getirmek için 2 bin 800 yıl önce yapımına başlanan Şamran Kanalı, kentin en önemli kültürel değerleri arasında bulunuyor.

İçinden geçtiği topraklara hayat veren ve hala işlevine devam eden tarihi kanal, Urartuların bugüne ulaşan eşsiz mimari yapılarından biri olarak önemine sahip.

Edremit Belediyesi, tarihin en eski sulama kanalı olarak bilinen kanalın hem korunarak gelecek nesillere ulaştırılması hem de turizme kazandırılması için "Menua Yürüyüş Yolu Projesi"ni hazırladı.

Doğu Anadolu Projesi (DAP) İdaresi tarafından finanse edilecek projeyle çevresine yapılması planlanan yürüyüş ve bisiklet yolu, dinlenme ve mesire alanları yapılacak Şamran Kanalı'nın kentin cazibe merkezi haline getirmesi planlanıyor.

"Projeyi 4 ayda bitirmeyi planlıyoruz"

Belediye Başkan Vekili Kerem Baynal, kentin tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yaptığını, kültürel değerleriyle ön plana çıktığını sözlerine ekledi.

Kültürel değerlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için çalışmalar gerçekleştirdiklerinden bahseden Baynal, "Kentin geçmişini geleceğe taşımanın planlarını yapıyoruz. Bunun için krallıkların bıraktığı eserleri gün yüzüne çıkarıp insanların hizmetine sunmayı amaçladık. Bu kapsamda 'Urartu Kültür Koridoru' kapsamında 'Menua Yürüyüş Yolu' ismiyle projemizi hazırladık ve ihalesini tamamladık." dedi.

Kanalın asırlar önce ovanın sulanması için yapıldığından bahseden Baynal, inşasındaki mühendislik harikasını görmek, yapıldığı dönemdeki insanların azmini yaşamak için projeyi geliştirdiklerini sözlerine ekledi.

Kanal güzergahında iki karavanla konaklama ve dinlenme yerinin yapılacağını, sosyal donatı, lavabo ve mescitlerin inşa edileceğinden bahseden Baynal, şu ifadeleri kullandı: "İnsanlar güzergah boyunca Dönemeç Deltası ve suyun çıktığı noktaları görebilecek. Bazı köylerin içinden geçecek, ot biçen, ürününü toplayan insanlarla karşılaşacak. İnsanları bu projeyle doğal bir ortama çağırmış olacağız. Doğal mağaraları görme fırsatı bulacak insanlar. Doğal asma köprüler, seyir alanları ve banklar olacak. Güzergahta ihtiyaç duyulacak her ne varsa ziyaretçilerimizin hizmetine sunacağız. 4 ayda projeyi bitirmeyi planlıyoruz. Daha çok yürüyüş ağırlıklı bir proje yapıyoruz. İnsan ve doğayı bir araya getirme projesidir. Kanalın doğallığı bozulmayacak. Kanal boyunca herhangi bir betonlaşmaya müsaade edilmeyecek. Tamamen taş ve toprak kullanılarak hayata geçirilecek. İnsanlar kendilerini doğanın içinde bulacaklar." 

"Günümüz şartlarında bile böyle bir kanal yapmak çok zor"

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu ise Şamran Kanalı'nın Anadolu'da işlevine devam eden en eski kanal olduğundan bahsetti.

Bugünün şartlarında bile böyle bir eserin yapılmasının zor olduğundan bahseden Çavuşoğlu, "Gerçekten çok planlı yapılmış bir mühendislik harikası. Her şey çok iyi hesaplanmış. Kanalın geçtiği her yer yemyeşil. Bu önemli değerin tüm Urartu tarihiyle yansıtılması önemlidir. Projenin tamamlanmasının ardından yapılacak iyi bir tanıtım, kanalın uzun süre turizme hizmet etmesini sağlayabilir." diye konuştu.


Geri Dön