09 / 01 / 2025

2014'te parayı Afrikalı turist getirecek!

2014'te parayı Afrikalı turist getirecek!

Yabancı ziyaretçi sayısı şu ana kadar 33 milyona ulaşan Türkiye, gelecek yıl Afrika, Güney Amerika, Çin ve Hindistan gibi yeni pazarlardan daha çok turist çekmeye çalışacak...



 Yabancı ziyaretçi sayısı şu ana kadar 33 milyona ulaşan Türkiye, gelecek yıl Afrika, Güney Amerika, Çin ve Hindistan gibi yeni pazarlardan daha çok turist çekmeye çalışacak.


Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başta Afrika gibi yüksek nüfuslu ülkeler olmak üzere Güney Amerika, Çin ve Hindistan'ın, Türkiye'nin yeni turizm pazarları olarak belirlendiğini söyledi. 


Bu yılın son çeyreğinde yaşanan toparlanışın 2014 yılına da yansımasını beklediklerini bildiren Bayındır, Kültür ve Turizm Bakanlığının sürdürdüğü tanıtım faaliyetleriyle birlikte birliğin çalışmalarının da turizm sektörünün gelişimine katkı sağladığını belirtti.


Türkiye'nin sahip olduğu turizm potansiyelinin, doğru pazarlama teknikleriyle sunulmasıyla gelecek yıl hedeflenen gelirlere ulaşılabileceğini ifade eden Bayındır, "Tanıtım ve pazarlama alanında daha etkin çalışmaların yapılması ve turizm potansiyeli olan kentlerimizin öne çıkarılması gerekiyor" dedi. 


Bu pazarlardaki mevcut potansiyelin Türkiye'ye çekilebilmesi halinde turizm hedeflerine daha da yaklaşılacağına değinen Bayındır, en büyük sıkıntının, cari açık ve ihracat ile ithalatın dengelenememesi olduğunu dile getirdi. 


-"Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu gelir kaynağı turizmdedir"


Bu yıl sektörde gelinen noktanın gelecek için de umut verdiğini anlatan Bayındır, şunları söyledi:


"Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu gelir kaynağı turizmdedir. Deniz, güneş, kum konseptinin yanı sıra kış, termal, kültür-tarih ve doğa turizmi bizi istediğimiz seviyelere ulaştırabilecek kaynaklardır. Şu an dünyada 7 katmanda kazı yapılabilecek tek yer Türkiye ve gün yüzüne çıkmamış tarihi bir zenginliğe sahibiz. Bu kaynaklarımızı doğru bir şekilde değerlendirebilirsek, 2023 yılı için '50 milyon kişi 50 milyar dolar' hedefine ulaşabiliriz. Hatta doğru belirlenmiş politikalar ile bu hedefe daha kısa sürede ulaşabileceğimize inanıyoruz. Turizm gelirlerini arttırmak bizim için her zaman öncelikli olmuştur.


Tabi ki gelirlerin konaklama, ulaşım, yeme, içme, eğlence ve alışveriş gibi çeşitli kollardan oluştuğunu ve aslında bir bütün olduğunu unutmamak gerek. Bu hizmetleri sunan işletmelerimizin standartları yakalaması elbette önemlidir ancak sektörün üzerindeki mali ve yasal yükümlülüklerin de bazı alanlarda sıkıntılara sebebiyet verdiği göz ardı edilmemelidir. Önemli olan bir diğer husus da sektörümüzde sadece fiyatların değil, kalitenin artırılması konusudur. Sadece tarihi değerlerimizi bile doğru planlamalar ile pazarlayabilirsek, mevcut turizm gelirlerinin 2 katına ulaşabiliriz. Bununla beraber 2014 yılının potansiyelini daha net görebilmek için mart ayı başında yapılacak olan ITB Berlin Turizm Borsasını beklememiz gerekiyor."


-Pazarlamada online rezervasyon patlaması


Bayındır, İstanbul otellerindeki oda fiyatlarının, dünyanın diğer marka şehirleri ile karşılaştırıldığında, daha hesaplı bir seviyede olduğuna da dikkati çekerek, büyük kongre dönemlerinde ise bu rakamların yükseldiğini, hatta kimi dönemler, diğer Avrupa kentlerini geride bıraktığını da vurguladı.


"Türkiye'ye gelen turist hala bin doların altında harcama yapıyor. Rakamı bin doların üzerine çıkarabilmeliyiz. Öte yandan her şey dahil sistem, gelen turistin harcama alanlarını etkiliyor" diyen Bayındır, ayrıca turizm sektöründe online rezervasyonun gücünün de giderek arttığına işaret etti.


Bayındır, başta büyük oteller olmak üzere birçok tesisin online rezervasyon kullanımına eğilim gösterdiğini bildirerek, "Online rezervasyonun iyi bir pazarlama kanalı olduğu aşikar ancak buradaki sorun ödenen yüksek oranlı komisyonlardır. Yüzde 25 ile 40 arası alınan bu komisyonlar Avrupa ile kıyaslandığında oldukça yüksektir. Bu durumun zaman içerisinde dengeleneceğini umut ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.




AA


Geri Dön