22 / 11 / 2024
fuzul

2004 yılında Tahsin Bey Yalısı 22.2 trilyon liraya satılmış!

2004 yılında Tahsin Bey Yalısı 22.2 trilyon liraya satılmış!

2004 yılında Erol Aksoy'dan TMSF'ye geçen Tahsin Bey Yalısı, yapılan açık artırma ile 22.2 trilyon liraya Haluk Dinçer'e satılmış. Sarıyer'de 6 bin 355 metrekarelik alana kurulu yalı, 157 bin adet altın parasına satılmış.




2004 yılında Tahsin Bey Yalısı 22.2 trilyon liraya satılmış!


Aksoy'un yalısı 14.8 milyon dolara Sabancı Ailesi'nde


İktisat Bankası'nın eski sahibi Erol Aksoy'a aitken TMSF'ye geçen 'Tahsin Bey Yalısı'nı dün yapılan açık artırmaya bizzat katılan Sabancı Holding Gıda ve Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer aldı. Yalıyı 22.2 trilyon liraya alan Haluk Dinçer, Erol Sabancı'nın kızı Suzan Sabancı Dinçer'le evli bulunuyor.


    TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen bankalar ile bunların sahiplerine ait gayrimenkuller kapsamında bulunan Tahsin Bey Yalısı 22 trilyon 245 milyar liraya (14.8 milyon dolar) Sabancı Ailesi'ne satıldı.

    Dün İstanbul Profilo Alişveriş Merkezi Tiyatro Salonu'nda Turyap, tarafından yapılan müzayedede satışa sunulan yalı, muhammen bedeli olan 22 trilyon 245 milyar liraya Sabancı Ailesi'nin damadı ve Sabancı Holding Gıda ve Perakendecilik Grup Başkanı Haluk Dinçer tarafından satın alındı. Haluk Dinçer, Erol Sabancı'nın kızı Suzan Sabancı Dinçer'le evli bulunyor. Suzan Sabancı Dinçer, Sabancı Grubu bünyesindeki Akbank'ın yönetiminde görev yapıyor.

    Projesi Prof. Dr. Sedat Hakkı Eldem'e ait olan ve Tahsin Bey adıyla bilinen yalının ilk sahibi Tahsin Günel'in iflasından sonra Ilıcak Ailesi'ne geçmişti. Ilıcak Ailesi'nin yaşadığı ekonomik sıkıntı sonrasında 1993 yılında Erol Aksoy'un mülkiyetine geçen yalı, batan İktisat Bankası'ndan doğan borçlar yüzünden TMSF'le geçmişti. Toplam 6 bin 355 metrekarelik alana kurulu yalı, İstanbul Boğazı'nın rıhtımı en geniş yalısı olma özelliğini taşıyor.


DAHA ÖNCE GEZMİŞ


    Yalıyı satın alan Haluk Dinçer, yalıyı müzayede öncesinde gezdiğini belirtirken, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı. Dinçer, satın almayla ilgili açıklamanın daha sonra yapılacağını söyledi. Diğer taraftan Haluk Dinçer'in dışında yalıyı 5 kişinin daha gezdiği kaydedildi. Ancak, satış sırasında Haluk Dinçer'in dışında kimse teklifte bulunmadı.

    Müzayede salonuna avukatı ile birlikte gelen Haluk Dinçer, satış sırası Tahsin Bey Yalısı'na gelmeden önce, cep telefonundan bir kaç mesaj geçti. Dinçer, Tahsin Bey Yalısı'nın satışı sırasında salonda tek teklif veren kişi olurken, yalıyı artırma yapılmadan muhammen bedeli olan 22 trilyon 245 milyar liraya satın aldı. Dinçer, satış sonrası avukatıyla birlikte hemen salonu terkederken, 'Yalıyı kendi adınıza mı yoksa Sabancı Holding adına mı aldınız'' sorusunu cevapsız bıraktı.


En uzun sahile sahip yalıdan kimler geçti


    1940'ların başında, İkinci Abdülhamid'in mabeyincisi Arap İzzet Paşa'nın kızı Seniye Hanımefendi Sarıyer'de bugünkü Tahsin Paşa Yalısı'nın bulunduğu yerdeki bir yalıyı tam satın almak üzereyken Tahsin Uzel 500 lira fazla vererek binanın sahibi oldu, sonra hemen yan tarafta Reşid Paşa'nın torunlarına ait olan bir parseli de alarak araziye ilave etti ve eski binayı yıktırıp yerine bugünkü yalıyı inşa ettirdi. Yalıyı Sedat Hakkı Eldem yapmıştı ve bina o tarihten sonra 'Tahsin Bey'in Yalısı' diye tanındı.

    Tahsin Bey'le eşi Baykan Hanım'ın Murat adında bir oğulları vardı ve Avrupa'da okuyordu. Aile, çocuklarının mezuniyet telgrafını bekledikleri gün onun ölüm haberini aldılar: Yalı, tapuya Tahsin Bey'in sahip olduğu bir şirketin mülkü olarak kaydedilmişti, şirket batınca yalı Tahsin Bey'in elinden çıktı ve Ilıcak Ailesi'ne geçti. Ilıcak iflas edince, yalı 1975'te Enka'nın patronlarından Sadi Gülçelik tarafından satın alındı.

    Gülçelik 1980'de uçak kazasında ölünce, yalı tekrar Ilıcaklar'a geçti, ama Doğuş Grubu'nun alacakları yüzünden yalı haczedildi. Dava sürerken Ilıcaklar, Erol Aksoy ile anlaşınca, Doğuş Grubu parasını alıp çıktı ve Tahsin Bey Yalısı da Aksoy'un oldu. Yalı, İstanbul Boğaz'ında 80 metreyle en uzun sahile sahip bulunuyor.


Dinç Bilgin'in villası 2.7 trilyona satıldı


    TMSF'ye devredilen banka ile bunların sahiplerine ait ve muhammen bedelleri 134 trilyon 566 milyar 800 milyon lira olan 383 gayrimenkul İstanbul'da satışa sunuldu. Müzayedenin Tahsin Bey Yalısı'ndan sonra en dikkat çeken gayrimenkulü ise Sarıyer Alsit'teki Dinç Bilgin'e ait olan villaydı. 2 trilyon 750 milyar muhammen bedelli villa aynı fiyata satılırken, satın alan kişi isminin açıklanmasını istemedi. Satın almayı satın alan kişi adına Turyap çalışanı yaptı. 


39 gayrimenkule 54 trilyon ödendi


    TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) ait gayrimenkullerin satışı için Turyap tarafından düzenlenen müzayede büyük ilgi gördü. Katılımcıların hınca hınç doldurduğu Profilo Alışveriş Merkezi Büyük Tiyatro Salonu'nda dün sabah 10.45'te başlayan müzayedenin ilk bölümünde 39 gayrimenkul, yüzde 47 başarıyla 54 trilyon TL'ye satıldı. Moda ile Kandilli'deki gayrimenkullerin yer aldığı ve 13.30’da başlayan müzayedenin ikinci bölümünde ise portföydeki 25 gayrimenkulün 2'si, 765 milyar TL bedelle satıldı.


(2004 yılında 1 dolar 1.490.397 liraya, Reşat Altın ise 141.250.000 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 13 Ekim 2004



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön