28 / 04 / 2024

Sarıgöl'de önünden fay hattı geçen okulda yıkım başladı!

Sarıgöl'de önünden fay hattı geçen okulda yıkım başladı!

Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde yer alan 52 yıl boyunca eğitim ve öğretim sunan ve önünden hareketli fay hattı geçtiği tespit edilen 4 Eylül İlkokulu'nun yıkımı başladı.



Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde bulunan 52 yıldır hizmet veren 4 Eylül İlkokulu'nun önünden bir süre önce hareketli bir fay hattı geçtiği tespit edildi. Bu nedenle olası bir depremde yıkılma tehlikesi oluşan 4 katı, 18 derslik okulun yıkılmasına için Manisa Valiliği, Milli Eğitim Bakanlığı'na görüş bildirdi. Valiliğin görüşüyle Bakanlık, yıkım kararı aldı. Bulunduğu yer aynı zamanda afet bölgesi kapsamında olan 20 öğretmen ve 315 öğrencisi olan okulun yıkılarak,  yerine Şermin-Hüseyin Tüfekçi Anaokulu bahçesine yeni bir okul binası yapılacağı tespit edildi. Okulun A bloğunda yıkıma başlanırken, 28 yıl önce yapılan B blok için ise yıkım kararının beklendiği tespit edildi. Okulda bulunan 315 öğrencinin yeni okul yapımına kadar geçici olarak Mimar Sinan İlkokulu'nda eğitim öğretimin süreceği ifade edildi.

Sarıgöl İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Kılıç, Sarıgöl'ün içerisinde geçmekte olan hareketli fay hattı olduğundan bahsederek, "Bu fay hattı, tam olarak okulumuzun önünden geçiyor. Bu nedenle önce okul binamızın güçlendirilmesi düşünüldü. Ancak, sonradan bundan vazgeçilip, daha sağlıklı olacağı için yıkılması yönünde karar alındı" açıklamasında bulundu.

NELER YAŞANMIŞTI?

Sarıgöl'de 28 Mart 1969  tarihinde, yaşanan 6.8 büyüklüğüne sahip depremin ardından ilçede 3.5 kilometrelik fay hattı oluştu. Sürekli hareketlilik  gösteren fay hattı nedeniyle Konak Mahallesi ve Ayan Mahallesi'ndeki Bakanlık tarafından afet bölgesi kapsamına alınan alanlarda kalan toplam 95 ev ve işyerinin, son 5 yıl içinde Sarıgöl Belediyesi'nce yıkımı gerçekleşti. Yıkılan bu binaların yerine ise  TOKİ  tarafından 83 konut yaptırılarak, hak sahiplerine dağıtıldı.


Geri Dön