22 / 12 / 2024

2003 yılında Naime Sultan Yalısı'nın kundaklandığı ortaya çıkmış!

2003 yılında Naime Sultan Yalısı'nın kundaklandığı ortaya çıkmış!

13 Temmuz 2002 günü yanan ve yangından sonra elektrik kontağından yandığı yönünde bilirkişi raporu hazırlanan Ortaköy'deki Naime Sultan Yalısı'nın 2003 yılında Kriminal Polis'in incelemeleri sonucu kundaklandığı ortaya çıkmış.



2003 yılında Naime Sultan Yalısı nın kundaklandığı ortaya çıkmış!


KRİMİNAL POLİS'İN TARİHİ YALI YANGINIYLA İLGİLİ ŞOK RAPORU


Naime Sultan Yalısı'nı benzinle kundaklamışlar


Ortaköy'de esrarengiz şekilde yanan tarihi Naime Sultan Yalısı'nın kasıtlı olarak kundaklandığı ortaya çıktı. Yalının yanan tahtalarında benzin izine rastlayan İstanbul Kriminal Polis Laboratuvarı, elektrik kontağı raporu veren bilirkişinin aksine ''Yangında kasıt var'' dedi. 


     İSTANBUL'un tarihi ve turistik mekanı Ortaköy'de Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu'nun faaliyet gösterdiği 110 yıllık tarihi Naime Sultan Yalısı'nın 13 Temmuz 2002 günü 3 saatte yanıp kullanılmaz hale gelmesine neden olan yangınla ilgili olarak Polis Kriminal Laboratuvarı tarafından hazırlanan rapor, bir süredir rafa kaldırılan dosyanın yeniden açılmasına neden oldu. 

     

ELEKTRİK KONTAĞI

     

     Yangından 2 gün sonra, soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı İsmail Onaran ile birlikte olay yerinde keşif yapan bilirkişi İnşaat Mühendisi Mümtaz Çoruh, hazırladığı 5 sayfalık raporda ahşap binadaki yangının ''Su makinesinin ahşap kaplama arasındaki elektrik kablolarını aşırı ısıtması sonucu'' meydana geldiğini belirlemişti. Raporda şöyle denilmişti:

     ''Yangının nedeni olarak orta kat koridorunda bulunan ve duvardaki elektrik tablosundan alınan akım kablolarının, gürgen tahtalardan yapılı (lambri) basemento içinden geçirilerek koridor boyunca yürütülmesi sonucunda gevşek temas ve kablo ısınmalarının tahtalar arasında hapis kalıp tahtayı yakması şeklinde bir yangın başlangıcı görülmüştür. Basemento içindeki kabloların cam damacana ile alınan içme suyunu, otomatik sigorta butonu misali buzdolabı gibi kendiliğinden çalışıp durabilen sistemi besledikleri anlaşılmıştır. Başkaca bir sıcaklık kaynağı ve yangın yapabilecek neden bulunamamıştır.''

     

KASIT VAR RAPORU

       

     Bu rapordan 6 ay sonra bu kez İstanbul Kriminal Polis Laboratuvarı tarafından düzenlenen ikinci raporda ''kasıt unsuru'' öne çıktı. Uzman polis tarafından alınan yanmış tahta parçaları üzerinde uygulanan kimyasal testlerden şok edici bir sonuç çıktı. Binanın ''benzinle tutuşturulduğu'' tespiti yapıldı. 


Yangının ''kundaklama'' sonucu çıktığına ilişkin iddiaları yeniden gündeme getiren bu rapordan sonra polis yeniden sorumluların peşine düşerken, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı'nın yangında ihmali görülen okul yönetici ve sorumluları hakkında ''lüzumu muhakeme'' için dosyayı İstanbul Valiliği'ne gönderdiği bildirildi.


Mutsuz aşıklar yalısı


    NAİME Sultan Yalısı, II. Abdülhamit'in kızlarından Naime Sultan için 1876 yılında inşa ettirilmişti. Gazi Osman Paşa'nın oğlu Kemalettin Paşa ile evli olan Naime Sultan'ın 1924 yılında Osmanlı Hanedanı ile birlikte sürgüne gönderilmesinden sonra yalı boş kaldı. Naime Sultan'ın 1944 yılında Arnavutluk'ta ölümünün ardından devletleştirildi ve hazineye intikal etti. Bir zamanlar ihtişamlı bir yaşamın sürdüğü yalı, yıllar sonra eğitimin hizmetine verildi. Hürriyet yazarı Murat Bardakçı'nın ''mutsuz aşıklar yalısı'' dediği yalıda gerçekten de dramatik olaylar yaşandı. Yan yalıda oturan devrik Sultan beşinci Murad'ın kızı Hadice Sultan, Naime Sultan'ın eşi Kemalettin Paşa'ya aşıktı. İki aşık arasındaki aşk mektupları, bir gün Abdülhamid'in eline geçti. Abdülhamid, hemen kızı Naime Sultan'ı Kemalettin Paşa'dan boşattı ve paşayı Bursa'ya sürgüne yolladı. Daha sonra İstanbul'a döndü, ama nerede, nasıl yaşayıp öldüğü bilinemedi. Hadice Sultan da 1924'te tüm hanedan mensupları gibi sürgüne yollandı. Mutsuz yaşamı, 1938'de Lübnan'da yoksulluk içinde son buldu.


Bahçesini otopark yapmışlardı


Okul bahçesinin sosyete mekanı Reina Bar'a kaçak olarak kiralandığı ve otopark olarak çalıştırıldığı, okul müdürüyle bar sahibinin bu yüzden mahkemelik olduğu iddiaları, yangında ''kasıt var'' tartışmalarına yol açmıştı. Bir vatandaş okul bahçesinin Reina Bar'a usulsüz kiralandığını, gelirin okul idarecileri tarafından suistimal edildiğini ihbar etti. İhbar üzerine harekete geçen polis, okul bahçesindeki 250 araç kapasiteli otoparkın saat 22.00-03.00'e arasında adı geçen bar tarafından çalıştırıldığını, araç sahiplerinin otopark ücretlerini okul görevlisine değil, eğlence yeri çalışanlarına ödediğini tespit etti. Araç sahiplerine hiç bir belge verilmediği, her gün okul idarecilerine kayıtsız bir kira ödemesi yapıldığı öne sürüldü.


Hürriyet 25 Ocak 2003



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön