22 / 05 / 2024

2022 model otomobile 1 ayda gelen zam isyan ettirdi! Artık iş çığırından çıkmaya başladı!

2022 model otomobile 1 ayda gelen zam isyan ettirdi! Artık iş çığırından çıkmaya başladı!

Otomobil fiyatlarında artış hız kesmiyor. Son bir aylık süreçte sıfır araçlara yüzde 6,4 zam geldi. İşte detaylar...



20 Aralık 2022 – 20 Ocak 2023 tarihleri arasında ikinci el değerlendirme şirketi Cardata, 972 modelin fiyat artış ortalamasını ortaya koydu. Cardata verileri son bir aylık dönemde hafif ticari araç hariç binek otomobil fiyatlarının yüzde 6,34 zamlandığını gösterdi. Bu dönemde fiyatlardaki artışa en belirgin katkı ise içeride enflasyon dışarıda ise yani Avrupa’da gerçekleşen sert maliyet artışları. Bu süreçte araç fiyatlarını yakından ilgilendiren Euro kuru sadece yüzde 2,5 yükseldi.

Diğer yandan araç tedarik sorunu da hala devam ediyor. Şu an bile gerçekleşen ağırlıklı satışların geçen seneden devreden satışlar olduğu paylaşılırken, 2023 model otomobillerin girişi hala yapılmadı. Bu nedenle 2023 yılında yeni model zamları henüz gelmedi. 2023 model otomobillerin de piyasaya giriş yapmasıyla birlikte zam oranlarının yüzde 20 seviyelerinde yükselmesi bekleniyor.

Demode vergi sisteminin de fiyatlara etkisi hâlâ yüksek olduğu biliniyor. Yüzde 45 vergi diliminde otomobilin zaten kalmaması ve bunun yanında en son yapılan düzenlemenin bir ötelemeden ileri gidememesi fiyat artışlarını tetikliyor. Etiketlerdeki en ufak oynamanın da vergi dilimlerinin değişmesine sebep olurken kimi durumlarda 100 liralık zammın bile 15-20 bin TL’ye mal oluyor.

2022 model otomobile 1 ayda gelen zam isyan ettirdi! Artık iş çığırından çıkmaya başladı!

‘BU FİYAT ARTIŞLARI RUTİN 2023 MODELLER DAHA GELMEDİ’

Sıfır araç fiyatlarında son bir aydaki artışın ortalama yüzde 6,34 seviyelerinde olduğunu vurgulayan ikinci el değerleme ve veri şirketi Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “Dövizde aslında pek bir oynama yok. Durağan seyrediyor. Bu fiyat artışlarının distribütörün yılın başında yapmış olduğu rutin zamlar diyebiliriz. Zira daha 2023 model araçlar gelmedi. Bayiler 2022 yılında anlaşmasını yaptığı ve sıraya alınan müşterilerin araçlarını teslim ediyor. Tedarik problemi hala devam ediyor. Bu pazarı bir hayli etkiliyor. Sıfır araca da istek var. Hala yüksek. Araç olduğu sürece sıfır araç hala satacaktır. Aracı getirebilen distribütör ve bayi zaten satış yapmaya devam ediyor. Fakat sıfır araç alamaya gücü yetmeyen insanların da talebi ikinci ele kaydıracaktır. Bu nedenle ikinci ele de yansıması fiyatları etkileyecektir” ifadelerini kullandı.

Kiracılar dikkat! Ev sahipleri artık öyle tuzaklar kuruyor ki! Duyunca şoke olacaksınız! Bu oyuna sakın gelmeyin!

Sabah uyandığınızda şoke olmayın! Ona da zam geldi! Artık aç kalacaksınız!

 


Geri Dön