30 / 04 / 2024

2014'te Türkiye'nin doğalgaz talebi 50 milyar metreküpü aşacak!

2014'te Türkiye'nin doğalgaz talebi 50 milyar metreküpü aşacak!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Hazar (Caspıan) Strateji Enstitüsü forumunda Türkiye olarak 2014 yılında 50 - 52 milyar metreküp doğal gaz talebi olacağını açıkladı....



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye olarak 2014 yılında 50-52 milyar metreküp doğalgaz talebi olacağını açıkladı. 2015 yılına kadar bütün illerin doğalgaza kavuşacağını belirten Yıldız, Hazar bölgesindeki enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasında proje halindeki enerji iletim hatlarının birbirine rakip olarak algılanmaması gerektiğini ifade etti. 


Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Hazar (Caspıan) Strateji Enstitüsü'nün bu yıl 3. kez gerçekleştirdiği foruma katılan Bakan Yıldız, Türkiye'nin enerji politikaları ve mevcut çalışmalara ilişkin bilgiler verdi. Türkiye'nin hem coğrafyasından kaynaklanın avantajları, hem de sürdürülebilir siyasi istikrarıyla cazibe merkezi olduğunu belirten Yıldız, Azerbaycan'daki kaynakların Avrupa ülkelerine ulaştırılması konusunda, "Çok yoğun, gayretli ve başarılı çalışmalar var. Artık inşallah işin sonuna geliyoruz. Bu işin planlanması, projelendirilmesi ve fizibilitesiyle ilgili bir çok hazırlıklar yapılmış durumda. Hazar'daki üretimin enerji iletiminin Türkiye üzerinden TANAP ile geçişin ve TAP ile birlikte Yunanistan ve İtalya üzerinden Avrupa'ya taşınıyor olmasının önemli bir zincir olduğunu belirtmemiz gerekiyor." dedi. 


Avrupa Birliği üye ülkelerinin ve Avrupa pazarının yıllık 500 ile 525 milyar metreküp civarında gaz kullanımı olduğunu hatırlatan Yıldız, ancak buna karşılık Avrupa'daki kaynakların sadece Norveç ile sınırlı olduğunu vurguladı. Bu nedenle Rusya ve Hazar bölgesindeki ülkelerin bu ihtiyacı karşılamada önemli hale geldiğinin altını çizen Yıldız, "Rusya, Azerbaycan ve diğer bölge ülkelerinin gaz kaynaklarının, 700 milyar metreküp olan Avrupa'nın 2035 yılındaki gaz ihtiyacını karşılamak için bu projeler yapılıyor. Her bir projenin yakın vadede bir birine rakip gibi görünmesine rağmen projelerin uzun vadede rakip olmadığını söyleyebilirim. O yüzden de Azerbaycan ve Türkiye'ye çok iş düşüyor." değerlendirmesinde bulundu. 


Türkiye'nin bölgesinde bu pazarlara en yakın güçlü diğer bir pazar durumunda bulunduğunu hatırlatan Yıldız, Türkiye'nin gelecek yıl talep edeceği doğalgaz ihtiyacına ilişkin olarak da "Önümüzdeki yıl 50-52 milyar metreküplük bir doğalgaz talebi bekliyoruz. Çünkü Türkiye'nin 2015 yılına kadar doğalgaza ulaşmamış ili kalmayacak ve ilçelerin de önemli bir bölümünü doğalgaz ile besliyor olacağız. Şu anda Türkiye'de vatandaşlarımızın yüzde 83'üne doğalgaz ulaşmış durumdadır. Bundan sonra vatandaşların tercihi ile bu daha fazla kullanılmış olacak." diyerek artan talebin karşılanmasında mevcut enerji hatlarına ilaveten proje halindeki hatların önemine işaret etti. 


Yurt Gündemi


Geri Dön