22 / 11 / 2024
fuzul

2015 gayrimenkul sektöründe zorlu bir yıl olacak!

2015 gayrimenkul sektöründe zorlu bir yıl olacak!

Türk gayrimenkul sektörü sancılı bir yılı geride bırakıyor. Maliyetlerin yükselmesi stoklarına artması ve piyasalardaki belirsizliğe rağmen 2014'te rekor seviyeleri yakalayan gayrimenkul sektörünü zorlu bir yıl bekliyor.




Yolsuzluk iddialarının yarattığı şokla 2014'e giren inşaatçılar, kurdaki dalgalanmalar , maliyetlerin artması,faizlerin yükselmesi, satışların azalması, balon tartışmaları ve kazalarıyla sıkıntılı günler geçirdi.


Hükümet cephesinden yatırımların inşaata kaymasına yönelik eleştirileri imar plan notlarıyla yaratılan rantın vergilendirileceği haberi Yeni tüketici sıkıntısının tuzu biberi oldu.


2014 yılında gayrimenkul sektörü her şeye rağmen konut satışında rekor seviyelere yaklaştı. Eğer Aralık'ta 127 bin konut satışı yapılırsa 2014 yılında rekor yılı 2013 geride kalacak. 2014'ün ilk yarı performansına bakarak bu yıl yüzde 20 seviyesinde küçülme bekleyen sektör temsilcileri ise bu durumdan oldukça memnun. Genel seçimler nedeniyle 2015'te de benzer tablo bekleniyor. Her şeye rağmen umudu kesmeyen sektör temsilcileri yeni yıla iyimser giriyor.


Ne yaparsam satarım bitti, rekabet kızışır


Konutta 300 - 400 bini Istanbul'da olmak üzere toplam l milyonun üzerinde arz fazlasının oluşması tartışmaları da berabermde getirdi. 2014 yılında sektörün ana gündem başlıklarından biri 

olan bu konu, talebe uygun arzın olmadığını ortaya koydu. Tanıtilan konut projeleri ve sektöre yeni giren oyuncular yatırımı iştahın sürdüğünü gösteriyor. Ancak, arsa fiyatlarının yüksekliği, inşaat 

maliyetlerinin artmasi ve yüksek faiz oranları konutu her geçen gün daha zor ulaşılabilir hale getiriyor. Sektörün oyuncularma göre doğru lokasyonda, doğru projeler geliştirip doğru fiyatlama ile satışa sunan inşaat şirketleri için sorun yok ancak eğer oluşan stok 2-3 yıl içerisinde eritilmezse, o zaman sıkıntı başlayacak. Bu çerçevede, 2015yin inşaatta maceracılarla gerçek oyuncuların ayırt edileceği bir dengeleme yılı olmasi bekleniyor.


Rant vergisi, gelecek işi büyütmeyi zorlaştıracak 


Ekonomi yöntemi, gelecek yıldan itibaren, rant vergisi uygulamasini başlatmayı planlıyor. İmar değişikliği talebiyle imar değiştiğinde, imar hakkında ve değerinde artış olan parsellerin artan değerinin veya hakkının yüzde 40'ı, kamuya değer artış payı olarak alınacak. Bu bedelin tespitinde; imar planı değişikliği sonucunda parselin ve yapılacak binanın yapılaşma şartlarında ve fonksiyonları da kıymet bakımından meydana gelecek artış dikkate alınacak. Bu durum, son yıllarda büyükşehirlerde küçük kalem hareketleriyle yaratılan rantı frenleyecek. 


Yabancıya satış artacak ama hacim düşük kalacak


Yabancılara gayrimenkul satışını serbest bırakan Mütekabiliyet Yasası'nın ardindan sektörün umutla beklediği yatırımlar 2014 yılında da istenilen seviyelere ulaşmadı. Siyasetteki ve ekonomideki atmosfer yabancıalrın Türkiye konut piyasasına bakışını etkiledi. uluslararası yatırımcılara satış bu yıl yüzde 50 oranında artsa da bir milyonu aşan konut satışı içinde yabancıların payı yüzde 1 seviyelerinde kaldı.

2015 yılında yabancı talebin artması bekleniyor.


Yasa zorlayacak maliyetler artar


inşaatçılar gayrimenkul piyasasını düzenlemeye yönelik son dönemlerde gidilen bazı değişikliklerin özellikle durgunluk ve kriz dönemlerinde sektörü zor durumda bırakabileceğini vurguluyor.


yeni yasayla birlikte satıştan cayma hakkı gayrimenkul sektörünü endişelendiriyor. Ayrıca satış vaadi sözleşmelerinin de noteraracılığıyla yapılması ve tapu şerhi uygulamalarının getirdiği ek maliyetler de fiyatlara yansıyacağı belirtiliyor.


Dönüşüm itici güç olacak merkeze göç başlayacak 


2015'te gayrimenkul sektörünün başrol oyuncusu yine konut olacak. 


Şirketler geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2015'de de daha çok ortanın üstü ve üst gelir grubuna yönelik siteler inşa edecek. Yani 

2014'te olduğu gibi 2015'te de arz ve talebin sağlıklı bir noktada buluşması beklenmiyor. 2015 projelerinin diğer yillara göre farkı ise hatırı sayıhr bir kısmının şehir içinde planlanıyor olmasi. Ozellikle İstanbul'da arsa bulmakta zorlanan şirketler kentsel dönüşümde atağa kalkacak. Eski sanayi alanları, riski az ama rantı bol yerleşim merkezlerindeki yapılarda yenileme hareketi hızla ilerleyecek.


Sözcü


Geri Dön