26 / 11 / 2024

2002 yılında Tekstilkent hayal kırıklığı yaşatmış!

2002 yılında Tekstilkent hayal kırıklığı yaşatmış!

2002 yılında 300 milyon dolara inşası tamamlanan Tekstilkent, üyelerin ilgisizliği yüzünden büyük bir hayal kırıklığı yaşatmış. 487 bin metrekare alan üzerinde kurulu, 4 bin 244 işyerine sahip Tekstilkent'teki işyerleri boş kalmış.




2002 yılında Tekstilkent hayal kırıklığı yaşatmış!


300 milyon dolara bitti dükkanlar bomboş kaldı


TEKSTİL için kooperatifleşerek dünya çapında bir ticaret merkezi kuran Atalay Şahinoğlu, yaklaşık 300 milyon dolarlık bir projeyi tamamladıklarını ancak, dükkanlara taşınma konusundaki isteksizliği kıramadıklarını söyledi. 4 bin 244 işyerine sahip Tekstilkent'te sadece 100 dükkan açıldı. 


    SULTANHAMAM ve Osmanbey merkezli toptan tekstil ticaretini kent dışına çıkarmak ve uluslararası pazarlara açmak amacıyla kurulan 4 bin 244 işyerine sahip Tekstilkent'te sadece 100 dükkan faaliyete geçebildi. Yaklaşık 300 milyon dolarlık bir harcama ile eseri ortaya çıkaran Kooperatif'in Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, üyelerin ilgisizliği yüzünden büyük hayal kırıklığı yaşıyor. Şahinoğlu, ''Biz burada dünyanın en modern ticaret merkezini, çarşısını kurduk, görevimiz bitti. Şimdi de gidip dükkanlarınıza taşının diye milletin ağzını burnunu mu yalayalım'' dedi. Artık İstanbul Valiliği'nin ve belediyelerin taşınmayı sağlayacak şekilde uygulamalar başlatması gerektiğini belirten Şahinoğlu şöyle konuştu:

    ''1986'da 100 tekstilci ile yola çıktık. Bu kooperatif için yönetim olarak çok çalıştık. Mesela Abdullah Kiğılı kardeşimiz Arsa Ofisi'nden araziyi en uygun fiyata alabilmek için dönemin bakanı Ekrem Pakdemirli'nin kapısında bekledi. Bir inşaat ruhsatı için bile 7-8 yıl uğraşılan bu ülkede, bütün resmi evrakları tamam, yolu, suyu, enerjisi, iletişim teknolojisi kullanıma hazır bir eser meydana geldi. Ancak, hala üyelerimizin yüzde 15'i anahtarlarını bile teslim almadı. Kura çekme işlemini ile 1 yılda tamamlayabildik. Bugün 'böyle bir projeye başlayalım, her türlü imkanlar da seferber' denilse, ben şahsen parmağımı bile oynatmam.''

    Şahinoğlu, orta vadede Laleli'deki bavul ticaretinin de Tekstilkent'e yönelmesini amaçladıklarını söyledi. Tekstilkent'in üyelerinin genellikle Sultanhamam, Osmanbey, Şişli bölgesindeki toptan tekstil ticareti yapan firmalar olduğunu belirten Atalay Şahinoğlu, ''Daha önce bazı yaptırımlara ben de karşı çıkmıştım. Buranın tam anlamıyla kullanıma hazır olması için anlayış istemiştim. Ancak, şimdi herşey tamam. Eminönü ve tarihi yarımadanın Turizm Bölgesi ilan edilmesi an meselesi. Valilik ve Belediyeler gerekeni yapmalı'' dedi. Şahinoğlu, Sultanhama, Şişli ve Osmanbey'deki tekstil toptancılarının Şişli ve Eminönü Belediyesi için çok önemli gelir kaynağı olduğunu bu yüzden de belediyelerin taşınmayı teşvik için pek istekli olmadıklarını savundu. Şahinoğlu, ''O mekanlarda toptan ticaret yapılmamalı. Çünkü altyapıları uygun değil. Bir yangın bile olsa, Allah korusun, külleri kalmaz. Buradaki eser ortada, palavra değil, artık gelin'' diye seslendi.


Tekstilkent'te 25 bin kişi çalışabilecek


487 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulan Tekstilkent, 44 katlı ikiz plazalarla birlikte toplam 4 bin 244 işyerine sahip. 11 bin metrekare açık fuar alanı, 100 bin abonelik telefon sistemi, 118 bin metrekarelik kapalı otoparkı bulunan Tekstilkent 25 bin kişiye istihdam sağlayacak.


(2002 yılında 1 dolar 1.363.226 liraya, Reşat Altın ise 118.400.000 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 5 Mayıs 2002



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön