2. torba yasada hani konular ele alındı! staj sigortası sayılacak mı? Astsubaylar tazminat konusu açıklandı mı?
Son yasalaşan düzenleme, emekli aylıkları, bayram ikramiyeleri ve geçici işçilerin kadro sorunlarını içeriyor. Bu düzenlemenin kabul edilmesinin ardından, gözler torba yasasındaki maddelere çevrildi.
Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Palandöken, yazılı bir açıklama yaparak düzenlemelerden faydalanamamanın esnafları buruk hissettirdiğini belirtti. Palandöken, prim gün sayılarının eşitlenmesi ve norm birliğinin sağlanması talebinde bulundu.
Palandöken, "Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olan durum şudur: Esnafımız 9 bin prim gününe sahipken SSK'lılar 7 bin 200 prim günüyle emekli olabiliyor. Esnafımızın da SSK'lılar gibi 7 bin 200 prim günüyle emekli olabilmesi için bu mağduriyetin ortadan kalkması gerekiyor" dedi.
Yeni bir öneriyle gündeme gelen esnaflar ve staj mağdurları, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesine ek bir madde ilave edilerek emekli olma hakkı elde etmek istiyorlar. Bu öneriye göre, esnaflara geriye dönük borçlanma hakkı tanınmasıyla devlete önemli bir gelir kaynağı sağlanabileceği belirtiliyor.
Torba yasada başka hangi maddeler var?
TBMM'de sunulan 18 maddelik torba yasa teklifi, Muharip Gaziler arasındaki aylık farklılıklarının giderilmesi ve İstiklal Madalyası sahibi Türk vatandaşları ile Kore Harbi'nde ve Kıbrıs Barış Harekatı'nda savaşa katılan Türk vatandaşlarına ve vefatları nedeniyle dul eşlerine vatani hizmet tertibinden bağlanan aylıkların tüm gazilere asgari ücretin net tutarında ödenmesini amaçlıyor.
Yeni düzenlemeye göre, Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Yargıtay ve Danıştay Daire Başkanları, Yargıtay ve Danıştay Üyeleri artık Anayasa Mahkemesi Üyeleri ile aynı kıstas aylık oranına sahip olacaklar.
Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Danıştay Başsavcısı'nın ek gösterge oranları, Anayasa Mahkemesi Başkanı ile Yargıtay üyeleri, Danıştay üyeleri ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili gibi üst düzey adalet mensuplarının ek göstergeleriyle aynı hale getiriliyor.
Geçici işçilerin çalıştırılabilecekleri sürenin on bir ay yirmi dokuz güne kadar çıkarılması ve iş süreçlerinin basitleştirilmesi ile kamu kurum ve kuruluşlarındaki geçici işçilerin yıl boyunca çalışmalarına olanak sağlanacak.
Bu düzenleme ile geçici işçiler, çalıştıkları kurumlardaki ihtiyaç doğrultusunda yıl boyunca istihdam edilebilecek. Ayrıca, iş süreçleri sadeleştirilerek çalışma süresinin uzatılması sırasındaki bürokratik işlemler azaltılacak.
Kamu kurumları bünyesinde çalışan geçici işçilerin, mevcut işyerlerinde kazandıkları deneyimleri sayesinde kıdem süreleri hesaplanarak sürekli işçi olarak istihdam edilmeleri de mümkün olacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu, 5510 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat kapsamında gelir ve aylık ödemesi alan vatandaşlara yönelik Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı ikramiyesinin 1.100 TL'den 2.000 TL'ye yükseltilmesi planlanıyor.