22 / 05 / 2024

20 yıl sonra dünya piyasalarında bir ilk Türkiye'ye kötü haber

20 yıl sonra dünya piyasalarında bir ilk Türkiye'ye kötü haber

Türk Lirasının hızla değer kaybetmesi bir yana son dönemde euro’daki eriyiş ve dolar kurundaki sıçramayla birlikte dünya piyasalarında 20 yıl sora bir ilk yaşanıyor. Dolar, en güçlü rakibi euroyu 20 yıl sonra neredeyse yakaladı. 17.38 TL’ye yükselen dolar kuru 17.49 TL’den işlem gören euro’ya adeta



Aralık 2002’de ise euro aşağıdan gelerek doları geride bıraktı ve o tarihten 11 Temmuz 2022'ye kadar 
Dış ticaret açığı giderek büyüyen Türkiye ekonomisi için dolar ve euronun birbirine yakınlaşması hiç de iyi bir haber değil. 

Öte yandan Ekonomist Hayri Kozanoğlu, yaşanan gelişmelere ilişkin yaptığı paylaşımda, euro-dolar değerinin 1’e doğru gittiğine dikkat çekerek, “Bu Türkiye’nin aleyhine. Çünkü ihracatın yüzde 47’si dolar, yüzde 46’sı euro iken, ithalatın yüzde 65’i dolar, yüzde 29’u euro. Dolayısıyla dolar güçlenince euro ihracatın dolar karşılığı düşüyor. 2021 başında parite 1.22 iken buralara kadar geldi” dedi.

Ayrıca İngiltere'de yaşanan siyasi çalkantının etkisiyle sterlinin de dolar karşısında hızla değer kaybı yaşadı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön