09 / 01 / 2025

2015 kış turizminde hedef 5 milyon turisti aşmak!

2015 kış turizminde hedef 5 milyon turisti aşmak!

2014 yılında kış turizminde 4 milyon 800 bin turist ağırlandığını belirten TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, "Bu rakamın bu kış döneminde 5 milyonun üzerine çıkmasını bekliyoruz" dedi.



Türkiye Seyahat Acentalan Birliği (TÜRSAB) Kış Turizmi Raporu'nu yayınladı. Rapora göre, deniz, kum, güneş denildiğinde ilk akla gelen ülkeler araşma yerleşen Türkiye, turizm sektörünü 12 aya yaymak için son yülarda kış turizmine de ağırlık vermeye başladı. 10 yıl önce Aralık-Ocak-Şubat aylarında 2.7 milyon ziyaretçi ağırlanırken, bu sayı 2014 itibarıyla 4.8 milyon kişiyi aştı. Kış turizminde Avusturya, İsviçre ve Fransa gibi zorlu rakipleri olan Türkiye, kış sezonunun vazgeçilmezi olan kayak tesislerinde de ilerleme kaydediyor. Bugün itibarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na kayıtlı kayak merkezlerinin sayısı 28, buna Turizm Bakanlığı belgeli olmayan ancak farklı idareler tarafından kayak merkezi olarak belirlenen ya da hedef gösterilen alanlar da eklenince bu sayı 51'e yükseliyor. Toplam yatak kapasitesine bakıldığında da, halihazırda Turizm Bakanlığı belgeli 28 tesiste 9 bin 549 yatak kapasitesi varken, hedef bu rakamı 78 bin 645'e ulaştırmak. 2026'da yapılacak Kış Olimpiyatları'na talip olan Türkiye'de yatırım ve tesis anlamında daha gidilecek çok yol var. Son yıllarda tesis sayısının ve kalitesinin artması ve artan talep bu hedefe ulaşmanın, devletin de desteği ile, çok zor olmayacağını gösteriyor. Nitekim 2015 kış sezonu için Türkiye'ye olan ilgi ve fiyatlar da potansiyeli ortaya koyuyor. Kış Turizmi Raporu hakkında değerlendirmelerde bulunan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, "Deniz, kum, güneş turizminde dünyanın önde gelen turizm ülkelerinden birisi olarak yerini sağlamlaştıran Türkiye son yıllarda alternatif tatil seçenekleriyle de öne çıktı. Üzerinden kar eksik olmayan yüksek dağlan ve kayak merkezleriyle kış turizmi, sağlık ve termal tesis yatırımlarıyla desteklenince Türkiye'nin turizm vitrinine çıkardığı önemli bir ürün oldu" dedi. Ulusoy, kış döneminde ağırlanan turist sayısının geçen kış 4.8 milyon olduğunu belirtirken, bu rakamın bu kış döneminde 5 milyonun üzerine çıkmasını beklediklerini anlattı. 



Ulusoy, Uludağ, Palandöken, Kartepe ve Kartalkaya'da yeni tesislerle birlikte dünyada isimlerini duyurduklarım vurgularken, bölgelerde artan doluluk oranlarının da bunun bir göstergesi olduğunu belirtti. Ulusoy, "Kış turizmine çok uygun olan Türkiye'de turizmcüer el ele verirse dünyadaki kayak merkezlerinin yüzde 83'ünü bünyesinde bulunduran Alpler'deki tesisler ile yarışırız" diye konuştu. 



Türkiye, geçen kış aralık, Ocak, Şubat aylarında toplam 4.8 müyon turist ağırladı, bu kış döneminde bu rakamın 5 milyonu aşması bekleniyor. Türkiye'de Turizm Bakanlığı belgeli 28 kayak merkezi var, Bakanlık dışındaki idareler tarafından kayak merkezi olarak belirlenen ya da hedef gösterilen noktalar da eklenince toplam rakam 51'e yükseliyor. Bakanlık belgeü kayak merkezlerinde yatak kapasitesi şu an 9 bin 549. Hedef ise bu rakamın 78 bin 645'e yükselmesi. Türkiye kayak merkezi sayısında dünyada 18'inci sırada yer alıyor. Kalite, popülerlik ve fiyat açısından Türkiye'deki kayak merkezleri neredeyse Alpler'i yakalamış durumda. Sömestr döneminde Uludağ'da 5 gecelik tatilin faturası ulaşım hariç 2 bin 500 liraya ulaşırken, bu fiyat, son yıllarda Türkler'in ucuz kayak keşfi olan Bulgaristan'ın Bansko kayak merkezinde bir tatilin neredeyse 3 katına denk geliyor. Türkiye'de kayak faturası dünya kayak turizminin en popüler destinasyonu Alpler'deki bazı tesisleri sollamış, bazı tesislere ise çok yaklaşmış durumda. Avusturya'daki Zell Am See'de 5 gecelik fatura 2 bin 473 TL, Fransa'daki Chamonix'de ise 2 bin 755 TL. Dünyadaki kayak merkezlerinin yüzde 36 ile önemli bir kısmı Alpler'de yer alıyor. Dünyada kayakçıların yüzde 45'i Alpler'i tercih ediyor. Büyük kayak merkezi olarak tanımlanan ve yıllık ziyaretçi sayısı 1 milyon ve üzeri olan kayak merkezlerinin önemli bir kısmı bu iki ülkede bulunuyor. Fransa'da 14, Avusturya'da 14 olmak üzere toplam 28 kayak merkezi yüda 1 milyon ve üzerinde kayakçı ağırlıyor. Türkiye kış turizminde büyümek için adımlar atıyor. 2026 Kış Olimpiyatları'na talip olan Türkiye 2015 yılında Kış Turizmi master planı açıklayacak. Buna göre, hangi bölgelerin kış turizmi potansiyel taşıdığı belirlenecek ve bu bölgelerin hangüerinin öncelikli alan olduğu ortaya konacak. Ayrıca, kış turizmi merkezlerine yönelik yatırım planlaması yapüacak ve kış turizm merkezlerinde yeni işletmecilik modelleri geliştirilecek. 



Ekonomi Gazetesi


Geri Dön