07 / 05 / 2024

2023 yılında hangi yatırım aracı kazanç sağlayacak? Altın, dolar, borsa... Uzman isimler peş peşe açıkladı!

2023 yılında hangi yatırım aracı kazanç sağlayacak? Altın, dolar, borsa... Uzman isimler peş peşe açıkladı!

Geride kalmasına sayılı günler kala 2022'de, finansal yatırım araçlarının performansları arasında BIST 100 endeksi, yüzde 200’e yaklaşan getiri oranı ile diğer enstrümanlardan oldukça pozitif ayrıştı ve enflasyon karşısında reel getiri sağlayan tek yatırım aracı olarak ön plana çıktı.



Sözcü'den Yarkın Sun'un haberine göre; sene başından bugüne bakıldığında Dolar/TL’nin getirisi yüzde 40 olarak belirlenirken;  Euro/TL ise yatırımcısına yüzde 32 getiri sağladı. 

Ons Altın yatırımcısına yıl başından bugüne yüzde 1,71 kaybettirse de, döviz kurlarındaki artışa paralel şekilde gram altın da son bir yılda yatırımcısına yüzde 38,58 kazanç sundu. 

Lider kripto para Bitcoin'in de dolar bazında yatırımcısına senenin başından bu güne yaklaşık yüzde 65 kaybettirdiği belirlendi. 

2023 yılında hangi yatırım aracı kazanç sağlayacak? Altın, dolar, borsa... Uzman isimler peş peşe açıkladı!

2022 yılında küresel borsalar da yatırımcılarına kaybettirdi.  Dow Jones endeksi yıl başından bu güne yüzde 8,63 gerilerken; S-P yüzde 19,33 değer kaybetti ve Nasdaq endeksi de yaklaşık yüzde 33 düştü. 

Yatırım araçlarının 2022 yılına ilişkin performanslarına ve 2023 beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan piyasa uzmanları, Borsa İstanbul’daki getirinin gelecek sene bu seviyelerde olmayacağını öngörüyor. 

Şirket kârlılıkları, ABD Merkez Bankası’nın para politikası, resesyon gibi etkenlerin yatırım araçlarının performansına yansıyacağına dikkat çeken analistler, altının ön plana çıkabileceğine, döviz kurlarının ise enflasyon oranında getiri sağlayabileceğine vurgu yapıyor. 

2023 yılında hangi yatırım aracı kazanç sağlayacak? Altın, dolar, borsa... Uzman isimler peş peşe açıkladı!

Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Yücel Tonguç Erbaş, konu ile ilgili değerlendirmesinde 2022 yılında borsanın beklentilerin üzerinde bir performans gösterdiğinin altını çizdi ve "Kur korumalı mevduat sistemi kuru baskılarken, ons altında yaşanan yatay fiyatlamanın etkisi gram altın tarafında hissedildi" açıklamasında bulundu.

2023 yılı ile ilgili beklentilerini de aktaran Erbaş, "2023 yılında Borsa İstanbul'un yıllık getirilerine baktığımızda 2022 gibi iyi performans gösterdiği yıllar sonrası getirilerin düştüğünü görüyoruz" şeklinde konuştu. 

Yeni yılda 2022 gibi bir performansın Borsa İstanbul'da gerçekleşmesinin zor olduğuna, Merkez Bankası'nın yeni yılda faiz indirimlerine ara vereceğine, büyüme ivmesinin yurt içinde ve yurt dışında azalacağına vurgu yapan Erbaş, "Enflasyonun şirket bilançolarına etkisinin sınırlı kalacağını ve küresel piyasalarda yüksek faiz oranları ve yüksek enflasyonun kısmen kalıcılık sağlayacağını düşündüğümüzden borsada geri çekilmelerin kalıcı olabileceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. 

Erbaş, konuya ilişkin "Altın özellikle kurda yatay yukarı hareket devamı ve ons altında risk algısında yaşanabilecek bozulma ile gelebilecek talebin etkisi ile yükseliş beklentimize paralel ön plana çıkabilir" değerlendirmesinde bulundu ve kurda ise 2023 için enflasyona paralel yükselişlerin sürebileceğinin altını çizdi. 

2023 yılında hangi yatırım aracı kazanç sağlayacak? Altın, dolar, borsa... Uzman isimler peş peşe açıkladı!

Gedik Yatırım Araştırma Direktörü Ali Kerim Akkoyunlu da 2022 yılında Borsa İstanbul’un müthiş bir performans gösterdiğine vurgu yaptı ve senenin en çok kazandıran aracın borsa olduğunu belirtti. Bunun temel sebebi olarak, düşük faiz-yüksek enflasyon ortamı ve şirket kârlılıklarındaki yükselişi işaret eden Akkoyunlu, "İçinde bulunduğumuz ortamda düşük faiz-yüksek enflasyon formülünde bir değişikik yok. Baz etkisi ile düşüş göreceğiz ama 2023’te yüzde 40-50 enflasyon olsa, faizler yine düşük" dedi ve 2023'ün farklı olacağını aktardı. 

"Yavaşlayan ekonomik büyüme ve artan maliyetler karşısında kur aynı oranda artmayınca, ihracatçılardan başlamak üzere şirket kârlılıkları etkilenecek" açıklamasında bulunan Akkoyunlu, 2023’te şirket kârlılıklarında reel anlamda yüzde 25’lere varan düşüş beklediklerinin altını çizdi. 

Borsa İstanbul’un orta vadede doyum noktasına ulaştığına da dikkat çeken Akkoyunlu, Mart'a kadar artış trendinin sürebileceğini dile getirdi ve "Önümüzdeki yıl borsadan çıkacak para eğer yatırımcılar satın alma yapmayacaksa altın, dolar, euro gibi yerlere gidebilir. Ama bu kadar bilinmez varken 2023’te şu yatırım aracı popüler olur demek iddialı olur" açıklamasında bulundu. 

Akkoyunlu, yatırımcıların gelecek sene de  borsadan aynı getiriyi beklemeden risk iştahını biraz daha azaltmaları gerektiğini söyledi. 

2023 yılında hangi yatırım aracı kazanç sağlayacak? Altın, dolar, borsa... Uzman isimler peş peşe açıkladı!

ALB Yatırım Menkul Değerler Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı da Borsa İstanbul’un dolar bazındaki performansının da yüzde 100 ile bu senenin öne çıkan yatırım aracı olduğunu vurguladı. 

2023 için beklentilerinde resesyon endişeleri ile değerli metallerden altın, gümüş, platin ve paladyuma dikkat çeken Sarı, konuya ilişkin "Gelecek yıl yatırımcıların beklentisi daha güvercin bir Fed ve faiz artırımlarının yüzde 5,23’te durarak, dolar endeksinin bir seviyede dengelenmesi. Ama Fed şahin duruşunu değiştirmiyor" şeklinde konuştu. 

Piyasalarda resesyon beklentisinin kuvvetlendiğini dile getiren Sarı, 2023 yılında emtia fiyatlarının konuşulacağını aktardı ve "Eski resesyon dönemlerini incelediğimizde dört değerli metalin değer kazandığını gözlemliyoruz" dedi. 

2023 yılında hangi yatırım aracı kazanç sağlayacak? Altın, dolar, borsa... Uzman isimler peş peşe açıkladı!

2022’nin merkez bankalarının faiz artırımları dolayısıyla bütün varlık fiyatları için zorlu bir sene olduğunu dile getiren Vadeli İşlem ve Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen de 2023 yılının küresel borsalar ve varlık fiyatları açısından daha iyi bir yıl olacağı görüşünü savunuyor. 

"2023 için yeni planlar yapılıyor. Faiz artış hızı yavaşlıyor ve dolar endeksindeki geri çekilme ile varlık fiyatları üzerindeki baskı azalıyor" diyen Ergezen, faizlerin yüksek kalacağını ve resesyonun kaçılmaz olduğunu belirtti. 

Hem borsada hem de diğer enstrümanlarda seçici olunması gereken bir dönem olduğuna dikkat çeken Ergezen, konuya ilişkin açıklamasını "Ama 2023’ün özellikle ikinci yarısı çok pozitif geçecek. Yeni yıla negatif başlayıp yıl sonuna doğru pozitif tarafta kapatabiliriz" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Doları olanlar çabuk bakın! Piyasa uzmanı İslam Memiş öyle bir rakam verdi ki! Elinde doları olanlar hüsrana uğrayacak

TÜİK aralık ayı güven endekslerini açıkladı! İşte puanı artan ve azalan sektörler!

Türkiye'nin yüzde kaçı ev sahibi? 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön