2 soruda ailenizin kullandığı konutlarda kira vergisi!
Kurtulus Partners Vergi Uzmanı Mustafa Bey, Emlakkulisi.com okurları için "2 soruda ailenizin kullandığı konutlarda kira vergisi"nin detaylarını kaleme aldı...
1. Sahibi bulunduğum konutlardan birini anneme diğerini de kayınvalideme ayrı ayrı kira bedeli almadan ikametlerine tahsis ettim, vergisel durumu nedir beyanname vermeme gerek var mıdır?
Gelir vergisi kanunu 73. md gereğince kiraya verilen mal ve hakların kira bedelleri, emsal kira bedelinden düşük olamaz hükmü bulunmaktadır.
Bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılan mal ve hakların emsal kira bedeli, bu mal ve hakların kirası sayılır.
Emsal kira bedeli de başka somut tespit edilen bedeli yoksa emlak vergi bedelinin %5’i dir.
Buna göre kayınvalidenizin bedelsiz kullanımına bıraktığınız mesken V.U.K. göre belirlenen emlak vergi değerinin %5’i emsal kira bedeli olarak hesap edilir.
Örneğin kayınvalidenizin oturduğu konutun emlak vergi değeri 250.000 TL ise %5’i 12.500 TL emsal kira bedelinden gelir elde etmiş sayılırsınız.
2. Annemin bedel almadan kullanımına bıraktığım konut için de bu işlemi yapacak mıyım?
Hayır, annenizle ilgili G.V.K 73/2 maddesinde; binaların mal sahiplerinin usul (üst soy): anne, baba, büyükbaba; füru (alt soy): evlat, torun ve bunların çocuklarının herhangi birinin ikametine bir konut tahsis edilirse emsal kira bedeli hesaplanmaz.
Anneniz kanunda yazılı usul tanımına girdiğinden bedelsiz kullanımına tahsis ettiğiniz konut için herhangi bir emsal kira bedeli hesaplanmaz beyanname ile bildirim yapmanıza da gerek bulunmamaktadır.
Bu durumda yalnızca kayınvalidenize bedelsiz tahsis ettiğiniz konut için 12.500 TL emsal kira bedeli hesaplanacaktır.
Bu tutar 2018 yılı gayrimenkul sermaye iradı istisna olan 4.400 TL’nin üzerinde olduğundan başka bir geliriniz yoksa bu tutarı beyan etmeniz gerekmektedir.
Vergi Uzmanı
Mustafa Bey
Kurtulus Partners
Yazara [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz.
4 maddede bina ortak alanlarındaki baz istasyonlarının vergilendirilmesi!