22 / 11 / 2024
fuzul

2016'da inşaat ve tarım sektöründe kaos yaşanabilir!

2016'da inşaat ve tarım sektöründe kaos yaşanabilir!

MHP Genel Başkan Yardımcıları Ahmet Kenan Tanrıkulu ve Emin Haluk Ayhan, dün Alanya'da Rus krizinin yansımalarını araştırdılar, Alanya Belediyesi, ALTSO ve ALTİD'ten "Turizm, inşaat ve tarım sektörlerinde ciddi bir kaos yaşanabilir" yanıtını aldılar.




MİLLİYETÇİ Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcıları Ahmet Kenan Tanrıkulu ve Emin Haluk Ayhan, Rus krizinin etkilerini araştırmak üzere geldikleri Alanya'da bir dizi ziyaretlerde bulundular. İlk olarak Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel'i makamında ziyaret eden ikili, Rus krizinin bölgedeki etkilerini incelemek üzere MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından görevlendirildiklerini ifade ettiler. Bu esnada teşkilatları da ziyaret ederek genel değerlendirme aldıklarını belirten Tanrıkulu "Herkes 'Rus uçağı Antalya ile birlikte düştü' diyor. Biz de bunun etkisini yerinde görmek ve çözümünü araştırmak istedik" dedi. Başkan Yücel ise krizin turizm kadar emlak sektörünü de etkilediğine ve iptallerin olduğuna dikkati çekti. Başkan Yücel "Bölge olarak etkilenmedik desek yalan olur. Ancak yetkililerin bu krizi kısa sürede çözeceğine olan inancımız tam. Genel olarak belirsizlikten dolayı tüm sektörlerde bir moral bozukluğu var. Biliyoruz ki, Alanya'da evlere giren her lokma ekmekte bile turizmin büyük payı var. İnşallah en kısa sürede bu kriz çözülür. Ancak devletimizin toprak bütünlüğü her şeyden önemlidir. Bunu da üstüne basa basa söylüyoruz" diye konuştu.


'RUS KRİZİ TARIMI VURDU'

MHP heyeti ziyaretlerine Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) ile devam etti. Heyeti karşılayan ALTSO Meclis Başkanı ve Başkan Vekili Metin Atalay, Alanya'nın Rus kriziyle birlikte büyük yara almaya başladığını belirtti. Atalay "Alanya, uçak krizinin ardından etkilenmeye başladı. Turizm sezonunun açılmasına belki daha var gözüyle bakılıyor ama tarım sektörü tam krizin ortasında kalmış durumda. Antalya'da yapılan sebze meyve ticaretinin yüzde 80'i Rusya'ya yönelik gerçekleştiriliyordu. İlk etapta bazı ürünler hallerden bile çıkamadı. Ürünlerin bir çoğu derelere döküldü. Şimdi fiyatlar normal seviyede görünüyor ama ileride süreç nasıl olacak bilmiyoruz" dedi.


'BATAN OTELLER OLACAK'

ALTSO'daki ziyaretini tamamlayan MHP heyeti, Alanya Turistik İşletmeciler Derneği'ni (ALTİD) ziyaret etti. ALTİD Başkanı Burhan Sili'nin karşıladığı heyet kısa bir toplantı gerçekleştirdi. Sili, Rus uçağının düşürülmesiyle patlak veren krizin sadece Alanya'yı etkilemediğini belirterek, tüm Türkiye'nin bu sorunla yüzleşmek zorunda olduğunu vurguladı. Sili, "Uçak sadece Antalya'ya değil, tüm Türkiye'ye düştü. Her sektörde daralma var. Şu anda önümüzde iki senaryo mevcut. Şu aşamada kriz çözülse bile turist sayısının belirli bir rakamın üzerine çıkacağı düşünülmüyor ama oda sayısında artışların ardı arkası kesilmiyor. Alanya bölgesinde şu anda 2016'ya yönelik bin 600 oda daha devreye giriyor. Bu sadece Alanya bölgesinde. Bu bin 600 oda ortalama 3 kişiden hesapladığımızda 5 bin kişi demek. Bir uçağın 240 kişi olduğunu hesap edersek, bunu haftalık planlama anlamında değerlendirdiğimizde işimiz çok zor. Kemer'den Alanya'ya baktığımız zaman artan oda sayısı 4 bin 800. Bu sadece bizim tespit ettiğimiz rakam. Bu açıdan bakınca zaten bir açık var. Rus pazarının etkisi azalsa dahi eksiye gidecek bir durumdayız" diye konuştu.


'AVRUPA'DA EKSİ 40'LARA DAYANDIK'

Ele alınan konulara bakıldığı zaman mevcut bir açık olduğunu belirten Sili, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: "Rus pazarı kaybının bize etkisi geçen seneden çok daha yüksek olacak. Yani karlılıkları yüzde 20-30 arasında geriye düşmüş olan tesislerimiz azalsa dahi, zarar daha da yükselecek. Rusların hiç gelmemesini konuşmak dahi istemiyorum. Avrupa pazarında da şu anda Türkiye'nin içinde bulunduğu durum ve algıyla ilgili olarak rezervasyonlar acentasına, tur operatörüne göre yüzde 20-40 arasında ekside seyrediyor. Şu anda da donmuş vaziyette, satış gerçekleşmiyor. Bizim bundan sonraki ilk ayağımız Ocak ayıdır. Bizim ilk erken rezervasyon dönemimiz Kasım-Aralık dönemi. Kasım ile Aralık'ın ortasına kadar olan dönem. İkinci ayağımız da Ocak'ın ilk 2 haftası. Onların Noel gibi bayramlarının sona erip, Şubat'ın ortalarına kadar olan süre. Erken rezervasyonda yoğun rağbet gördüğümüz dönemler. Şu anda biz buralarda eksilerdeyiz. 2015'i bizim bu oranlarda ama çok fazla zarar görmeden atlatmamızın yegane sebebi erken rezervasyonda çok ciddi bir eksinin Avrupa'da söz konusu olmamasıydı. Bugün biz fiyat kırsak dahi o rezervasyonları toparlama şansımız yok. Aslında şu an ciddi bir kaos bekliyor bizi. Bir de asgari ücretin bin 300 TL'ye çıktığını ve orada bir devlet desteğinin var olmadığını var sayıyorum, bunlar da üstümüze bindiği zaman iki üç noktada çok ciddi problem yaşayacağız."


'ELEMAN ÇIKARMAK ZORUNDA KALACAĞIZ'

İstihdamda çok önemli bir sektör olan turizmin bu anlamda da çok büyük bir yara alması kaçınılmaz. İster istemez eleman çıkarmak durumundayız. Şu anda Rus tur operatörleri, Rusya'da faaliyet gösteren Türk kökenli tur operatörü elemanlarının büyük çoğunluğunu çıkarmış vaziyette. Bizim kısa, orta ve uzun vadede öngörülerimiz var. Bir kere kısa vadede Avrupa'da şu anda olumsuz olan Müslüman ülkelere gitmeme durumu da var. Türkiye'de biz kendi haber kanallarımızda göremiyoruz ama Avrupa'nın tüm haber kanallarında Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşanan çatışmalar her gün canlı olarak veriliyor. Adamlar 'Burada neler oluyor?' sorusuyla karşı karşıya." 


Yeni Alanya


Geri Dön