28 / 04 / 2024

2018'de konut alan yabancıların sayısı meclis gündeminde!

2018'de konut alan yabancıların sayısı meclis gündeminde!

2018 yılında konut alarak vatandaşlığa hak kazanan yabancı sayısı meclis gündemine taşındı. CHP'li Öztunç, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, 2018 yılında konut alarak vatandaşlığa hak kazanan yabancı sayısına ilişkin soru önergesi hazırladı. Öztunç, sorusunun Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Öztunç, ''2018 yılın Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun Uygulamasına İlişkin Yönetmelik'in yabancıların ''istisna olarak Türk vatandaşlığını'' kazanmalarını düzenleyen 20'nci maddesinde değişikliğe gidilmişti. Bu düzenlemeye göre, Türk vatandaşlığına hak kazanmak için öngörülen sabit sermaye tutarı 2 milyon dolardan 500 bin dolara indirilmiş, ayrıca Türkiye'de gayrimenkul sahibi olacak yabancıların vatandaşlığa geçişi için gerek asgari taşınmaz bedeli de 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirilmişti. Bu gün 250 bin dolar tutarında konut alan bir yabancı Türk vatandaşı olmaya hak kazanmaktadır. Hükümet bir adım daha ileri giderek Türk vatandaşlığını ticari bir malzeme gibi Arap ülkelerinde reklam vererek pazarlaması tepkilere neden olmuştur'' diye konuştu.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç'un soruları:

1- 2018 yılında yapılan değişiklik sonrası konut alarak vatandaşlığa hak kazanan yabancı sayısı kaçtır? Bu kişilerin uyrukları nedir? Yabancıların aldığı konutların illere göre dağılımı nasıldır?

2- Yabancılara konut satışını arttırmak amacıyla, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının promosyon gibi sunulması sizleri rahatsız ediyor mu?

3- Avrupa ülkeleri bu tür yatırımlara sadece oturum izni verirken bizim vatandaşlık hakkı vermemiz ne kadar doğru bir adımdır?

4- TC vatandaşlığını yazılı ve görsel bazına reklam vererek pazarlamaya çalışmanın, manevi değerlerimize ve ulus bilincine zarar verdiği yönündeki eleştirilere katılıyor musunuz?

5- Yabancılara konut satışını artırmak amacıyla promosyon olarak yanında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının sunulması ile ilgili yurtdışında yazılı ve görsel basında yayınlanan reklamlara ödenen tutar ne kadardır?  


Geri Dön