28 / 04 / 2024

2013 yılında da en kazançlı yatırım gayrimenkul!

2013 yılında da en kazançlı yatırım gayrimenkul!

İşin yatırımcı açısından getirisine bakacak olursak, 2013’te de en kazançlı yatırım aracı olarak gayrimenkul yatırımı görülüyor. Gayrimenkul, projeye ve lokasyona bağlı olarak ortalama olarak yıllık en az yüzde 10’luk artış sağlıyor.



Her yıl bitiminde adettendir, geçen yılın değerlendirmesi yapılıp yeni yılla ilgili beklentiler ortaya konur. Yeni yılın beklentilerinden çok geçen yılın hatta yılların değerlendirilmesinin detaylı olarak yapılmasının çok daha faydalı olduğuna inanırım. Zira hiçbir yıl rakamsal olarak ortaya konamayan beklentilerin gerçekleştiğine şahit olmadım. Dolayısıyla içinde bulunduğumuz yılı doğru değerlendirmek, geçmiş yıllara değişik açılardan bakabilmek gelecek için çok daha yararlı.


Payı % 7.5 olacak


Her ne kadar yılı bitirmemiş olsak da yılın 11 ayına bakarak kabaca da olsa bir değerlendirme yapmak mümkün. İstanbul’da konut fiyatları geçen yılın Kasım ayına göre yüzde 19,  Ankara  ve İzmir’de yüzde 14, Antalya’da yüzde 4 oranında artış gösterdi. İstanbul’da arsa fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 73, Ankara’da yüzde 30, Bursa’da yüzde 47, İzmir’de yüzde 25, Antalya’da yüzde 28 oranında artış gösterdi. Tapuda, 2012’de 1 milyon 915 bin 673 konutun satışı tespit edilirken, 2013 yılında bu rakamın 2 milyonun üzerinde olmasını bekliyoruz. Hazine’ye bu satışlardan 2011’de 3 milyar 640 milyon 843 bin 67 lira, 2012’de 4 milyar 395 milyon 123 bin 150 lira aktarıldı. 2013 sonunda bu rakamın 5 milyara yakın olacağı tahmin ediliyor.


2012 inşaat sektörü, Türkiye’nin gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 6’sını oluşturdu. 2012’de sektörde kayıtlı çalışan sayısı 1.5 milyon kişiydi. Bu sayıya ek olarak, mimarlar, mühendisler, yapı malzemesi üreticileri, dağıtıcıları ve satıcıları ile bu rakam 3 milyona ulaşıyor ve toplam GSYİH’nın yüzde 35’ini oluşturuyor. 2013 rakamları henüz açıklanmasa da inşaat sektörünün gayrı safi yurt içi hasıladaki payının yaklaşık yüzde 7.5 olması bekleniyor. Sektörde kayıtlı çalışan sayısı ise bu yıl 1 milyon 750 bin kişi.


Güvenli yatırım


İşin yatırımcı açısından getirisine bakacak olursak, 2013’te de en kazançlı yatırım aracı olarak gayrimenkul yatırımı görülüyor. Gayrimenkul, projeye ve lokasyona bağlı olarak ortalama olarak yıllık en az yüzde 10’luk artış sağlıyor. Amortisman süreleri oldukça değişken. Ancak genel olarak herhangi bir mevduat hesabında tutulan para, 12-13 yılda kendisi kadar değer kazandırıyor. Ayrıca risklerden de etkileniyor. Gayrimenkul aynı sürede risksiz yüzde 250 kâr sağlıyor. Elbette risksiz sözüne dikkat kesilmek gerekli. Risksizden en genel kasıt, deprem yönetmeliğine uygun, topraktan alım yapılırken noterden yapılan sözleşme ile alıcının tüm hakları gözetilmiş olması.


Bu yıldan çok da umutlu olmayan, temkinli davranmak gerektiğini yazanlar bu rakamlardan sonra nasıl bir tavır takınacaklar merak ediyorum. Rakamsal olarak ortaya konan gerçeklikler var. Ekonominin psikoloji ve sosyolojiyle bağlantısını bile bile, her yıl olunması gereken tedbirli halin önerilmesi yerine 2014 için karamsar tablolar ortaya koyulmasını anlamak gerçekten zor. Uzun lafın kısası, gayrimenkuldeki kazancı diğerlerine bırakmayın. Kendinizi güvenceye aldığınız sürece en kısa vadedeki en güvenli yatırım inatla gayrimenkul.


Ceren Kumbasar/Vatan Gazetesi


Geri Dön