23 / 06 / 2024

2000 yılından sonra sigortalı olanlar ne zaman emekli olabilir?

2000 yılından sonra sigortalı olanlar ne zaman emekli olabilir?

2000 senesi ve sonrasında işe başlayan, sigortalı olan vatandaşlar için ne zaman emekli olacaklarını bilmeleri de çok önemlidir. Buna göre, kademeli emeklilikten bahsedecek, ne zaman emekli olabilecekleri merak edilen konular arasında yer alıyor. 



Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) girişi 2000-2008 seneleri arasında olan SSK ve Bağ-Kur'lu milyonlarca çalışan için kademeli emeklilik yasasını beklemekte olup, ne zaman emekli olacaklarını araştırıyorlar. 

EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yapılan değişiklik öncesinde, kadınlar için emeklilik şartlarından biri 20 yıl sigortalılık süresi iken, erkekler için bu süre 25 yıldı. Fakat; 8 Eylül 1999'da kabul edilen 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ile kadınlar için emeklilik yaşı 58'e, erkekler için ise 60'a kadar çıkartıldı. 2008'de ise ilk kez sigortalı olarak işe başlayanlar için emeklilik yaşı 65'e kadar çıkarıldığı kaydedildi. 

2000 YILINDA SONRA İŞE BAŞLAYANLAR 

milligazete.com.tr'de yer alan habere göre; 2000'den sonra işe giriş yapanlar için yeni bir düzenleme geliyor. Bu düzenleme ile beraber prim gün sayısında indirim yapılacak ve tamamlayanlar için kademeli emeklilik uygulanacaktır. Bu değişiklik, EYT kapsamında olmayanlar için bir avantaj sağlayacak gibi gözüküyor. 8 Eylül 1999 sonrasında işe başlayanlar için emeklilik süreci başlayacak.

2000 yılından sonra sigortalı olanlar ne zaman emekli olabilir?

KADEMELİ EMEKLİLİK NEDİR?

Kademeli emeklilik, 8 Eylül 1999'dan 30 Nisan 2008'e kadar olan dönemde çalışmaya başlayanların emeklilik yaşlarının belirlenmesinde geçerli olan bir sistemdir. Bu sistemde, çalışanların emeklilik yaşları, sigorta türüne ve başlangıç tarihine göre farklılık göstermektedir.

Önceden, 8 Eylül 1999 öncesinde çalışmaya başlayanlar için belirli bir kademeli yaş vardı ve prim günlerini dolduran herkes emekli olabiliyordu. Ancak; bu yaş kademeli emeklilik sistemi kapsamında kaldırıldı. Bunun sonucunda da 9 Eylül 1999'dan sonra işe başlayanlar ile bir gün sonra başlayanlar arasında emeklilik yaşında 17 yıla yakın bir fark ortaya çıktı. Buna göre, 9 Eylül 1999'dan sonra işe girenlerin daha ileri yaşlarda emekli olmalarını gerektiriyordu. Bu nedenle, bu gruptaki kişiler, kademeli emeklilik hakkı talep ettiler. Kademeli emeklilik, bu dönemde işe girenlerin emeklilik yaşlarının daha adil bir şekilde belirlenmesini hedeflenmektedir. 

Uzmanından en düşük emekli maaşı ne kadar olur tahmini! En düşük emekli aylığı ne kadar olacak?

Emekli taban maaşı nasıl yükseltilir?

SSK ve Bağ-Kur'dan emeklilik şartları neler? Uzmanı bunları yerine getiren emekli oluyor dedi

Emeklilik başvurusu hangi durumlarda reddedilir? İşte o 12 gerekçe…

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) emekliye kaybettiriyor


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön