26 / 11 / 2024

2 bin 83 gayrimenkul Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredildi!

2 bin 83 gayrimenkul Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredildi!

Bakan Özhaseki, AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor. Özhaseki, "Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredilen taşınmaz adedi de 2 bin 83. Özel bir gayretle arkadaşlarımızın kaçırmasını engelledikleri taşınmaz sayısı da bin 148 adet." dedi.




Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olarak, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı. 


"Bütün planları bozuldu"

Son bir deneme olarak dışarıdan destekli FETÖ'nün bir darbe girişiminde bulunduğunu hatırlatan Özhaseki, "İşbirliği içinde oldukları o kadar açık ki PKK ile FETÖ'nün, al birini vur ötekine" ifadesini kullandı.


Özhaseki, darbe girişiminde başarılı olsalardı ülkenin güneyinde düşündükleri o devletçiğin hayata geçirileceğini aktararak, şu görüşlere yer verdi:


"Allah'a hamdolsun milletimizin sayesinde, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bir tarih yazdık. O aşağıda fırsat bekleyenlerin kafasına gidip Türk ordusu da vurdu bir güzel. Devamda ediyor, başarılı da sürüyor. Rabbim şehit haberleri getirmesin. O üst aklın ne kadar planı varsa alt üst oldu. Şimdi bu başarıyla devam ediyor. Bizim hükümet olarak huzur, sükunet, vatandaşın güvenliği sağlanana kadar sonuna kadar devam edecek bu iş. Hiç buradan geri adım atmak yok, bir taraftan teröristlerin kafası gözü kırılırken, bir taraftan da hasara uğramış, zarara düşen mazlum halkın da yanında olacağız. Bizim amacımız bu." 


Kabinedeki değişiklik

"Dün kabinede bazı değişiklikler oldu, nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine de Mehmet Özhaseki, "Bakanlıklar konusu bir takdir konusudur. Sayın Başbakan, yakın çalışacağı arkadaşları kendisi takdir eder, Cumhurbaşkanına sunar. Bu konuda da takdirin nasıl geliştiğini doğrusu bilmem çok mümkün değil. Ben de herkes gibi basından öğrendim." değerlendirmesini yaptı.


Özhaseki, şunları söyledi:

"Gece nereden haber gelecek, nerede patlama var, nerede sıkıntı olmuş, her an elinde telefonla beklemek zorunda. Tüm bakanların telefonu açık ama gece yarısı bir sürpriz diğer bakanlar beklemezler. İçişleri Bakanı 24 saat sürprizler bekleyebilir. Bir de bu kadar teröristin bol olduğu, dış dünyanın ilgi gösterdiği, istihbarat örgütlerinin cirit attığı bir ortamda İçişleri Bakanlığı yapmak daha da zor. Öyle bir ortamda durmadan İçişleri Bakanlığı yüklenilen bir ortamda da hakikaten içişleri bakanlığının işi çok kolay olmasa gerek. Ben başarılı yaptığını düşünüyorum, inşallah bundan sonraki hayatında daha da başarılı ve huzurla yaşamına devam eder. Soylu da çok gayretli bir arkadaşımız, inşallah başarılı olur."


FETÖ'nün taşınmazları

Bakan Özhaseki, FETÖ'ye yönelik mücadele kapsamında bunların taşınmazlarıyla ilgili çalışmaların hatırlatılarak, "Ne kadar taşınmazın devri engellendi. Mali değerleri nelerdir?" sorusu üzerine, taşınmazlarla ilgili Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan KHK'larla nelere el konulacağının ilan edildiğini hatırlattı.


Burada okullar, yurtlar, dernekler, vakıflar, şirketler bulunduğunu bildiren Özhaseki, gözden kaçanlar olmaması içinde bütün tapu müdürlerine kendisinin ayrıca bir uyarıda bulunduğunu belirtti.


Özhaseki, şunları kaydetti:


"Son gelen rakamları aldığımda KHK ile Hazineye 2 bin 514 adet taşınmaz devredilmiş. Vakıflar tarafına devredilen var. Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredilen taşınmaz adedi de 2 bin 83. Kanun Hükmünde Kararname yayınlanmadığı halde özel bir gayretle arkadaşlarımızın kaçırmasını engelledikleri taşınmaz sayısı da bin 148 adet. Bütün bunların değeri kabaca, Maliye hazinesine devredilen taşınmazların 8,3 milyar lira, vakıflara devredilen 2,7 milyar lira, özel gayretle tespit edilenler 1 milyar liraya yakın. Toplamda 12 milyar liraya yakın bir mal varlığı şu anda hazine adına, devlet adına, millet adına kayda girmiş gözüküyor."


"Büyük ihtimal hepsi yeşil alan olacak"

Özhaseki, TBMM'nin etrafındaki kuvvet komutanlıklarının bir strateji üzerinde konuşlandırılmış olabileceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:


"Anadolu'nun birçok yerinde bu tür acemi talimgah taburları, diğerleri, komando taburları vesaire şehrin çeperlerine kurulmuş. Fakat bir müddet sonra şehir öyle büyümüş ki yutmuş içine almış. Şimdi onların taşınması çok doğru bir şey. 15 Temmuz'da bir kötü felaket yaşadık ama birçok hayra vesile oluyor. Hiç değilse bunların taşınmasına vesile oluyor. Bunlar ne olarak kullanılacak, bir kere net olan şu, neredeyse tamamı, yüzde yüze yakını yeşil alan olacak, milletin sosyal ihtiyaçları ne ise ona bağlı olarak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bütün belediye başkanlarımızı arıyoruz. Diyoruz ki 'Siz de hangi alanlar var, vatandaş buralara ne yapılmasını istiyor, sizin belediye olarak bir beklentimiz var mı?' Oradan gelen talepler doğrultusunda da biz raporumuzu hazırlayacağız. Sonra Maliye, Milli Savunma Bakanlığı ile oturduğumuz zaman da onları karşılaştırdığımızda büyük ihtimal hepsi yeşil alan olacak."


"7 ilçede 30 bin konut yapmamız lazım"

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde terörden zarar gören illerdeki çalışmalarla ilgili bir soru üzerine Özhaseki, ciddi çatışma yaşanan ve şehirlerde hasar bırakan yer sayısının 7 olduğunu belirterek, şu görüşlere yer verdi:


"Çok ciddi çatışma yaşanan ve şehirlerde hasar bırakan, yer sayısı olarak 7 yeri söyleyebiliriz. Bunun dışında bir takım köylerde, küçük ilçelerde ufak tefek çatışmalar yaşanıyor, tek tük zararlar meydana geliyor ama yüzlerce diyebileceğimiz evlerin yıkıldığı ilçe sayısı 7 olarak gözüküyor. Birincisi Diyarbakır'daki Sur ilçemiz. İkincisi Mardin'de Nusaybin, üçüncüsü Hakkari'de Yüksekova, Şırnak'ta da üç tane ilçemiz söz konusu. Şırnak merkez de var hasar. Ayrıca Cizre, İdil ve Silopi'de var. Ortalama yuvarlak bir rakam söyleyeyim. Bizim o civarda yaklaşık 30 bin kadar konut yapmamız lazım. Bu söylediğim yedi tane ilçede 30 bin kadar konut yapmamız lazım. Bu konutları da hak sahiplerine dağıtmamız lazım. Ağır hasarlı olarak tarif ediyoruz."


Bakan Özhaseki, öncelikli olarak 10 bin liraya kadar hasarı olan vatandaşların hasarlarını ödediklerini, 30 bin liraya kadar hasarı olan evlerin hasar bedellerinin verildiğinde herkesin evlerini tamir ederek oturabileceğinin belirlendiğini aktardı.


Söz konusu 30 bin liraya kadar olan zararları ödediklerine değinen Özhaseki, evlerinde 30 bin liradan daha yüksek hasarı olan vatandaşlara konut yapmak istediklerini ifade etti.


"Sitelere taşınsınlar"

Teröriste devletin kudretli tokadını vurduğunu, vatandaşa da şefkat kanadını açması gerektiğini vurgulayan Özhaseki, mağdur olanların zararlarının karşılanmasının devletin görevi olduğuna dikkati çekti.


Mehmet Özhaseki, "İnsanlar oluşturacağımız sitelere taşınsınlar, derme çatma evlerde oturmasınlar istiyoruz. Site mantığı doğudaki insanın geleneksel yaşamına aykırı gelebilir diye aklımıza bir soru gelebilir veyahutta bir şüphe gelebilir. Ama öyle yerler hazırlıyoruz ki çok geniş caddeler, içerisinde yeşil alanlar, balkonları çok geniş tutarak, biraz 'damda yatma' adeti var bazı yerlerde. Damlığa gittiğiniz zaman bir ranza, karyola mutlaka görürsünüz. Adeta otel gibi veya yatak odası gibi kullandıkları geniş balkonlar." dedi.


Diyarbakır'ın Sur ilçesinin yeniden inşası konusunda, "Orada koruma amaçlı imar planı var." diyen Özhaseki, "Bu koruma amaçlı imar planı dışında bir şey yapılmayacak. Hiçbir şekilde burası kimseye peşkeş çekilmeyecek, alışveriş merkezleri yapılmayacak, yüksek katlı konutlar yapılmayacak." bilgisini verdi. 


AA


Haber Milliyet'te şöyle yer aldı


Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "FETÖ'ye ait 12 milyar lira değerinde 5 bin 745 taşınmaza el konuldu" dedi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Anadolu Ajansı Editör Masası’nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki'nin açıklamalarının satır başları şöyle: 



"(FETÖ'nün taşınmazları) Hazineye 2 bin 514 adet taşınmaz devredilmiş. Vakıflar tarafına devredilen var. Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredilen taşınmaz adedi de 2 bin 83. Kanun Hükmünde Kararname yayınlanmadığı halde özel bir gayretle arkadaşlarımızın kaçırmasını engelledikleri taşınmaz sayısı da bin 148 adet. Bütün bunların değeri kabaca, Maliye hazinesine devredilen taşınmazların 8,3 milyar lira, vakıflara devredilen 2,7 milyar lira, özel gayretle tespit edilenler 1 milyar liraya yakın. Toplamda 12 milyar liraya yakın bir mal varlığı şu anda hazine adına, devlet adına, millet adına kayda girmiş gözüküyor.


"7 İLÇEDE 30 BİN KONUT YAPMAMIZ LAZIM"

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde terörden zarar gören illerde 30 bin konut yapılması gerekiyor. Çok ciddi çatışma yaşanan ve şehirlerde hasar bırakan, yüzlerce evlerin yıkıldığı ilçe sayısı 7 olarak görünüyor. Ortalama yuvarlak bir rakam söyleyeyim. Bu 7 ilçede 30 bin kadar konut yapmamız lazım. Bu konutları da hak sahiplerine dağıtmamız lazım.


SUR'UN YENİDEN İNŞAASI

Orada koruma amaçlı imar planı var. Bu koruma amaçlı imar planı dışında bir şey yapılmayacak. Hiçbir şekilde burası kimseye peşkeş çekilmeyecek, alışveriş merkezleri yapılmayacak, yüksek katlı konutlar yapılmayacak.


KABİNEDEKİ DEĞİŞİKLİK


Bakanlıklar konusu bir takdir konusudur. Sayın Başbakan, yakın çalışacağı  arkadaşları kendisi takdir eder, Cumhurbaşkanına sunar. Bu konuda da takdirin  nasıl geliştiğini doğrusu bilmem çok mümkün değil. Ben de herkes gibi basından  öğrendim. Şunu da söylemem lazım ki Türkiye gibi bir ülkede İçişleri Bakanlığı  yapmak çok kolay değil.


Milliyet


Geri Dön