14 / 05 / 2024

2005 Yılı Lale devriydi ve çoktan sona erdi

2005 Yılı Lale devriydi ve çoktan sona erdi

Bir kere bunu artik ; konutu yapan, konutu satan ve alan herkes iyi bilmeli.



Hep ne yazdık faiz oranına umut bağlayıp şimdiye kadar başka farklı hiç bir açılım sağlayamayan konut  sektörü simdi ne yapacak?


Uzun suredir yazdığım emlakkulisi.com bile bazen diğer yazarları okudukça hayrete düşüyordum inşaat sektörünün tek çıkış yolunu faiz olarak gösteriyorlardı peki simdi ne olacak faizler %2'lere geldi  hadi o zaman dükkanı kapayıp gitsinler  çünkü bu faizler maalesef bir sure böyle gidecek hatta vadelerde artik öyle 240 aylar, 180 aylar görülmeyecek.


Hep dedik ya ticarette en makbul şey kazan-kazandır diye birileri çok kazanacak birileri de zarar edecek peki bu ne kadar gidecekti maalesef buda uzun sure gitmedi.Bankalar konut kredilerinde işte frene bastı. 


Simdi ne yapmalı defalarca yazdım ama bir kere daha yazmaktan zarar gelmez diye düşünerek tekrar edeyim.


Öncelikle 2005 yılı yaşananları bir kere herkes unutacak, değişen zamana ve sosyo-ekonomik duruma göre hızlı aksiyon alabilecek, maksimum kar yerine standart kari kabullenecek, gereğinde maliyetine satışı bile göze alacak, elinde manasız stok bulundurmayacak ve her şeyden daha  önemlisi ise 2005 yılını lale devrini görüp inşaat sektörüne sonradan girenler eski islerine acilen geri dönecek yada başka sektörlerde lale devri yasamak için yola çıkacaklar. Arsa sahipleri de aklini başına alacak yada arsasına bakıp hayal kuracak son olarak da yıllardır bu sektöre faydası olmamış adam gibi fizibilite yapmaktan bile habersiz kazandıkları para karşılığında sektöre hiç bir şey kazandıramamış sözde profesyoneller başka sektörlerde şanslarını deneyecekler .


Açıkçası önümüzdeki günlerde öz sermayesi güçlü, kurumsallaşmayı başarmış firmalar ayakta kalıp üretmeye devam edecekler,


Hep soruyorlar peki konut alacaklar ne yapacak?


Kredi ile konut alanlar bir kere duracak acele etmeyecek zaten zamanımızda kredi vereninde alanında da Allah yardımcı olsun içinde bulunduğumuz ortamda onumuzu görmek  çok zor. Bu yüzden kredi ile konut alacaklar 2009 yılını beklesin. 


Elinde nakit parası olanlar ise acele etmesin, paralarını mevcut şartlarda riske girmeden biraz daha arttırmayı denesin. 2009 yılının ya ilkbaharında yada sonbaharında çok daha uygun fiyata konut satın alabileceklerini unutmasın. 


Hep ne diyoruz gayrimenkul ülkemizde her zaman en iyi yatırım aracı yeter ki doğru yani kazandıracak fiyattan alabilin. Artık günümüzde maalesef kazandıracak fiyattan konut almak çok zor, genelde satılan konutlar maksimum getiri dikkate alınarak satıldığı için konut alıcıları için kar marjı yok denecek kadar az. 


Çok merak ediyorum ve  konut satanlara soruyorum siz olsanız sattığınız fiyatlardan konut alır mısınız diye ???


Geri Dön