23 / 11 / 2024
fuzul

2018'e kadar 40 bin sosyal konut inşa edilecek!

2018'e kadar 40 bin sosyal konut inşa edilecek!

Hükümetin eylem planına göre, 2018'e kadar dönüşüm alanları üzerinde 40 bin sosyal konut yapılacak. Projeden 3 milyona yakın kişi faydalanacak..




Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun önceki gün açıkladığı 'Kentsel dönüşüm programı eylem planı'nın detayları belli oldu. Buna göre, 2018'e kadar dönüşüm alanları üzerinde 40 bin sosyal konut yapılması planlanıyor. 2015'te bu sayı 26 bin 800, 2016'da 31 bin 200, 2017'de de 35 bin 600 olarak hedeflendi. 2015'te 11 bin 500, 2016'da 14 bin, 2017'de 16 bin, 2018'de 18 bin 500 hektar alan dönüştürülecek. Programa göre, 2015'te 1 milyon 775 bin kişinin dönüşümden faydalanacağı hesaplanıyor. Bu rakam 2018'de 2 milyon 855 bin kişiye ulaşacak. Konut üretiminde orta ve alt gelir gruplarına odaklanan modellerin geliştirilmesi de hedefler arasında. 


İNŞAATÇIYA VERGİ İNDİRİMİ YOLDA 

Plana göre dönüşüm alanlarında alt gelir gruplarının ve yoksul kesimin konut ihtiyacının karşılanması için düzenlemeler yapılacak. TOKİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye ve belediyelerin ortaklaşa çalışacağı yeni düzenlemeye göre, özel sektöre vergi indirimi ve finansman maliyetlerinin azaltılmasına yönelik teşviklerin verilmesi planlanıyor. Ayrıca vatandaşın konut ihtiyacını karşılamasında TOKİ'nin kaynak geliştirme projelerinin yanı sıra finans piyasası araçlarının konut edinmedeki payının artırılması ve ürünlerin çeşitlendirilmesi için gereken araştırma ve düzenlemeler de yapılacak. Dönüşüm projelerinin sukuk ihracına konu edilmesinin önü açılacak. Yabancı yatırımcıların ev alırken karşılaştıkları güçlüklerin kaldırılması sağlanacak. 


DÖNÜŞÜME YEŞİL BİNA TEŞVİKİ 

Kentsel dönüşümde yeşil bina ve yerleşme uygulamalarını teşvik etmek için de destek mekanizmaları oluşturulacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sürdürülebilir yapılar ve yerleşmeler için ayrı ayrı düzenlemeler ve belgelendirme altyapılarının kurdurulmasını temin edecek. Gönüllü girişimler sonucu belgelenen dönüşüm alanları ve bina uygulamalarının teşvik edilmesi için faizin yanı sıra imara ilişkin destek mekanizmaları da geliştirilecek. 


GAYRİMENKUL SERTİFİKASI VERİLECEK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, SPK, TOKİ, GYODER, KONUTDER, Maliye Bakanlığı ve belediyelerin ortak yürüteceği gayrimenkul sertifikası modeli bu yıl hayata geçecek. Bu model kentsel dönüşüm alanına ilişkin değerleme işleminin nasıl finanse edileceği, kimin tarafından yapılacağı, sertifikasının alımı ve satımı gibi unsurları kapsayacak. Böylece sertifika sayesinde kişilerin hakları daha doğru tespit edilecek aynı zamanda farklı yerlerde de sertifikayı kullanabilme imkânı getirilmiş olacak. Söz konusu modele ilişkin mevzuat taslak çalışması SPK tarafından tamamlanacak. 


AFET RİSKİNE KARŞI FAİZ DESTEĞİ

Dönüşüm Özel Hesabı, kentsel dönüşüm projelerinin finansmanına destek amacıyla kullanılabilecek. Dönüşümü hızlandırmak için verilen desteklerde farklılaşmaya gidilecek. Sadece dönüşüm alanlarındaki hak sahipleriyle sınırlı olmak üzere bu hesaptan kullandırılacak kredilere bazı avantajlar getirilecek. Bankalarda kullanılan kredilerde ise faiz desteği artırılacak. 


TOKİ'NİN ARSA ÜRETİMİ KOLAYLAŞACAK

Hazine'ye ait taşınmaz envanterinin iyileştirilmesine ve maliyet belirlemelerine yönelik çalışmalar yapılacak. Kentsel gelişme için gerekli arsa ihtiyacını karşılamak üzere öncelikle kamu elindeki arsa stokunun ve bunların güncel maliyetlerinin belirlenmesi önem taşıyor. TOKİ'nin Hazine arsalarını bedelsiz olarak edinmesini kolaylaştıran bazı hükümler olmasına karşılık aksamalar meydana geliyor. Envanter düzenlemesi ile bu aksamalar giderilecek.


Seda Tabak-Sabah


Geri Dön