28 / 04 / 2024

2006 yılında Galatasaray'ı finansal darboğazdan Riva kurtaracak!

2006 yılında Galatasaray'ı finansal darboğazdan Riva kurtaracak!

2006 yılında Galatasaray'ın düştüğü finansal darboğazdan kurtulmasının yolu, kulübün portföyünde yer alan arazileri değerlendirmesinden geçiyormuş. Sarı-kırmızılı kulüp, Riva'yı satışa çıkarsa en az 105 milyon dolar kazanabilirmiş.



2006 yılında Galatasaray ı finansal darboğazdan Riva kurtaracak!


GALATASARAY'IN DÜŞTÜĞÜ FİNANSAL DARBOĞAZDAN KURTULMASININ YOLU, BU ARAZİDEN GEÇİYOR


Altın madeni RİVA


Sarı-kırmızılı kulüp bugün Riva'yı satışa çıkarırsa en az 105 milyon dolar kazanabilir. Bölgenin en değerli arsası kat karşılığı veya gelir paylaşımı ile değerlendirilirse, bu gelir 200 milyon doların üzerine çıkabilir


GALATASARAY NASIL KURTULUR 

TEBERNÜŞ KİREÇCİ


Ada da atıl


    Galatasaray'ın portföyünde yer alan bir diğer önemli gayrimenkul de Arnavutköy açıklarındaki ada. Toplam alanı 2 bin 300 metrekare olan adanın bir benzeri yok. Aslına bakılırsa bu ada için, 'paha biçilmez' demek, son derece doğru olur. Kulübün 3 büyük projeyi tamamladıktan sonra yapacağı ilk iş bu ada için turizm ve eğlence odaklı iyi bir proje geliştirmek olmalı. Benzersiz konumu ve lokasyonu olan Galatasaray Adası'nın geçmişte ve bugün çok iyi değerlendirildiğini söyleyemeyiz. 


    Galatasaray'ın gayrimenkule dayalı kurtuluş formülünde yapması gereken ilk iş, Riva'yı rasyonel bir şekilde değerlendirmek olmalı. Galatasaray'ın düştüğü finansal darboğazdan kurtulmasının yolu Riva'dan geçiyor. 

    Kulübün boğuştuğu borç sarmalı göz önüne alındığında, geçen ay gerçekleştirilen 'Riva Kongresi'nde mevcut yönetime yetki verilmemesi büyük hataydı. Riva Projesi'ne 'göstermelik' de olsa 'start' verilseydi, kulüp borçlu olduğu bankalara karşı derin bir nefes alabilirdi. Projenin değerlendirmesinin ertelenmiş olmasının faturasını, Galatasaray borç yükü altında ezilerek ödeyebilir. Galatasaray'ın el atacağı ikinci proje ise Seyrantepe olmalı. Seyrantepe'de yatırımcılarla karlı bir anlaşma yapan ve eli güçlenen bir kulüp ortaya çıkar. Böyle bir kulüp elindeki Ali Sami Yen Stadyumu ve Likör Fabrikası için, dünyanın en iddialı stadyum projesini gerçekleştirebilir.


Seyrantepe hızlandırılmalı


    Mevcut prosedüre göre Galatasaray'ın vakit geçirmeden yapacağı ikinci iş Seyrantepe Projesi. Yönetim bir taraftan projeyi hazırlatırken diğer taraftan da inşaat ve finans şirketleriyle temasa geçmeli. Ayda en az 5 milyon dolar, iyi projelendirilirse 10 milyon dolar gelir getirecek, neredeyse bir şehir büyüklüğündeki proje Galatasaray'ı bekliyor. 

    Kulübün bu projeyi, Maliye Bakanlığı ile yaptığı anlaşma çerçevesinde en geç 14 Nisan 2008'e kadar bitirmesi gerekiyor. Bu proje için gerekli olan 500 milyon dolarlık yatırımı, gayrimenkul yatırım şirketleri ve AB kökenli gayrimenkul yatırım fonları yapmaya hazır... Tek yapılacak onlarla masaya oturmak. Ayrıca hangi ülke kökenli olursa olsun hiçbir yatırım bankası böyle bir projeyi kaçırmak istemez. Kulüp yönetiminin buraya yapılacak proje konusunda kararlı olması şart. Kararsız veya sorunlu bir yönetim ile hiçbir yatırımcı masaya oturmak istemez.

    Eğer gerçekleştirilirse, Seyrantepe projesi, halen 1.5 milyar dolarlık değeriyle Ataköy Turizm Kompleksi'nden çok daha değerli bir emlak olacak. Dubaililer'in inşa etmeyi düşündüğü 650 metre yüksekliğindeki Bosphorus Towers'tan da, Levent'e inşa edilecek Dubai Towers İstanbul'dan çok daha değerli bir proje... İstanbul'da yapımı tamamlanmış ve şimdilik proje aşamasındaki hiçbir yatırım Galatasaray'ın Seyrantepe projesinden daha cazip ve daha değerli değil. 


Ali Sami Yen Stadı değerlendirilmeli


     Galatasaray'ın elinde değerlendirilmeyi bekleyen üçüncü gayrimenkul ise Ali Sami Yen Stadı. 34 bin 640 metrekare arsaya sahip olan stadyumun, bitişiğindeki 23 bin 171 metrekarelik Likör Fabrikası ile birlikte ele alınması gerekiyor. 

     İki gayrimenkulün toplam alanı 57 bin metrekareyi geçiyor. Bölgedeki imar izinlerine bakarsak Galatasaray buraya en az 350 bin metrekare inşaat alanlı, içinde stadyumun da bulunduğu ikinci dev kompleksi inşa edebilir. Bu alanı 500 bin metrekarenin üzerine de çıkarabilir. 

     Büyükdere Caddesi gibi son dönemde alışveriş merkezleri, otel, residence ve ofislerle gündeme gelen bir lokasyonda yer alan bu gayrimenkulün değeri, Seyrantepe'den aşağı kalmaz. Aylık ve yıllık getirisi de aynı şekilde, en az Seyrantepe'ye inşa edilecek gayrimenkul kadar olur.

     Bu projede inşa edilecek geniş bir otopark, hem kulübe düzenli gelir sağlar hem de bölgede trafiğin rahatlamasını... 

     

Piyango gibi

     

     Riva'daki 1 milyon 175 bin metrekarelik arazi, Galatasaray'ın portföyünde yatırıma dönüşecek ilk gayrimenkul... İstanbul genelinde orta ve uzun vadede en iyi prim yapacak bölgeler arasında Riva favori gösteriliyor. Riva'nın en güzel arazisi de Galatasaray'a ait olduğuna göre, aslına bakarsanız kulübün elinde eşsiz bir altın madeni olduğunu söyleyebiliriz. 

     Riva'ya kaç konut yapılacağı kesin değil. Buradan beklenecek gelir de... Şunu biliyoruz: Arsa toplam 1 milyon 175 bin metrekare. Toplam inşaat alan izni ise 235 bin metrekare. Kulüp bugün, araziyi satışa çıkarırsa bir gün içerisinde en az 105 milyon dolara satabilir. Yani bu kadar kıymetli ve herkesin gözü olan bir arazi var ortada.... Ama kat karşılığı veya gelir paylaşım esasıyla değerlendirilirse, kulüp bu araziden 200 milyon doların üzerinde gelir sağlayabilir. 

     Riva'nın iyi değerlendirildiğini söylemek için, buradaki arazinin bir kısmına ticari alan izni almak şart. Arazinin hiç olmazsa 175 bin metrekarelik kısmına ticari imar izni alınıp, buraya yönelik dev bir alışveriş ve eğlence merkezi inşa etmeyi düşünmek, kulübe gelecekte en az yılda 20 milyon dolarlık gelir getirebilir.

     Gelecekte gelir seviyesi yüksek kesimin yaşayacağı, 3. köprü bağlantı yolunun tam önünden geçeceği Riva, Beykoz'un gezi, eğlence ve alışveriş merkezi olabilecek potansiyeli taşıyor. Beykoz Konakları, Acarkent ve Acarİstanbul'a ilave olarak ilçede 10 civarında lüks konut projesi var. Bu projelerin inşaatına 2006'dan itibaren başlanıyor. Galatasaray'ı bir piyango da Riva'da bekliyor.  


(2006 yılında 1 dolar 1.33 liraya, Reşat Altın ise 156 liraya satılıyormuş.)


Milliyet 12 Ocak 2006



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön