01 / 05 / 2024

4 maddede bina ortak alanlarındaki baz istasyonlarının vergilendirilmesi!

4 maddede bina ortak alanlarındaki baz istasyonlarının vergilendirilmesi!

Bina ortak alanlarındaki baz istasyonlarının vergilendirilmesi nasıl oluyor. İşte tüm detaylarıyla bina ortak alanlarındaki baz istasyonlarının vergilendirilmesi...



Konuyu; kiracı ve kiralayanın niteliği vergilendirmede önem taşıdığından bu yönüyle de dikkate alarak 4 maddede değerlendireceğiz.

1. KDV Dahil Bedel Üzerinden Fatura Tanzimi

Apartman veya site ticari bir işletme adına kayıtlı ise ortak alanlardaki baz istasyonu için alınan kira bedeli ticari kazanç olarak kabul edildiğinden kiracıya KDV dahil bedel üzerinden fatura tanzim edilmesi gerekmektedir.

2. Gelir Vergisi Tevkifatı

Kiracının gelir vergisi kanunu 94. madde 1. fıkrasında sayılanlar arasında (ticari,zirai,serbest meslek kazancı sahibi,K.İ.T., ticari şirketler vb.)  olması;  aynı zamanda apartman, site ortak alanlarının sahiplerinin herhangi bir ticari mükellefiyeti yoksa  (mevcut apartman ve sitelerin birçoğu bu durumdadır.) kiracı tarafından Bina Ortak Alanlarındaki Baz istasyonu için ödenen kira bedeli üzerinden gelir vergisi kanunun 94/5-a bendine göre %20 gelir vergisi tevkifatı yapılarak tevkif edilen tutar vergi dairesine ödenir.

Bu şekilde elde edilen bedel kat maliklerince hisseleri nispetinde elde edilmiş ve tevkifata tabi tutulmuş gayrimenkul sermaye iradı kabul edilir.

Kat maliklerinin başkaca bir geliri yoksa kendi paylarına isabet eden kira tutarı G.V.K. 86. Maddede yazılı 34.000 TL’yi geçerse beyan edilir,kesilen tevkifat hissesi oranında mahsup edilir. Bu tutarı geçmezse herhangi bir beyanname vermeye gerek bulunmamaktadır. Gelir vergisi tevkifatı nihai vergi niteliğindedir.

3. Tevkifata Tabi Tutulmamış Gayrimenkul Sermaye İradı

Ortak alan baz istasyonu kiracıları G.V.K’nın 94. madde 1. fıkrada sayılanlar arasında (ticari,zirai, serbest meslek kazanç mükellefi, K.İ.T. , ticari şirketler vb.) olmaması halinde ve bunun yanı sıra apartman, site ortak alanlarının sahiplerinin de herhangi bir ticari mükellefiyeti yoksa fatura niteliğinde bir belge düzenlenmez. Elde edilen bedel, kat maliklerinin hissesi nispetinde elde edilmiş, tevkifata tabi tutulmamış gayri menkul sermaye iradı kabul edilir. Kat malikleri hisseleri nispetinde kendilerine isabet eden kira tutarını hesap ederek 2018 yılı için 4.400 TL istisna tutarını geçmesi halinde yıllık beyanname ile beyan ederler.

4. Hisse Oranında Dağılım Yapılmalıdır

Genel olarak her ne kadar bu tür ödemeler site veya apartman yönetimi hesabına yapılıyor olsa da site ve apartman yönetiminin tüzel kişiliği olmadığından, elde edilen Bina Ortak Alanlarındaki Baz İstasyonu kazançları kat maliklerinin hisseleri nispetinde elde ettiği gelir olmaktadır.

Vergi Uzmanı 
Mustafa Bey
Kurtulus Partners

9 maddede gurbetçilere gayrimenkul satışında vergi indirimi!


Geri Dön