15 / 05 / 2024

2023 Trafik sigorta primleri ne kadar olacak?

2023 Trafik sigorta primleri ne kadar olacak?

Kasıtlı olmasa bile herhangi bir kaza durumunda, ortaya çıkan maddi zararı karşılamak amaçlı çıkarılan trafik sigortası, her yıl olduğu gibi 2023 yılına girerken yine ‘zam gelecek mi? 2023 Trafik sigorta primleri ne kadar olacak? Fiyatları ne kadar olacak?’ sorularının yanıtları merak ediliyor



FİYATLARIN ARTMASI KONUSUNA GİRMEYECEĞİM

2021’in kasım ayından bu yılın kasım ayına ortalama fiyat yüzde 194 artmış. Geçen sene ortalama fiyat 738 lira iken bu sene 2 bin 171 lira olmuş.

Fiyatlar neden artıyor konusuna hiç girmeyeceğim, çünkü nedenlerini herkesçe biliniyor.

PRİM ARTMAYACAK

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), bir duyuru yayınlayarak, bugün uygulanan fiyatların, 2023’te de aynen devam edeceğini açıkladı.

Özetle SEDKK’nın 2023’te fiyat artışı yapmayacağını söyleyen Doğan, Eylül ayındaki fiyatlar arasında karşılaştırma yaptı.

Eylül başında trafik sigortası fiyatında düzenlemeye gidilmişti. Eylül ayından itibaren otomobil, motosiklet, kamyonet, iş makineleri, tanker, traktörlerin trafik sigortası fiyatları yüzde 20; taksi, minibüs, kamyon, çekici, otobüslerin primleri de yüzde 10 artırıldı.

Sigorta şirketlerine de trafik primlerini her ay yüzde 4.75 artırma hakkı tanırken,  şirket adına kayıtlı otomobil, kamyonet, motosikletlerin trafik primleri de yüzde 20 artırıldı.

Doğan, 2023 yılına yine bu fiyatlarla devam edileceğine deyindi.

Asgari ücretin açıklanmasını merakla bekleyen milyonlarca çalışan 2023’te açıklanacak olan cezalar ve primleri de takip ediyor. Bu yıl yapılacak olan yeni fiyat açıklamalarına kilitlenen Türkiye, asgari ücret artışlarına bağlı belirlenen trafik sigorta primleri için endişeye kapılmış durumda

2023 Trafik sigorta primleri ne kadar olacak?

ASGARİ ÜCRET ENDİŞESİ

Doğan yaptığı öngörüde, 2023’ün hemen başında olmasa bile birkaç ay sonra trafik sigortasında yeni fiyat artışı olacak. Dedi.

 ebebi ise, sene başında asgari ücret artışı var ve sigortacılar artışın yüksek olmasından endişeli. Diyeceksiniz ki, asgari ücretle trafik sigortasının alakası var mı? Diye düşünenler olabilir.

Çok alakası var. Öyle ki, asgari ücret ne kadar artarsa, trafik sigortasında o kadar prim artışına ihtiyaç duyuluyor. Neden mi? Trafik sigortasından ödenen ölüm tazminatları,  bir başka adıyla destekten yoksun kalma tazminatının hepsi, o günkü asgari ücrete göre hesaplanıp, ödeniyor.

 Adı üzerinde, kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarına ödenen destekten yoksun kalma tazminatı. Destek, gelir anlamına geliyor, o gelirin hesaplaması da asgari ücrete göre yapılıyor.

BİR GECEDE HER ŞEY DEĞİŞİR

Mesela, iki yıl önce  yaşanan kazada, bir kişi hayatını kaybetmiş ve tazminat konusu hukuka yansımışsa ki, genelde tazminat alacakları mahkemelere götürülüyor mahkeme iki yıl önceki değil

Şimdiki asgari ücret üzerinden tazminatı hesaplayıp, hayatını kaybedenlerin yakınlarına ödenmesine hükmediyor.

TAZMİNATLAR YENİ ASGARİ ÜCRETTEN HESAPLANACAK

2023 için belirlenecek olan asgari ücret tazminatları da yakından ilgilendiriyor. Geçmiş dönem tazminatları da, belirlenecek olan asgari ücret üzerinden hesaplanacak

Trafik sigortasında ödenecek bedelin, yani vefat ve sakatlık tazminatı tutarı 10 milyar TL civarında olduğunu açıkladı.

Eğer 2023’ün başında asgari ücrette yüzde 50 yükselme olursa, bir gecede sigorta şirketlerinin ödeyeceği tazminat 15 milyar TL olacak.

Sigorta şirketleri, 2023’te trafik sigortası primlerinde en az asgari ücret artışı kadar uyarlama talep edecektir.

2023 Trafik sigorta primleri ne kadar olacak?

ARTIK KAÇINILMAZ GÖRÜNÜYOR

Türkiye’nin bu süreci 2021’in sonunda da yaşadı ve 2021’in sonlarında SEDDK, mevcut azami prim uygulamasının 2022 yılında değişiklik yapmadan devam edeceğini, ekstra bir artışa gidilmeyeceğini, şirketlerin aylık primlerini sadece yüzde 1.25 artırabileceğini açıklamıştı. 2022’nin başında asgari ücret yüzde 50 artırılınca, akabinde SEDDK, 2022’nin Şubat ayından geçerli olmak üzere bir kereliğine sigorta fiyatında yüzde 20 artışa gitti, aylık prim artışını da 1.25’ten, 1.5’e yükseltti.

2022 Nisan ayındaki düzenleme ile aylık prim artışı 1.5’ten, 2.25’e çıkarıldı. bu yılın haziran başında bir kereliğine trafik sigortası primi yüzde 25 arttırıldı.

Temmuz ayında asgari ücrette ikinci bir artışa gidildi ve yüzde 30 zam yapıldı. Akabinde trafik sigortası primlerinde yeniden bir yapılandırma yapıldı ve eylül ayından itibaren şu anda uygulanan ve 2023’te de uygulanmaya devam edecek olan artışlar yapıldı.

Tüm bunlar göz önünde bulundurularak, 2023’te trafik sigortasının fiyatının artmayacağını söylemek iyimserlik olur. İşte bundan dolayı, prim artacak. Daha doğrusu asgari ücretteki yükselişe, enflasyona, döviz kuruna bağlı olarak 2023’te, trafik sigortasının fiyatında uyarlamaya gidilecek. Umarım ben haksız çıkarım, fiyatlar artmaz, tüketici de etkilenmez.

AnadoluJet'ten aile bilet kampanyası! Yüzde 30 dev indirimle uçma fırsatı! İşte kampanya detayları...

Sağlık Bakanlığı maaş promosyonunda şok! Sağlık çalışanlarına maaş promosyonu yattı mı?

TOKİ'nin patlattığı yeni proje Orta Gelir Konut Kampanyası başvuruları ne zaman, şartları neler?


Geri Dön