02 / 05 / 2024

2. Göcek Tüneli'nin yapımı tamamlandı!

2. Göcek Tüneli'nin yapımı tamamlandı!

Göcek tünelinin yapımı bitti. Vatandaş artık adı 'Deli Dumrul Tüneli'ne çıkandan değil, devletin yaptığı tünelden Muğla yönüne ücretsiz geçecek.



Muğla'nın Fethiye ilçesi ile Dalaman'ı birbirine bağlayacak olan 964 metrelik ikinci Göcek Tüneli'nin yapımı tamamlandı. Birinci Göcek Tüneli, 17 yılda bitirilebilmiş, kamuoyunda Türkiye'nin tek paralı tüneli olma özelliğiyle gündeme gelmişti. 9 yıldan bu yana özel sektör tarafından işletilen gidişgeliş olarak kullanılan tünelde trafiğin daha rahatlaması için yanına çevreyoluyla birlikte ikizinin yapılması amacıyla 9 Temmuz 2013 tarihinde düğmeye basılmıştı. 


ANTALYA-MUĞLA ÜCRETSİZ 

Yapımını, Karayolları 13'üncü Bölge Müdürlüğü'nün üstlendiği 868 metre tüp uzunluğuna sahip, toplamda 964 metre uzunluğundaki tünele şu ana kadar 45 milyon 500 bin lira harcandı. Toplam 49 milyon liraya mal olacak tünelin yapımı tamamlandı. Yeni tünel hizmete girdiğinde sürücüler, otomobillerden 3.50, motosikletten 1.5, kamyonetten 4.5, dingilli kamyonlardan 7 ve TIR geçişlerinden ise 10 lira alınması nedeniyle 'Deli Dumrul Tüneli' diye nitelendirilen mevcut tünelden Antalya'dan Muğla'ya giderken geçmek mecburiyetinde kalmayacak. Karayolları 13'üncü Bölge Kontrol Şefi Esat Mahmut Kabukçu "2 şerit ve 8 metre genişliğindeki yeni tünelin yüksekliği 7.56 metre. Hafta sonunda kısım kısım elektrik vererek kontrol testlerini yaptık. Merkezi kumanda ve anons sistemlerinin de son kontrolleri yapılıyor. Tüneli, şu an halihazırda hizmet veren ilk tüneli yapan firma mı işletecek yoksa diğer tünel de devlete mi devredilecek belli değil. Bunun çalışması yapılıyor. Buna bakanlığımız karar verecek" dedi. 


Sabah Akdeniz


Haber Bizim Gazete'de şu şekilde yer aldı;


Tinsa İnşaat ve Sanayi Limited Şirketi nin yapılması amacıyla 9 tarafından 25 yıllığına yap-işlet-devret modeli ile 1 3 milyon dolar harcanarak yapîlan Göcek Tüneli, 2006 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. 

868 metre tüp uzunluğuna sahip, toplamda 964 metre uzunluğundaki tünele şu ana kadar 45 milyon 500 bin lira harcandı. Toplam 49 milyon liraya mal olacak tünelin yapımı tamamlandı. Kamuoyunda sık sık Türkiye'nin tek paralı tüneli olma özelliğiyle gündeme geldi. 

Yeni tünel hizmete girdiğinde sürücüler, otomobillerden 3.50, motosikletten 1.5, kamyonetten 4.5, dingilli kamyonlardan 7 ve TIR geçişlerinden ise 10 lira alınması nedeniyle 'Deli Durnrul Tüneli' diye nitelendirilen mevcut tüla'ya gelirken geçmek mecburiyetinde kalmayacak. Ancak Muğladan Antalya yönüne giden araçlar, yine eski tüneli kullanmak zorunda kalacak. Ancak, yeni yapılan tüneli kimin işleteceği merak konusu oldu. 


Karayolları 1 3'üncü Bölge Kontrol Şefi Esat Mahmut Kabukçu yolun tamamlandığını belirterek, "2 şerit ve 8 metre genişliğindeki yeni tünelin yüksekliği 7.56 metre. Son olarak hafta sonunda kısım kısım elektrik vererek kontrol testlerini yaptık" dedi. 


Bizim Gazete 


Geri Dön