28 / 04 / 2024

2015 tapu harcı nasıl hesaplanır?

2015 tapu harcı nasıl hesaplanır?

Tapu dairesinde gerçekleşen tapu devir işlemi için tarafların belli bir oranda harç ödemesi yapmaları gerekiyor. Bu harcı taşınmazı alan da satan da ödüyor. Peki, 2015 tapu harcı nasıl hesaplanır?



2015 tapu harcı nasıl hesaplanır?

Tapu dairesinde gerçekleşen devir işlemi için tarafların belli bir oranda harç ödemesi yapmaları gerekiyor. Bu harcı taşınmazı alan da satan da ödüyor.


Harç için ödenecek bedel, taşınmaz malın gerçek satış değeri üzerinden hesaplanıyor. Harç oranı ise yeniden değerleme oranı doğrultusunda seneden seneye değişkenlik gösterebiliyor.


Ancak, yapılan düzenlemeler gereğince 2015 yılında da 2014 yılında olduğu gibi binde 20 oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyor.


Örneğin satış değeri 100 bin TL olan bir gayrimenkul için iki tarafın da ayrı ayrı 2 bin TL ödemesi gerekiyor. Ancak kimi zaman taraflar daha az oranda harç ödemek için satış bedelini de daha az beyan edebiliyor. Bu davranış ileride külfetli cezalara sebebiyet verebiliyor.


Bu nedenle gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekiyor. 


Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekecektir.

Tapu harcı eksik beyan cezası 2015!

Ayrıca, tapu harcının yanı sıra döner sermaye ücretlerinin de ödenmesi gerekiyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre, tapu döner sermaye bedeli yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL oldu.


Tapudaki işlerim için nasıl randevu alabilirim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön