06 / 07 / 2024

2023 yılında 30 yeni şirketin Borsaya gelmesi bekleniyor

2023 yılında 30 yeni şirketin Borsaya gelmesi bekleniyor

Yüksek enflasyon ve düşük faiz ortamında tasarruf sahipleri için gidilebilecek adres olarak gösterilen borsaya, gelen yatırımcı sayısında büyük bir çıkış yaşanırken, halka arz edilen şirket sayısı da hızlı bir şekilde artıyor.



2022 yılı halka arz edilen şirketler açısından da oldukça hareketli bir yıl oldu. Bu güne kadar halka arz edilen şirket sayısı ise 35. Habere göre kaba bir hesapla her bir halka arza ortalama 29 bin yeni yatırımcı düştü. 35 yeni şirketin borsa da işlem görmeye başlamasıyla birlikte yaklaşık 1 milyar 540 milyon adet hisse piyasadan 15 milyar TL civarında para çekti. Halka arzlarda yatırımcıların geleceği parlak sektör ve şirket ayrımlarını son derece iyi yaptığının görüldüğü ifade edilen haberde, bazı geleneksel sektör şirketlerin halka arzlarında hisse getiri performanslarının sınırlı kaldığı, yenilenebilir enerji veya sektörünü domine eden şirket hisselerinde ise son derece yüksek getirilerin sağlandığı ifade edildi.

Halka arz sonrası getirisi şaşırtan hisseler

Getiri sıralamasına bakıldığında halka arzı sonrası en yüksek getiriyi sağlayan hisse İmaş Makine olurken, şirket halka arzından bugüne kadar yüzde 1599 getiri sağladı. İkinci sırada yüzde 1540 getiri sağlayan Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri yer aldı. Hidropar yüzde 709’luk, Hun Yenilenebilir Enerji yüzde 604’lük, Pardus GSYO yüzde 476’lık halka arz sonrası getirisiyle onları takip eden hisseler oldu.

Peki 2023’te neler olacak?

Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi'nin haberine göre 2023 yılında da en az 2022 yılında kaydedilenler kadar ilginç şirketlerin halka arzıyla karşılaşmak mümkün. 2022’nin son günleri için Ahlatcı Doğal Gaz ve Tera Yatırım halka arzı tamamlanması beklenenler arasında. 2022’nin son günlerinde bekleyen halka arzlardan sürpriz olarak süreci hızlandıranlar çıkabileceğine işaret edilirken 2023 yılı ile birlikte borsanın yeni şirketleri arasına başka dev şirketlerin de katılabileceği ifade ediliyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön