Kira

2 yıldır devletin harç ve vergileri yüzde 529, kiralar yüzde 56,25 arttı! Avukattan kira sorunlarına çözüm önerisi!

Avukat Arabulucu Dursun Küçük, ev sahibi-kiracı sorunu ile ilgili önemli bir açıklamada bulundu ve ucuz kredi ile alınan evlere ilişkin konuştu. Küçük, çözüm önerisini de paylaştı. İşte ayrıntılar...

Haziran 2022 tarihinde konut kiraları için getirilen yüzde 25 zam sınırlaması sebebiyle, ev sahiipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar katlandı. 

Ev sahipleri düşük kalan kira bedellerine, kiracılarının rayiçlere göre bedavaya oturmasına ve uzayan mahkeme süreçlerine tepkilerini sık sık dile getiriyor. Son olarak sosyal medyada ucuz krediyle alınan evler gündeme geldi.

Avukat Arabulucu Dursun Küçük, bir vatandaşın "Benim başka bir önerim var. Madem öyle bankalara da ipotekli konut kredilerinde sabit faizi mecbur tutmayalım. Krediyi geri çağırma hakkını da tanıyalım. Nasıl olsa para onların elletirler. İsterlerse de 20 yıllık sözleşmeden şak diye dönerler. O zaman adil olur." açıklamasını alıntıladı. Avukat Küçük, https://x.com/avdursunkucuk resmi X sosyal medya hesabından ev sahibi kiracı sorunları ile ilgili bir paylaşımda bulundu. 

Dursun Küçük, söz konusu paylaşımında şu ifadelere yer verdi: 

"5 yıl önce kira sözleşmesi yaparken artış oranı ÜFE idi. Devletimin canı sıkıldı 4 yıl önce TÜFE dedi. Sonra yine canı istedi 1 ay önce TÜFE’nin 1/4’ü oranında olan %25 idi. Futbol tabiriyle söyleyeyim; Maç oynanırken kural değişiyor. 

Kaldı ki ÜFE ve TÜFE’nin makyajlı gerçeği yansıtmadığını biliyoruz. Bildiğimiz için kira tespit davası diye bir davamız var.

Son 2 yılda devletin harç ve vergileri %529 arttı. Kiralar ise %56,25. 

Olay çok basit. Doğrusu buysa niye kamu kiraladığı yerde 1 yıllık sözleşmenin sonunda kaymakam eliyle tahliye ediyor da vatandaş 17 yıl bekliyor. Devletin yüzbinlerce taşınmazı var. Vatandaşın hadi 3-5 olsun. 

Banka özsermayesinden vermiyor krediliyi. Taşınmazın %70 maksimum kredi veriyor.

Kredi alma ve taşınmaz alma hakkı her reşit vatandaşın hakkı di mi? Ama siz vatandaşın bir kesimine diyorsunuz ki diğerinin evinde rayicin altında kullan çünkü o ucuz kredi kullandı. 

İki beyaz yakalı sohbeti yapalım 

A:  ‘baba aynı maaşı alıyorduk. Sen boğazda 3. Birayı içerken, bodrumda beachte takılırken, ben Nevizade’de bir bira içtim, bodrumda değil Olimpos’ta Kadir’in evinde kaldım kredi taksidi ödedim. O kredi sana da vardı, hatta yalvardım al diye, almadın. 

B: mavi ekran.

Ev kirası ucuz olsun tabi de maliyetine niye vatandaş katlansın. 

Binlerce çözüm var. ‘18 yıldan beri Türk vatandaşı olan herkese bir kez ucuz konut kredisi verme hakkında yasa teklifi’ 

İsteyen istediği evi alsın.

Konu bir de krediyi ucuz kullanmaya cepheyse; başka önerme bir çoğumuzun babası gitti (benim babam becerememiş bu işleri) devletin arazisini çevirdi kendine mülk edindi, imar affı geldi/kentsel dönüşüm geldi bir ev 4 ev oldu. Git sen de devlet arazisi çevir gecekondu yap. Yapan herkes kazanıyor hala. Niye başkasının evine (yasanın kurnazlıklarını az bilen) devletle ortak ucuzdan konmaya çalışıyorsun.

Yine soruyorum. 1 saat en ucuz 6 m2 otopark saati 70 TL iken, 100 m2 kira konut saatlik/günlük/aylık ne olmalı?

Peki ev sahipleri ve kiracılar kiralık konut piyasası ile ilgili neler söyledi? İşte o paylaşıma gelen yorumlar...

Konut sahibi olmak için fırsat dönemi başladı!

Elinde dolar ve Euro olanlar için flaş uyarı geldi!

3+1 evin 60-70 bin TL'ye kiralandığı 11 bin dairelik Maslak 1453'te yönetim savaşı! Mahkeme bilirkişi raporunu bekliyor!