10 / 05 / 2024

2004 yönetmeliği öncesi binalar yıkılıyor! İstanbul’un o ilçesinde büyük yıkım başladı!

2004 yönetmeliği öncesi binalar yıkılıyor! İstanbul’un o ilçesinde büyük yıkım başladı!

Büyük deprem felaketi sonrası gündeme gelen İstanbul’daki tehlikeli yapılarla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Bir ilçe belediyesi, 2004 imar yönetmeliği öncesi yapılan binaları yıkmaya başladı. İşte detaylar…



“VATANDAŞIMIZI DEPREM SIKINTISINDAN KURTARIYORUZ”

“Türkiye, korkunç bir depremle karşı karşıya” diyen Akgün, bundan çok büyük dersler çıkartılacağını ancak şu an acıları sarma gerektiğini savundu.

1999’da yaşanan depremin ardından Ankara’daki Afet İşleri Daire Başkanlığı ve buradaki teknik ve bilimsel çalışma yapacak arkadaşlarıyla masaya oturup, planlarımızı değiştirdiklerini vurgulayan Akgün,” Olması gerekeni yapıp, binaları yıkmaya başladık” dedi.

2004 yönetmeliği öncesi binalar yıkılıyor! İstanbul’un o ilçesinde büyük yıkım başladı!

Akgün, ilçede bugüne dek depremde yıkılma olasılığı çok yüksek olan 35 binden fazla konutun yenilendiği bilgisini vererek, bugün de 11 bloğun daha yıkıldığını bildirdi.

“YIKILMASI GEREKEN 2 BİN 300 CİVARINDA BİNA KALDI”

2004 deprem yönetmeliğinden önce; 1999’dan geriye giderek yapılmış binaların tamamını incelediklerini bildiren Akgün, “İlçede yıkılması gereken 2 bin 300 bina kaldı” diye konuştu.

Kalan bu binalardan karotlar alarak, resen yıkacaklarını bildiren Akgün, “Bu binaları yıktıktan sonra da ada bazında uygulama yaptırtacağız ve eski binaları yıkacağız. Vuku bulacak büyük İstanbul depreminde vatandaşımızın canını, malını kurtaracak ve aynı zamanda şehre bir siluet kazandıracağız” ifadelerini kullandı.

İMAR BARIŞI ELEŞTİRİSİ

Konuşmasında getirilen imara barışını da eleştiren Akgün, “Çıkarılan imar affı ile İstanbul ve Türkiye’de 100 binlerce bina affedildi. Vatandaşa, “Sen parayı yatır, iskan ve ruhsat yerine geçen belgeni al, istediğin şekilde kullan’. O kanunun 18’inci maddesinde ise ‘İçinde yaşarken deprem olursa ve ölürsen sorumlusu sensin’ ifadeleri yer alır. İçinde yaşarken deprem olur ve ölürsen sorumlusu sensin demek; böyle bir devlet olamaz” açıklamasında bulundu.


Geri Dön